Αυτά τα ξέρατε για την Κωνσταντινούπολη;
Οι επιρροές από Δύση και Ανατολή αφήνουν πάνω στην Πόλη ένα μεγάλο αποτύπωμα, ενώ οι ιστορίες της και τα «μυστικά» της σημεία είναι και η γοητεία της. Κι όσο κι αν νομίζατε ότι την γνωρίζατε καλά, ιδού εννιά πράγματα που πιθανόν να μην ξέρατε γι’ αυτή.
Πίσω στο 1502, η Κωνσταντινούπολη ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου. Σήμερα, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες πόλεις παγκοσμίως, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια κατοίκους.
Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, η Κωνσταντινούπολη διέθετε 1400 δημόσιες τουαλέτες, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχε καμία.
Η Κωνσταντινούπολη περιτριγυρίζεται από νερό, με τον Βόσπορο να την «κόβει» στη μέση. Λίγοι ξέρουν, όμως, ότι υπάρχει τούνελ που περνάει κάτω από το Βόσπορο, το οποίο συνδέει την Ευρώπη και την Ασία.
Το διάσημο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» γράφτηκε στο Ξενοδοχείο Pera Palas Hotel της Κωνσταντινούπολης.
Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι τουλίπες δεν προέρχονται από την Ολλανδία, αλλά από την Κωνσταντινούπολη.
Το τσάι προστέθηκε πρόσφατα στην τοπική κουλτούρα. Ιστορικά ο καφές είναι αυτός που αποτέλεσε παραδοσιακό τούρκικο ρόφημα, αλλά λόγω της αύξησης της τιμής του και της ευκαιρίας για καλλιέργεια φύλλων τσαγιού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το έθνος προσάρμοσε τις συνήθειές του.
Το Μπλε Τζαμί είναι το μοναδικό τζαμί στην πόλη με έξι μιναρέδες. Ο θρύλος λέει, μάλιστα, πως όταν χτίστηκε είχε έναν μιναρέ παραπάνω από το Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα (τότε το συνηθισμένο ήταν τέσσερις μιναρέδες), κάτι που θεωρήθηκε ασέβεια στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Αγιά Σοφιά ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου για 900 χρόνια, ενώ υπήρξε και μια από τις 20 υποψηφιότητες για τα Νέα 7 Θαύματα του Κόσμου.
Το Μεγάλο Παζάρι είναι το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό παζάρι του κόσμου με 3 χιλιάδες μαγαζιά σε 61 δρόμους.