Γρεβενά: ταξίδι εντός και εκτός της πόλης των μανιταριών

bobousa-balia-kalnta-grebena

Τα πέτρινα γεφύρια είναι χαρακτηριστικά σε όλο το νομό

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ανεβαίνουμε βόρεια, 484 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, για να γνωρίσουμε την επίσημη πόλη των μανιταριών και τα περίχωρα και να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει, εκτός από τα μανιτάρια της.

Μπορεί τα μανιτάρια να είναι σημαντικό μέρος της παράδοσης των Γρεβενών, δεν είναι, όμως, το μόνο που έχει να επιδείξει αυτή η όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Υπέροχη φύση, μέρη για εκδρομές, μια όμορφη πόλη και πολλές πολιτιστικές δράσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσει κάποιος σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του νομού των Γρεβενών. Ας ρίξουμε μια ματιά στα όμορφα σημεία της πόλης και των περιχώρων, πριν οργανώσουμε την επόμενή μας απόδραση, όσο το φθινόπωρο μπαίνει πιο ορμητικά.

Σουλάτσο στην Πλατεία Αιμιλιανού
Ξεκινώντας από τα βασικά, η Πλατεία Αιμιλιανού είναι η κεντρική πλατεία των Γρεβενών, εκεί απ’ όπου θα περάσει όποιος θέλει να ζήσει τον παλμό της. Ονομάστηκε έτσι από τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό, ο οποίος είχε σημαντική δράση για τον ελληνισμό της Μακεδονίας και είναι το μέρος όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα εστιατόρια, καταστήματα, αλλά και το nightlife της πόλης.

Το Ρολόι στην Πλατεία Ελευθερίας

Πέρασμα από την Πλατεία Ελευθερίας και το Ρολόι
Λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αιμιλιανού, θα συναντήσετε την Πλατεία Ελευθερίας με το περίφημο Ρολόι, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης. Με ύψος 20 μέτρα και σχήμα πεντάγωνο, όπου κάθε πλευρά του φτάνει τα 2 μέτρα, το Ρολόι είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα από την Τουρκοκρατία, που πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως μέρος τζαμιού.

Μανιταροπεριπέτειες
Το μανιτάρι δεν γίνεται να λείπει από ένα ταξίδι στα Γρεβενά, την «πρωτεύουσα των μανιταριών», αφού αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο της πόλης. Θα το βρείτε να κοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους, ενώ στους πρόποδες της Πίνδου, στα πυκνά δάση της περιοχής και στις όχθες των ποταμών του νομού, μπορεί να βρει κάποιος περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, με αρκετά να θεωρούνται σπάνια και στην Ευρώπη. Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, βόρεια του νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες. Αν σας ενδιαφέρει η ανακάλυψη του τοπικού αυτού πλούτου, μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες εκδρομές που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, με το μανιτάρι πρωταγωνιστή και να το γνωρίσετε από κοντά, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών. Κι αφού το ανακαλύψετε, έπειτα μπορείτε να το δοκιμάσετε σε διάφορες τοπικές συνταγές, από μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μέχρι μανιταρομαγειρίτσα, τουρσί, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Στα 40’ λεπτά από τα Γρεβενά, στο χωριό Λάβδα, θα βρείτε και το Μουσείο Μανιταριών, όπου εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και παρουσιάζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

http://www.grevena.pdm.gov.gr.

Μανιτάρι agaricus augustus

Εξορμήσεις στις ομορφιές του νομού
Εκτός από την όμορφη πόλη των Γρεβενών, είναι κρίμα να μην τριγυρίσετε στα υπόλοιπα αξιοθέατα του νομού, τα οποία θα σας φέρουν σε επαφή με μια διαφορετική φύση.

Βάλια Κάλντα: Ο Εθνικός Δρυμός που μεταφράζεται ως «Ζεστή Κοιλάδα» από τα βλάχικα, βρίσκεται στα νότια του νομού, στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και σε έκταση περίπου 69 χιλιάδων στρεμμάτων συναντά κάποιος ένα σπουδαίο χειμερινό καταφύγιο ελληνικής πανίδας με 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, όπως και πλούσιας χλωρίδας, με πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης, όπως και οξιάς. Έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας και μην παρασυρθείτε από την ονομασία της.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς: Περίπου στα 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, στην περιοχή Μηλιά, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να πάρετε μια… προϊστορική μυρωδιά από αρκούδες, ρινόκερους, μαστόδοντες, μαχαιρόδοντες και άλλα ζώα της προϊστορίας. Στη Μηλιά Γρεβενών, μάλιστα, έχουν βρεθεί οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Ο Βενέτικος, ποταμός-αξιοθέατο στα Γρεβενά

Λίμνες Φλέγκα: Στο όρος Μαυροβούνι και σε υψόμετρο 1960 και 1940 μέτρων, οι λίμνες Φλέγκα αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο του νομού για τους φυσιοδίφες. Οι λίμνες εκτείνονται σε αλπικό τοπίο, επικοινωνούν μεταξύ τους και φιλοξενούν βατράχους και αλπικούς τρίτωνες που είναι και προστατευόμενο είδος, αποτελώντας ένα ιδιαίτερης σημασίας μέρος των Γρεβενών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας: Οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να το απολαύσουν στο χιονοδρονικό κέντρο Βασιλίτσας, στην οροσειρά της Πίνδου, 42 χλμ. από τα Γρεβενά. Με υψόμετρο 1.646-2.115 μέτρα, 8 αναβατήρες και 16 πίστες συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, το χιονοδρομικό αυτό δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.

Χωριά: Τριγυρίζοντας στον νομό θα βρείτε πολλά χωριά, με κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερης ομορφιάς. Τα Βλαχοχώρια, στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, «κρύβουν» ξεχωριστές ομορφιές, με τη Σαμαρίνα που βρίσκεται στα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1350 με 1650 μέτρων, τη Σμίξη κοντά στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, την Αβδέλλα, απ’ όπου κατάγονται οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές (αδελφοί Μανάκη) κ.ά. Εκτός από τα Βλαχοχώρια, υπάρχουν και τα Κουπατσιοχώρια (από το τουρκικό κουπάτς, που σημαίνει δρυς), όπως το Σπήλαιο, που είναι επίσης ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, στους πρόποδες του όρους Σταυρός, ο Ζιάκας με θέα στον Όρλιακα και ιδιαίτερο τοπίο, το Περιβολάκι, το Πανόραμα και όλα τα τα χωριά στα νοτιοδυτικά της πόλης, κυρίως γύρω από το βουνό Όρλιακας. Τα χωριά του νομού φυσικά δεν σταματούν εδώ, αλλά η λίστα είναι μεγάλη και το μόνο που σας μένει είναι να βάλετε πρώτη και να τα ανακαλύψετε. Σε αυτά θα συναντήσετε και πλήθος από γεφύρια, που χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συμβάλλουν σημαντικά στην ομορφιά του τοπίου.