Ένα ποτήρι κρασιού μπορεί να κάνει τη διαφορά;
Ας πούμε ότι έχετε στα χέρια σας είναι μπουκάλι κρασί, μέσης ποιότητας. Πώς θα το αναβαθμίσετε και θα το ευχαριστηθείτε καλύτερα; Μα φυσικά, επιλέγοντας το κατάλληλο ποτήρι…
Όσοι ανανεώνουν γενικά τη συλλογή με τα ποτήρια τους -κυρίως οι φανατικοί φίλοι του κρασιού- δεν πάσχουν από ποικιλία. Κάθε σχήμα και τύπος ποτηριού, από πανάκριβα και υπερ-στυλάτα που δίνουν στην απόλαυση του κρασιού μια τελετουργική πλευρά και το κάνουν να κυλάει πλούσια και κομψά, μέχρι τα απλά και φθηνά χαμηλά ποτήρια, βρίσκονται στα ράφια της κουζίνας τους.
Πολλοί μπορεί να θεωρούν όλα αυτά υπερβολές ή ψιλολογία των «φανατικών». Οι ειδικοί πάλι, το ονομάζουν επιμελές και ενδελεχές ψάξιμο για το τέλειο ποτήρι κρασιού που είναι απαραίτητο για να απολαύσετε στο έπακρο ένα μπουκάλι κρασί.
Το κατάλληλο ποτήρι για το κρασί σας είναι εκείνο, που με όποιο κρασί και αν το γεμίσεις, περιμένεις να στο ανταποδώσει. Πώς; Με εξωστρέφεια του αρώματός του όταν το ποτήρι πλησιάσει τη μύτη σου, με εντυπωσιακή προβολή του χρώματος και με ανάδειξη της γεύσης όταν αγγίξει το στόμα σου. Το μέγεθος, η διάμετρος, το σχήμα, το ύψος, το πάχος του γυαλιού επηρεάζουν καθοριστικά της αίσθησή μας σε σχέση με τις «ιδιότητες» του κρασιού: τα αρώματα, τη γεύση, το χρώμα, το «στόμα» και τη «μύτη» του που λένε οι ειδικοί.
Φανταστείτε πώς θα νιώθατε καταναλώνοντας ένα καλό κόκκινο κρασί σε ένα θολό ποτήρι ή σε κάποιο με πολλά σκαλίσματα. Καλύτερα τα ποτήρια να είναι απλά, με λεπτό γυαλί ή κρύσταλλο, καθαρά, με μεγάλο στόμιο (για το κόκκινο προκειμένου να βοηθήσει το κρασί να απελευθερώσει τα αρώματα που εξατμίζονται αργότερα από ότι του λευκού) ή μικρότερο (για τα λευκά που τα φρουτένια αρώματά τους εξατμίζονται γρηγορότερα) και με αρκετό χώρο προκειμένου να μυρίζουμε το κρασί μας και να αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο οι ομορφιές της εκάστοτε ετικέτας.
Δυστυχώς, με πολλά ποτήρια συμβαίνει το αντίθετο: τα γεμίζεις με αξιοπρεπή οίνο και τελικά «χάνεις» την τελική απογείωση. Προσπαθείς για μια μικρή αναζήτηση με τη μύτη, αναμένοντας για ένα ευχάριστο μούδιασμα και τελικά… τζίφος ή τέλος πάντων ένα φευγαλέο άρωμα, μαζί με μια αίσθηση απογοήτευσης.
Άλλα ποτήρια υπερτονίζουν π.χ. την ξυλώδη γεύση που έχει αφήσει το βαρέλι ή «φουσκώνουν» την οξεία μυρωδιά του sauvignon blanc που θυμίζει πράσινη ντομάτα. Τα πάντα στο κρασί είναι τα αρώματα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το κρασί φτάνει στο στόμα.
Αξίζει να τα δαπανήσει κανείς κάτι παραπάνω για ένα ποτήρι της «προκοπής» κατά το κοινώς λεγόμενο κι ας ρίξει τα προαπαιτούμενά του σε ό,τι αφορά το κόστος του κρασιού, πέφτοντας π.χ. από τα 15 και 12 ευρώ, στα 8 ή ακόμα και 6 ευρώ ανά φιάλη. Γιατί σε τελική ανάλυση, η εμπειρία της κατανάλωσης θα είναι και καλύτερη.
Τα λεπτά μεγάλα ποτήρια του κρασιού είναι μια καλή λύση καθώς είναι ελαφριά, διάφανα σαν τον αέρα και σου αφήνουν την αίσθηση του εύθραυστου μεταφέροντάς την και στο περιεχόμενό τους. Το πρόβλημα όμως με αυτά είναι ότι σπάνε πανεύκολα από εμάς, τους φίλους μας ή το πλυντήριο πιάτων, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα από ένα μέσο ποτήρι της κουζίνας μας.
Τα πιο πολλά ποτήρια σπάνε κατά τη διάρκεια του πλυσίματος και σπανίως επειδή απλώς μας έπεσαν κάτω. Ποτέ μην πλένετε λοιπόν, τα ποτήρια σας μετά το τέλος της βραδιάς. Αφήστε τα ώστε να το κάνετε με την ησυχία σας την επόμενη μέρα κι όχι βιαστικά, αλλά με περισσότερη προσοχή.
Σημαντικό είναι επίσης, το ποτήρι να έχει «λαιμό» για να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με το χέρι μας που μεταβάλλει τη θερμοκρασία του κρασιού.
Πειραματιστείτε κι εσείς με τα δικά σας ποτήρια ή με ποτήρια σε εστιατόρια που θα επισκεφθείτε και θα καταλάβετε γρήγορα τη διαφορά…