Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά της Άνοιξης
Ποια θα βρούμε στην αγορά και ποιες οι ιδιότητες τους στην υγεία και κυρίως στο αδυνάτισμα, όλα από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αναΐς Ρενούφ.
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία και πώς δεν θα χάσεις καμιά!
Η Άνοιξη είναι πλέον εδώ και οι λόγοι που την αγαπάμε δεν είναι λίγοι. Ο ήλιος που λάμπει, οι πιο θερμές και μεγάλες ημέρες, η φύση που ανθίζει είναι κάποιοι από αυτούς.
Αγαπάμε, όμως, την Άνοιξη γιατί μαζί της φέρνει πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα, τα οποία μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες που ωφελούν την υγεία, αλλά βοηθούν να ρυθιστεί και το βάρος πριν το καλοκαίρι.
Παρακάτω, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναΐς Ρενούφτα από το logodiatrofis.gr συγκεντρώνει ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά μαζί με τα οφέλη τους.
Φράουλες
Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και σας βοηθούν να νιώσετε χορτάτοι γρηγορότερα. Περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι ένα κομμάτι γλυκό ενώ ταυτόχρονα έχουν και γλυκιά γεύση. Επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό αντιφλεγμονώδες, οι οποίες έχει βρεθεί πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Καταναλώστε τις φράουλες είτε μόνες τους ως σνακ, είτε μαζί με δημητριακά ή γιαούρτι, είτε σε smoothie.
Τα σπαράγγια αποτελούν τον βασιλιά των λαχανικών της άνοιξης. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπρόσθετα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, η βιταμίνη A αλλά και ανόργανων στοιχείων όπως το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προαγωγή μιας καλή υγείας. Επιπρόσθετα αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, αλλά και λόγω του ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.
Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του!
Αγκινάρες
Είναι και αυτές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ανάπτυξη των ευεργετικών εντερικών βακτηρίων. Οι αγκινάρες, επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α, Β6 και C. Επιπρόσθετα βοηθούν στην πέψη του λίπους και δρουν και ως φυσικό διουρητικό βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.
Αν και κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος της άνοιξης, τα βερίκοκα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως χρυσή τροφή της άνοιξης, καθώς ένα μικρό φρούτο σαν και αυτό είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα, ενώ περιέχουν βήτα-καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, χωρίς πολλές θερμίδες. Η βιταμίνη Α βοηθά στο να έχετε ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα, ενώ το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, αποφεύγοντας έτσι την κατακράτηση υγρών που οδηγεί και σε αύξηση βάρους, αλλά και για την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων και του λίπους. Η περιεκτικότητα του βερίκοκου σε μαγνήσιο και ασβέστιο τονώνει τον καρδιακό ρυθμό οδηγώντας σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.
Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!
Ραπανάκια
Ένα λαχανικό με αρκετά έντονη γεύση, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επιπρόσθετα το κόκκινο χρώμα του το οφείλει στις ανθοκυανίνες, οι οποίες φαίνεται πως βοηθούν στην καύση του λίπους, στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, στη μείωση της χοληστερόλης και της φλεγμονής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, οι αρουραίοι που τρέφονταν με ραπανάκια για 3 εβδομάδες φαίνεται πως μείωσαν την κακή χοληστερόλη, ενώ αύξησαν την καλή.
Το σέσκουλο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να το παρομοιάσει κανείς με κόκκινο μαρούλι, το οποίο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως η ανθοκυανίνη, η βιταμίνη C, Κ, Β1, Β2, Β6 το κάλιο και ο σίδηρος. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το σπανάκι όσον αφορά την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι θα σας κάνουν να νιώστε χορτάτοι και πλήρεις για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση του.
Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα
Σμέουρα
Τα σμέουρα ανήκουν στην κατηγορία των μούρων και μπορούμε να τα βρούμε καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ενισχύουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα σμέουρα είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των οστών, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες σημαίνει πως αποτελούν πολύ καλή επιλογή για τη δίαιτά σας, ιδιαίτερα εάν θέλετε να χάσετε βάρος, διότι οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό λόγω του ότι χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα τα σμέουρα είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που σημαίνει πως αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος με βραδύ ρυθμό. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στο φλαβονοειδές ανθοκυανίνη, τα οποία όπως αναφέρθηκε δρουν ενάντια σε ορισμένες ασθένειες.
Μπορεί να τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο κατεψυγμένο, όμως κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες, τα οποία όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα περιέχει βιταμίνη Α και Κ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για υγιή όραση και τα οστά. Ακόμα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Περιέχει και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και ιδανική επιλογή κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης
Κουκιά
Τα κουκιά μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, είναι, όμως, ένα τρόφιμο το οποίο έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τόσο οι πρωτεΐνες, όσο και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, καθώς θα σας κάνουν να νιώθετε πλήρεις και χορτάτοι αφού τα φάτε για αρκετή ώρα, μειώνοντας έτσι τα τσιμπολογήματα που μπορεί να εμφανίζονται όταν κάτι δεν μας χορταίνει. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για την διατήρηση των μυών. Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα κουκιά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6 και Κ, το σελήνιο και το μαγνήσιο. Όπως και ο αρακάς, έτσι και τα κουκιά αποτελούν πολύ καλή επιλογή κατά την διάρκεια της νηστείας λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτική πρωτεΐνη. Προσοχή! Όσοι έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD δεν θα πρέπει να καταναλώσουν κουκιά.
Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, λόγω της χρωστικής ανθοκυανίνης που περιέχουν στην οποία οφείλεται και το υπέροχο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Τα οφέλη τους είναι πάρα πολλά. Βοηθούν στην πέψη λόγω των πεπτικών ουσιών που εκκρίνονται όταν τα τρώμε, είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά, επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα κεράσια είναι επίσης ένας πολύ καλός σύμμαχος σε όσους ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής λόγω των χαμηλών τους θερμίδων, αλλά και της γλυκιάς τους γεύσης, η οποία ικανοποιεί τον ουρανίσκο όταν υπάρχει η επιθυμία για κάτι γλυκό. Οπότε όταν ακούμε πολλά κεράσια… κρατάμε μεγάλο καλάθι!
Αναΐς Ρενούφ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
renouf@amcstudent
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία και πώς δεν θα χάσεις καμιά!