Who is Who: Paul Weller
Το punk rock ήταν ένα κίνημα που έζησε λίγο αλλά άφησε μεγάλες παρακαταθήκες. Κάποιοι ήρωές του χάθηκαν στην αφάνεια, ενώ για άλλους, όπως ο Paul Weller, ήταν το εφαλτήριο για τις κορυφές του παγκόσμιου rock…
Ο Paul Weller πρωτοαντίκρισε το φως στις 25 Μαΐου 1958, στο Sheerwater του Surrey της Αγγλίας. Το πραγματικό του όνομα είναι… John Weller. Συνήθως οι καλλιτέχνες αλλάζουν ένα αντικαλλιτεχνικό ή πολυσύλλαβο επίθετο, ωστόσο εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση… Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί και η μητέρα του καθαρίστρια.
Η μουσική ήταν το κέντρο βάρους στη ζωή του ήδη από τα 12-13 του κι έτσι ξεκίνησε την πρώτη μορφή των Jam το 1972, σε ηλικία 14 ετών. Στην πρώτη τους μορφή, ο Weller έπαιζε μπάσο.
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται σε σχέση με τη μετέπειτα πορεία του, ο Weller πριν γίνει εκρηκτικός rocker, υπαγόταν μουσικά στην «υποκουλτούρα» mod. Οι The Jam ξεκίνησαν παίζοντας διασκευές σε παραδοσιακό αμερικάνικο rock’n’roll (και στους Beatles), πριν ο Paul ανακαλύψει τους The Who και εξελίξει τον ήχο του προς πιο σκληρές κατευθύνσεις.
Οι The Jam
Αν και οι The Jam ήταν μέρος του πρώτου κύματος του βρετανικού punk, εκείνου που ορίστηκε από τους ίδιους και τους Sex Pistols, τους Clash, τους The Damned και άλλες μεγάλες μπάντες του είδους, υφολογικά ταίριαζαν περισσότερο με το κύμα του New Wave, που ήταν μια από τις σχετικά πιο «σκοτεινές» διάδοχες καταστάσεις του punk στις αρχές των 80s.
Οι The Jam έζησαν από το 1976 μέχρι το 1982 με τον Weller στην θέση του lead κιθαρίστα και τραγουδιστή–ηγέτη, ηχογραφώντας 6 στούντιο δίσκους. Η τελευταία τους εμφάνιση έγινε στις 11 Δεκέμβρη 1982, στο Brighton Centre, ενώ και η ίδια η διάλυσή τους ήταν ξαφνική απόφαση του Weller στα μέσα της ίδιας χρονιάς. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Paul ήθελε να ανοιχτεί σε νέα μουσικά μονοπάτια, πιο περίτεχνα και πειραματικά, που δε χωρούσαν κάτω από το όνομα και το ύφος των The Jam.
Οι The Style Council και η solo καριέρα
Με τους The Style Council που έφτιαξε στις αρχές του 1983 με βασικό συνεργάτη τον keyboard-ίστα Mick Talbot, ανοίχτηκε στα εδάφη της jazz, της soul και της R’n’B’.
Τον Δεκέμβρη του 1984, συγκρότησε με τους Style Council και άλλους μουσικούς τους Council Collective και ηχογράφησε το κομμάτι Soul Deep, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους απεργούς ανθρακωρύχους της Βρετανίας.
Μπορεί πλέον (όπως συμβαίνει σταδιακά με όλους τους rock stars από το νησί) o Weller να έχει καταστεί «θεσμός» για τη Βρετανία, ωστόσο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν αντιμετωπιζόταν καθόλου ως τέτοιος. Οι Style Council διαλύθηκαν και έχασε και το δισκογραφικό του συμβόλαιο, λίγο πριν την κυκλοφορία του πέμπτου και τελευταίου τους δίσκου Modernism: A New Decade το 1989, που τελικά εκδόθηκε πολύ αργότερα, το 1998, σαν μέρος ενός box set. Αιτία ήταν το ότι η εταιρεία διαφωνούσε με τη μουσική κατεύθυνση του δίσκου!
Για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το σόλο υλικό του, αναγκάστηκε να φτιάξει δική του δισκογραφική εταιρεία. Φυσικά, το υλικό άρεσε τόσο που οι δισκογραφικές άρχισαν να σπάνε τα τηλέφωνα. Έτσι ξεκίνησε η solo καριέρα του με το ομώνυμο «Paul Weller» το 1992.
Το προσωπικό άλμπουμ του Paul το οποίο θεωρείται κατά τεκμήριο το καλύτερό του είναι το «Stanley Road» του 1995. Έχει μάλιστα ένα σημαντικό κοινό με έναν κολοσσιαίο δίσκο της παγκόσμιας rock δισκογραφίας. Το εξώφυλλό του το έχει σχεδιάσει ο pop artist από τη Βρετανία Peter Blake, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το ιστορικό Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band των Beatles.
To «Wake Up The Nation», που βγήκε το 2010, σηματοδότησε την μετά από 28 χρόνια συνεργασία του με τον παλιόφιλο–συνοδοιπόρο του στους The Jam, Bruce Foxton. Πιο συγκεκριμένα, συνεργάστηκαν και συνυπέγραψαν δύο κομμάτια.
Στις 19 Μαρτίου 2012, κυκλοφόρησε και το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, με τίτλο «Sonic Kicks» ( Διαβάστε τη δισκοκριτική εδώ ).
Οι συνεργασίες και η επιρροή του Weller
Οι έννοιες «Paul Weller» και «Wham!» (pop-disco ντουέτο του George Michael με τον Andrew Ridgeley) μοιάζουν εντελώς ασύμβατες. Υπάρχει ωστόσο, μια κάποια σχέση μεταξύ τους: κι αυτή ονομάζεται Dee C. Lee. Πρόκειται για την πρώην γυναίκα του Paul, η οποία έκανε δεύτερα φωνητικά στους Wham! πριν γνωρίσει τον Paul.
Οι Oasis δεν προσκυνούσαν απλώς τον Paul Weller σαν «θεό» τους, αλλά κατάφεραν να δουλέψουν και μαζί του. Αν ξεσκονίσετε την κόπια σας από το (What’s the Story) - Morning Glory του 1995 και βάλετε το Champagne Supernova, στην κιθάρα και στα δεύτερα φωνητικά θα ακούσετε την αυτού μεγαλειότητα, τον Paul.
Ο Paul είναι ένας από τους τρεις μουσικούς θρύλους που δημιούργησαν το super-group Smokin’ Mojo Filters τη δεκαετία του ‘90. Οι άλλοι δύο ήταν οι Noel Gallagher και Paul McCartney, αλλά τελικά επρόκειτο για μια one-off (της μιας φοράς δηλαδή) ενότητα για την ερμηνεία μιας εκδοχής του «Come Together» των Beatles για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα τόσο καλό παράδειγμα δύο συγκροτημάτων που διαφέρουν διαμετρικά από άποψη ύφους και είδους όσο οι The Jam και οι Genesis. Ωστόσο, ο Paul «δάνεισε» τις κιθαριστικές του αρετές στον πρώην frontman των Genesis Peter Gabriel, στο ομώνυμο άλμπουμ του τελευταίου τη δεκαετία του ’80 (για τους φανατικούς του Weller, το εν λόγω κομμάτι είναι το «And Through the Wire»).
Θεωρείται μεγάλη επιρροή για ολόκληρο το ρεύμα της κιθαριστικής britpop των 90s, αλλά και για σύγχρονες μπάντες στον ευρύτερο χώρο του indie rock, του garage και του post punk.
Ο αντιμοναρχικός και… πολύτεκνος Paul
Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, χρέη manager του Paul εκτελούσε ο ίδιος ο… πατέρας του. Ο John Weller πίστευε πάρα πολύ στο ταλέντο του γιου του και μολονότι ήταν εργοστασιακός εργάτης και οικοδόμος, έκανε κάθε προσπάθεια και χρηματοδότησε τα πρώτα βήματα του γιου του στην καλλιτεχνική στράτα, «έσπρωξε» τα πρώτα demos των The Jam και αποτέλεσε ουσιαστικά τον μέντορα του Paul, μέχρι τον θάνατό του το 2009.
Ο Weller ανήκει σίγουρα στη rock αριστοκρατία, ωστόσο δεν είναι κατά κανένα τρόπο φίλος της μοναρχίας ή της πραγματικής αριστοκρατίας. Μάλιστα, έχει απορρίψει την απονομή στο ίδιο του τίτλου τιμής CBE (τίτλος ευγενίας της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας), εξηγώντας ότι, με δεδομένες τις έντονα αντιμοναρχικές–δημοκρατικές του απόψεις, θα ήταν υποκριτικό από πλευράς του να δεχθεί βράβευση από τη βασίλισσα. Έτσι κι αλλιώς πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η Ελισάβετ δεν έχει ιδέα για το ποιος είναι ο Weller.
Η προσωπική του ζωή υπήρξε σε γενικές γραμμές έντονη: έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τη Dee C. Lee, τραγουδίστρια που έκανε δεύτερα φωνητικά στους Style Council και με την οποία ήταν παντρεμένος για 11 χρόνια (1987-1998). Έχει επίσης, μία κόρη από μια εφήμερη σχέση του με μια μακιγιέζ. Δύο παιδιά έχει και με τη Samantha Stock, με την οποία είχε σχέση στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ πρόσφατα παντρεύτηκε την Hannah Andrews, επίσης τραγουδίστρια που έκανε δεύτερα φωνητικά (στο άλμπουμ του «22 Dreams» του 2008). Τον Γενάρη του 2012, το ζευγάρι απέκτησε δίδυμα!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ