Πώς να ξεχωρίζετε το φαγητό-απάτη στα εστιατόρια
Σύμφωνα με τον Larry Olmsted, συχνά πληρώνουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στα εστιατόρια
Το ψάρι, το μοσχάρι και ο καφές είναι ανάμεσα σε αυτά που παραγγέλνουμε περισσότερο όταν βγαίνουμε έξω. Το κακό είναι, όμως, ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να μην είναι αυτό που νομίζουμε, όσο όμορφα σερβιρισμένα κι αν καταφτάνουν μπροστά μας, όπως αποκαλύπτει ο Independent, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μας πασάρουν… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ένας αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Larry Olmsted, πέρασε 4 χρόνια από τη ζωή του ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι τη Νότια Αφρική, ερευνώντας τις διάφορες απάτες που μπορεί να γίνονται και να μας σερβίρονται… στο πιάτο, χωρίς εμείς να καταλαβαίνουμε τίποτα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του κυκλοφόρησαν στο βιβλίο του Real Food, Fake Food, με τον ίδιο να αναφέρει κάποια από αυτά σε δημοσίευμα του Independent.
Σύμφωνα με τον Olmsted, τα θαλασσινά είναι η χειρότερη κατηγορία όλων, βάζοντας το σούσι στην κορυφή της λίστας. Όταν παραγγέλνετε το πιο ακριβό και λαχταριστό άσπρο ψάρι, όπως λυθρίνι, σφυρίδα κ.ο.κ., το πιθανότερο είναι να μη λάβετε αυτό που είχατε υπόψη, αφού συχνά αντικαθίσταται με ένα φθηνότερο ψάρι. Η γέμιση αστακού σε ζυμαρικά και το χαβιάρι έχουν επίσης μεγάλη πιθανότητα να μην είναι πραγματικός αστακός και χαβιάρι. Με εξαίρεση κάποια πολύ ακριβά και ελίτ σούσι εστιατόρια που σερβίρουν το δικό τους ψάρι, το ποσοστό των εστιατορίων που έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο που υπόσχεται αλλά δεν προσφέρει αυτό που εγγυάται, πλησιάζει το 100%.
Το ποσοστό των εστιατορίων που έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο που υπόσχεται αλλά δεν προσφέρει αυτό που εγγυάται, πλησιάζει το 100%, σύμφωνα με τον Olmsted
Άλλα τρόφιμα που παραποιούνται εύκολα είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με πολλά περιστατικά στη Γαλλία και την Ιταλία το 2016, τα ακριβά τυριά και το μέλι, ενώ και τα γιαπωνέζικα κρέατα wagyu και kobe συχνά είναι… απάτη.
Όσον αφορά τα ποτά, ο καφές συχνά υπόκειται σε νόθευση, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει εύκολα ποιου ζώου το γάλα ή το τυρί καταναλώνει απλώς κοιτώντας το, οπότε το φθηνό τυρί από αγελαδινό γάλα μπορεί να πωλείται ως ακριβό τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο.
Το μήνυμα του Olmsted, μάλιστα, είναι πως όταν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό σε θέμα τιμής, τότε πιθανόν δεν είναι αληθινό. Ο ίδιος συστήνει να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά διάφορες «υπερβολές» που μπορεί να βλέπετε στο μενού. Όταν χρησιμοποιούνται πολλά επίθετα για να δώσουν αξία, όπως «άγριο» ψάρι, κρέας από ζώο «ταϊσμένο με χορτάρι» ή ακόμη και «βιολογικό» ή με γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως «σολομός Αλάσκας», μην δίνετε πάντα σημασία, καθώς τις περισσότερες φορές, όλα τα παραπάνω μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή να παραπλανούν με κάποιο τρόπο.
Όταν το ψάρι σερβίρεται ολόκληρο, δύσκολα θα σας εξαπατήσει
Από την άλλη, ο Olmsted δεν θέλει να τρομάξει τους ανθρώπους που τρώνε συχνά έξω και προσέχουν το φαγητό τους. Δεν είναι όλα τα εστιατόρια απάτη, ούτε όλα τα πιάτα ενός εστιατορίου τα ίδια –ακόμη κι αν κάποιο από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για να είστε σίγουροι, προτιμήστε να παραγγέλνετε κάτι κοντά στην αρχική του μορφή, π.χ. όλο το ψάρι ή τον αστακό.
Για τους λάτρεις του σκωτσέζικου ουίσκι τα νέα είναι καλά, αφού αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο και προστατευμένο ποτό στον κόσμο.
Η ειρωνεία είναι ότι τα πιο φθηνά φαγητά, συνήθως είναι πιο αυθεντικά, γιατί δύσκολα θα βρεθεί πιο φθηνός αντικαταστάτης τους, που σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν πληρώνετε ακριβά αυτό που τρώτε, χωρίς να το αξίζουν. Προτιμήστε να γνωρίζετε από κοντά παραγωγούς και τα προϊόντα τους, να είστε πάντα ενημερωμένοι, να πειραματίζεστε και να απολαμβάνετε το φαγητό –ακόμη κι αν σας τη… «φέρει»!