Οι πιο αγαπημένες τριλογίες ...plus 1
Ντοστογιέφσκι, Πλάτωνας, Τολστόι, Χέμινγουει και όχι μόνο κατέχουν μία θέση στο ανυπέρβλητο βάθρο των πιο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων. Τι διαβάζει όμως η νέα γενιά;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, μία αισιόδοξη και ελπιδοφόρα επιστροφή του νεαρού αναγνωστικού κοινού. Εξιδανικεύοντας λοιπόν, την συγκεκριμένη παρατήρηση, το [email protected] προτείνει τις 3 τριλογίες, και κάτι παραπάνω, που πρέπει να έχει διαβάσει ο κάθε αναγνώστης, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «ελαφρά» λογοτεχνία- και συγνώμη για το χαρακτηρισμό- αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό, και κυρίως το νεανικό, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τουλάχιστον από την οπτική της φαντασίας τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν πολλά να προσφέρουν.
Ορίστε λοιπόν οι τριλογίες... +1 των τελευταίων χρόνων, που κάνουν κυριολεκτικά πάταγο στις νεαρότερες ηλικίες. Με περισσότερη φαντασία, σε κόσμους διαφορετικούς, άλλοτε μαγικούς και άλλοτε πάλι σκοτεινούς, οι τριλογίες, που ακολουθούν έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό.
Πρώτος φυσικά ο «Άρχοντας των δαχτυλιών» του J.R.R. Tolkien. Μπορεί να γράφτηκε πρόσφατα, αλλά ο βρετανός συγγραφέας και ο μοναδικός κόσμος που δημιούργησε ξαναήρθαν στο προσκήνιο την περασμένη δεκαετία, μαγεύοντας τους πάντες. Πρόκειται για μία από τις πιο σπουδαίες και με τη μεγαλύτερη επιρροή ιστορίες που έχει γράψει ποτέ κανείς. Αν σας αρέσουν οι μάγοι, τα χόμπιτ, οι ιστορίες αγάπης, φιλίας και συντροφικότητας στη γλώσσα των …ξωτικών, η τριλογία του «Άρχοντα» είναι ιδανική.
Πιο σκοτεινή, πιο μυστήρια και εξίσου εμπορική και αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό είναι και η τριλογία του Stieg Larsson. Με πρωταγωνίστρια την παράταιρη, και «outcast» Lisbeth Salander, η τριλογία του Σουηδού συγγραφέα, «Millenium», περιλαμβάνει «Το κορίτσι με το τατουάζ», «το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας», είναι χαρακτηριστικά δείγματα σύγχρονης λογοτεχνίας αστυνομικού μυστηρίου.
Φυσικά η τριάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς την πιο σύγχρονη τριλογία. Όπως καταλάβατε, μιλάμε για την τριλογία της Suzanne Collins, «Ηunger Games» που έχει συνεπάρει κυρίως το εφηβικό και όχι μόνο κοινό. «Αγώνες πείνας», κατά το ελληνικότερο, «Φωτιά»(Catching Fire) και «Κοτσυφοκίσσα» (Mockingjay) υπόσχονται περιπέτεια και φαντασία σε ένα φανταστικό σενάριο, που όλοι ευελπιστούμε να μην επαληθευτεί.
Και αν με τις τριλογίες δεν μείνατε ικανοποιημένοι, υπάρχει πάντα και το +1, δηλαδή τριλογία συν ένα βιβλίο. Όταν ο Έντουαρντ συνάντησε την Μπέλα, ένας κόσμος με βαμπίρ και λύκους, που παλεύουν για την αγάπη μίας θνητής έφηβης, αναβίωσε την αιώνια ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα.
Το «Twilight» ή «Λυκόφως» της Stephenie Meyer, είναι κάτι παραπάνω από τριλογία, καθώς ολοκληρώνεται σε τέσσερα μέρη. Από το «Λυκόφως», στη «Νέα Σελήνη», και από κει στην «Έκλειψη» για να καταλήξει στη «Χαραυγή» ο πιο σύγχρονος, ρομαντικός έρωτας μεταξύ ενός βαμπίρ και μιας θνητής, κέρδισε το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως και έχει ήδη μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες.
Αν πάλι οι προτάσεις του click@Life, δεν σας ικανοποίησαν, περιμένουμε πάντα και τις δικές σας ιδέες.
Πληροφορίες: «Ο Άρχοντας των δαχτυλιών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, η τριλογία «Millenium» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και τα «Twilight» και «Αγώνες πείνας» από τις εκδόσεις Πλατύπους.
ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ