Λεμόνι: ένας «ξινός» φίλος
Είναι κατακίτρινο, ξινό πέρα για πέρα και απολύτως απαραίτητο για τη νοστιμιά των φαγητών μας. Το λεμόνι, πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά, σίγουρα κάνει πολλά παραπάνω από το να νοστιμίζει απλά το φαγητό μας.
Είναι κατακίτρινο, ξινό πέρα για πέρα και απολύτως απαραίτητο για τη νοστιμιά των φαγητών μας. Το λεμόνι, πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά, σίγουρα κάνει πολλά παραπάνω από το να νοστιμίζει απλά το φαγητό μας.
Αρκετοί δεν ξεκινούν καν να τρώνε, αν στο τραπέζι δεν υπάρχει ένα τουλάχιστον λεμόνι, κομμένο και έτοιμο να χαρίσει τη νοστιμιά στο φαγητό. Με την χαρακτηριστική ξινή γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα, το λεμόνι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή ανά τον κόσμο.
Πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά
Πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε, πως κάθε λεμόνι πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες, που περιέχει, είναι πλούσιο και σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, νάτριο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα.
Ο χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό, καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα «αδιάφορα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.
Που το χρησιμοποιούμε;
Κάποιοι «φανατικοί», το χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλα τα φαγητά! Ο χυμός του συνοδεύει θαυμάσια κρεατικά, ψάρια, χορταρικά και σαλάτες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που… τρώνε τις φέτες λεμονιού καθώς δηλώνουν οπαδοί της όξινης γεύσης του.
Πέρα από τη μαγειρική, το λεμόνι χρησιμοποιείται ευρύτατα και στη ζαχαροπλαστική καθώς αποτελεί απαραίτητο συστατικό πολλών γλυκισμάτων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το λεμόνι πρωταγωνιστεί και σε ορισμένα «ξενόφερτα» γλυκά, όπως π.χ. οι λεμονόπιτες, καταρρίπτοντας τον μύθο, που το ήθελε να μην «κολλάει» στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Επίσης, ευρύτατα έχει πλέον διαδοθεί η δροσερή λεμονάδα ενώ το ιδιόμορφο εσπεριδοειδές απαντάται και σε μορφή λικέρ ή μαρμελάδας.
Η ευεργετική δράση του κίτρινου χυμού
Πέρα από το να νοστιμίζει το «άχρωμο» φαγητό μας, το λεμόνι αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως φυσικό «γιατρικό» για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και στην προστασία της καρδιάς. Έχει αντιπυρετική δράση ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι οι παλιότερες γενιές, το χρησιμοποιούσαν, για να θεραπεύσουν τα τσιμπήματα από έντομα, τσούχτρες αλλά και να «ρίξουν» τον υψηλό πυρετό.
Αλλά, η δράση του δεν σταματά εδώ. Το λεμόνι συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Κι επειδή έχει αποδειχθεί, πως διαθέτει διουρητική και κυρίως λιποδιαλυτική δράση, πολλοί χρησιμοποιούν τον χυμό του και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Τέλος, ο χυμός λεμονιού δυναμώνει τα ούλα και ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα.
Αλλά και οι μικροί κίνδυνοι...
Όπως κάθε τι εξαιρετικά θρεπτικό για τον οργανισμό, έτσι και η υπερκατανάλωση λεμονιού κρύβει μικρές «παγίδες». Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη δημιουργία τερηδόνας και αποχρωματισμού των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσουν οι μεγάλες ποσότητες λεμονιού καθώς και στις ενοχλήσεις στο στομάχι και τις γαστρεντερικές διαταραχές, που μπορεί να προκληθούν σε έναν οργανισμό.
Και φυσικά, λόγω της ιδιαίτερης όξινης φύσης του, το λεμόνι, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από όσους πάσχουν από υπόταση ή αναιμία ενώ και όσοι ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές, θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό για την ορθή κατανάλωσή του.