Ποιο εστιατόριο κατακτά φέτος την κορυφή των 50 καλύτερων του κόσμου;

osteria-fancescana PAOLO TERZI Fotografo, Modena

Η Osteria Francescana, με σεφ τον Massimo Bottura, κατακτά την κορυφή

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Πέρσι στην κορυφή βρέθηκε το El Celler de Can Roca της Ισπανίας, «κλέβοντας» την πρωτιά από το Noma που ήταν πρώτο το 2014, αλλά και από το 2010 μέχρι 2012. Φέτος, ποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση;

H Osteria Francescana, που πέρσι κοιτούσε την κορυφή από τη 2η θέση, φέτος την κατακτά και είναι το νούμερο 1 εστιατόριο στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, για το 2016. Πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο στη μικρή πόλη Modena της βόρειας Ιταλίας, στην περιοχή Emilia Romagna, με σεφ τον Massimo Bottura, τον άνθρωπο που ανακάλυψε από την αρχή την κλασική, ιταλική κουζίνα, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση και τον πειραματισμό, αγγίζοντας όλες τις αισθήσεις.

Στη 2η θέση για το 2016, συναντάμε το περσινό νούμερο 1, δηλαδή το El Celler de Can Roca, ενώ το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης ανέβηκε 2 θέσεις και ολοκλήρωσε την τελική τριάδα των καλύτερων.

Ο σεφ Massimo Bottura

Όταν πήρε το βραβείο του στην τελετή που έγινε στις 13 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ο ενθουσιασμένος Bottura σήκωσε ψηλά μια ιταλική σημαία και δήλωσε ότι ένιωθε πολύ ευσυγκίνητος γι’ αυτή τη βράβευση, ευχαριστώντας τους πάντες κα τονίζοντας ότι η σκληρή δουλειά είναι το παν. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «ο κόσμος νομίζει ότι είμαστε ροκ σταρ και πηγαίνουμε εδώ κι εκεί, αλλά στην πραγματικότητα, όλα καταλήγουν στη σκληρή δουλειά -στην κουζίνα, κάθε μέρα».

Οι αλλαγές της τελικής δεκάδας

Πολλοί από τους «συνήθεις υπόπτους» βρέθηκαν στην τελική δεκάδα της φετινής χρονιάς. Το Central στη Λίμα, υπό την καθοδήγηση του Virgilio Martinez, κράτησε την 4η θέση του, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε στην κορυφή των 50 Καλύτερων Εστιατορίων της Λατινικής Αμερικής για 2η χρονιά.

Το πασίγνωστο Noma της Κοπεγχάγης, που έφερε την άνθιση της νέας σκανδιναβικής κουζίνας, έπεσε από την 3η στην 5η θέση, ενώ το Mirazur, στο Menton της Γαλλίας, πήδηξε από την 11η στην 6η θέση, την ίδια στιγμή που το Mugaritz του San Sebastian έπεσε μια θέση και «στρογγυλοκάθισε» στην 7η.

Το Narisawa στο Τόκιο –νούμερο 2 στη λίστα των Καλύτερων Εστιατορίων της Ασίας για το 2016- βρέθηκε 8ο, ενώ 9ο μπήκε το Steirereck της Βιέννης, με πανηγυρισμούς. Το ισπανικό Asador Etxebarri «κλείνει» την πρώτη δεκάδα.

www.wikipedia.com

Το Noma δεν έλειψε και φέτος από τη δεκάδα των καλύτερων

Η μεγαλύτερη, ίσως, έκπληξη της βραδιάς ήταν η δραματική πτώση του λονδρέζικου Dinner by Heston Blumenthal, το οποίο από την 7η θέση πέρσι, βρέθηκε στην 45η για το 2016.

Μια ακόμη αισθητή απουσία από το τοπ 10 ήταν και το ινδικό Gaggan του Βιετνάμ, το καλύτερο εστιατόριο της Ασίας, το οποίο «γλίστρησε» από τη 10, στην 23η θέση φέτος.

Συνηθισμένη ήταν και φέτος η απουσία εστιατορίων που διαχειρίζονται γυναίκες, κάτι για το οποίο έχει ασκηθεί κριτική στο παρελθόν.

Η τελετή των φετινών βραβείων πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, φεύγοντας μακριά από το Λονδίνο για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια το event να πάρει μια πραγματικά παγκόσμια μορφή. Του χρόνου, μάλιστα, τη τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

www.wikipedia.com / Picasa

Ο περσινός νικητής, El Celler de Can Roca

Ιδού τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, αν σας βγάλει ποτέ ο δρόμος προς τα εκεί.

1. Osteria Francescana (Modena, Ιταλία)

2. El Celler de Can Roca (Girona, Ισπανία)

3. Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη)

4. Central (Λίμα)

5. Noma (Κοπεγχάγη)

6. Mirazur (Menton, Γαλλία)

7. Mugaritz (San Sebastian, Ισπανίαn)

8. Narisawa (Τόκιο, Ιαπωνία)

9. Steirereck (Βιέννη)

10. Asador Etxebarri (Βισκάια, Ισπανία)

11. D.O.M. (Sao Paulo, Βραζιλία)

12. Quintonil (Μέξικο Σίτι)

Jose Caceres

Μια ιδιαίτερη δημιουργία από το Maido

13. Maido (Λίμα) – η μεγαλύτερη άνοδος

14. Ledbury (Λονδίνο)

15. Alinea (Σικάγο)

16. Azurmendi (Κοντά στο Bilbao, Ισπανία)

17. Piazza Duomo (Alba, Ιταλία)

18. White Rabbit (Μόσχα)

19. Arpege (Παρίσι)

20. Amber (Χονγκ Κονγκ)

21. Arzak (San Sebastian, Ισπανία)

22. The Test Kitchen (Cape Town, Νότια Αφρική)

23. Gaggan (Μπανκόγκ)

24. Le Bernardin (Νέα Υόρκη)

25. Pujol (Μέξικο Σίτι)

Το Clove Club

26. Clove Club (Λονδίνο) – η υψηλότερη νέα είσοδος

27. Saison (Σαν Φρανσίσκο)

28. Geranium (Κοπεγχάγη, Δανία)

29. Tickets (Βαρκελώνη)

30. Astrid y Gaston (Λίμα)

31. Nihonryori RyuGin (Τόκιο)

32. Restaurant Andre (Σιγκαπούρη)

33. Attica (Μελβούρνη, Αυστραλία)

34. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)

35. Vendome (Bergisch Gladbach, Γερμανία)

Επιδόρπιο του Borago

36. Borago (Σαντιάγο)

37. Nahm (Μπανκόγκ)

38. De Librije (Zwolle, Ολλανδία)

39. Le Calandre (Padua, Ιταλία)

40. Relae (Κόπεγχάγη)

41. Faviken (Jarpen, Σουηδία)

42. Ultraviolet (Σαγκάη, Κίνα)

43. Biko (Μέξικο Σίτι)

44. Estela (Νέα Υόρκη)

45. Dinner by Heston Blumenthal (Λονδίνο)

46. Combal.Zero (Rivoli, Ιταλία)

47. Schloss Schauenstein (Furstenau, Ελβετία)

48. Blue Hill at Stone Barns (Νέα Υόρκη)

49. Quique Dacosta (Denia, Ισπανία)

50. Septime (Παρίσι)