10 τροφές που «αυξάνουν» το μεταβολισμό, από την ειδικό
Τι να τρώτε για να μην σας κάνουν τα ρούχα σας -με την καλή έννοια!
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Σαρικά, εξηγεί ποιες τροφές μπορούν να διευκολύνουν την απώλεια βάρους με τον τρόπο τους.
Ο μεταβολισμός, γενικά, είναι το σύνολο το χημικών αντιδράσεων που γίνονται στον οργανισμό μας για τη διατήρηση της ζωής. Η τροφογενής θερμογένεση είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός μας για τη πέψη και απορρόφηση των τροφών που καταναλώσαμε. Έτσι ανάλογα με τη σύσταση της τροφής που προσλαμβάνουμε κάθε φορά, ο οργανισμός μας καταναλώνει (ξοδεύει) διαφορετική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ορισμένες τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη τους με αποτέλεσμα να «καίει» περισσότερες θερμίδες το σώμα μας για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της χώνευσης. Έτσι αυξάνοντας τη κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας και κατ’ επέκταση να διευκολύνουμε την απώλεια βάρους.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι εκτός από τη θερμογένεση λόγω τροφής, πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας παίζει η τακτική σωματική άσκηση, τα μικρά και συχνά γεύματα, αλλά και ο επαρκής ύπνος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα ενεργό και αποτελεσματικό μεταβολισμό.
Οι δέκα τροφές λοιπόν που αυξάνουν το μεταβολισμό μας, γιατί χρειάζονται περισσότερες καύσεις από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη και απορρόφηση τους, είναι:
Το νερό είναι το Α και το Ω για τα πάντα στον οργανισμό
2. Ο καφές. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και γενικά τονώνει το μυαλό, το σώμα και το μεταβολισμό μας. Καλό είναι να μην πίνουμε πάνω από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα για να αποφύγουμε τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.
3. Το πράσινο τσάι. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι περιέχει διάφορα θερμογενετικά συστατικά. Δηλαδή οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό μας, αλλά και την οξείδωση του συσσωρευμένου λίπους. Φαίνεται λοιπόν τα συστατικά αυτά να είναι υπεύθυνα για την επίδραση που έχει το πράσινο τσάι στην απώλεια σωματικού βάρους.
Άπαχο και πρωτεϊνούχο το κρέας της γαλοπούλας
5. Η βρώμη (κουάκερ). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της βρώμης σε φυτικές ίνες, ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να γίνει η πέψη και η απορρόφηση της. Γενικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ψωμί κ.ά.) λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας, σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά.
6. Το άπαχο γιαούρτι. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 1200-1300mg ασβεστίου καθημερινά είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα που προσλάμβαναν λιγότερο ασβέστιο καθημερινά. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη αυξάνει το μεταβολισμό μας λόγω της διαδικασίας της πέψης. Το γιαούρτι επιπλέον βοήθα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας έτσι αποτελεί μια «super» τροφή για το μεταβολισμό μας.
Οι φυτικές του ίνες, μεταξύ άλλων, κάνουν καλό στην απώλεια βάρους
8. Το σπανάκι. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σπανακιού σε φυτικές ίνες είναι αυτή που αυξάνει το μεταβολισμό μας. Γενικά η συχνή κατανάλωση σαλάτας φτιαγμένη από ωμά λαχανικά, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας, γιατί ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες για να μεταβολίσει τα ωμά λαχανικά σε σχέση με τα βρασμένα ή σοταρισμένα, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Έτσι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι, τα λαχανικά Βρυξελλών, το μπρόκολο, αλλά και τα καρότα, αποτελούν ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας.
Ποτέ μην υποτιμάτε την αξία των (καλών) λιπαρών
10. Οι καυτερές πιπεριές. Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές και ευθύνεται για την αίσθηση καύσου που νιώθουμε όταν τις τρώμε. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας, καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει το καρδιακό μας ρυθμό με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες από τον οργανισμό μας. Έτσι, εάν δεν έχουμε γαστρεντερικές διαταραχές μπορούμε να τις προσθέτουμε στο φαγητό μας και να δίνουμε με αυτόν τον τρόπο μια «ώθηση» στο μεταβολισμό μας. Προσοχή, όμως, μην καείτε!
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
http://www.dia-trofis.gr