Τα 10 ομορφότερα νησιά της Μαλαισίας
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μια ανέμελη, θαλασσινή περιπλάνηση στα εκπληκτικά νησιά της Μαλαισίας, εκεί όπου η θάλασσα είναι διάφανη, οι παραλίες μαγευτικές και η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.
Από την κοσμοπολίτικη γοητεία του Penang στο «χίπικο» καταφύγιο των Perhentians, η Μαλαισία έχει να επιδείξει μια ολόκληρη συστοιχία νησιών με διαφορετική φυσιογνωμία και χάρες...
Η χώρα εκτείνεται σε δύο ανεξάρτητες γεωγραφικές περιοχές, τη Μαλαισιανή χερσόνησο (η οποία συνορεύει με την Ταϊλάνδη) και το νησί Βόρνεο (που συνορεύει με την Ινδονησία και το Μπρουνέι), ενώ σε αυτήν ανήκουν πολλά ακόμη νησιά, με εξωτικές παραλίες, πλούσια βλάστηση, γραφικά ψαροχώρια και ενδιαφέρουσα πανίδα.
Νησιά Perhentian: Καταφύγιο για χίπηδες
Μπορεί να μην είναι εύκολο να φτάσετε μέχρι εκεί, αλλά τα νησιά Perhentian που δεσπόζουν στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου της Μαλαισίας έχουν αποκτήσει ένα σχεδόν μυθικό στάτους για τους συμπαθείς backpackers (τους τουρίστες με τα γενικά πενιχρά οικονομικά και τις μεγάλες βαρυφορτωμένες τσάντες στους ώμους).
Και όχι άδικα, καθώς τα νερά τους είναι τόσο κρυστάλλινα που αφήνουν σε… κοινή θέα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μέσα στο νερό. Οι ψαράδες «μετατρέπονται» συχνά σε tour guides και μπορούν να σας πάνε μια ωραία ολοήμερη βόλτα με τη βάρκα τους για κολύμπι μαζί με… τους καρχαρίες και τις θαλάσσιες χελώνες!
Το βραδάκι, τα beach bars βάζουν μαξιλάρια στην άμμο και μπορείτε να παρακολουθήσετε όλοι μαζί τους γνωστούς ταχυδακτυλουργούς που χειρίζονται με μεγάλη μαστοριά τη φωτιά.
Πώς να πάτε: Τα κλασικά λεωφορεία ξεκινούν από το σταθμό λεωφορείων του Hentian Putra στην Kuala Lumpur και κάνουν εννιά ώρες. Η εναλλακτική σας είναι η πτήση από την Kuala Lumpur και το αεροδρόμιο LCCT στο Kota Bharu κι από κει με ταξί στην πόλη - λιμάνι Kuala Besut.
Tioman: Ένα νησί για flashpackers
Μολονότι αποτελεί μέρος του εσωτερικού μαλαισιανού κρατιδίου του Pahang, το Tioman συνήθως δέχεται τους επισκέπτες του μέσω της οδού της πόλης Johor του Mersing. Υπάρχει επίσης απ’ ευθείας σύνδεση με ferry από τη Σιγκαπούρη.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το νησί διεκδικεί τη δόξα για δυο λόγους, που τους υπερτονίζουν τα media και οι εμπορευόμενοι το τουριστικό του όνομα. Από τη μια, για το εντελώς ιδιαίτερο σχήμα του που θυμίζει… δάκρυ, το νησί αυτό της Νότιας Κινεζικής θάλασσας χρησιμοποιήθηκε σαν σκηνικό για την γνωστή ταινία του 1958 «Νότιος Ειρηνικός», ενώ το περιοδικό Time του απέδωσε τον τίτλο ενός από τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο τη δεκαετία του ’70.
Μολονότι έχει πια γίνει τόσο γνωστό και τουριστικά προσβάσιμο που έχει χάσει ένα μέρος του εξωτικού μυστικισμού του, διατηρεί ακόμα ένα χαρακτηριστικό του που έχει χαθεί από πολλά «ανταγωνιστικά» του μέρη στη νότια Ασία – το φυσικό του περιβάλλον που το πρωτοέκανε γνωστό και θελκτικό προορισμό.
Την πρωτιά στην πανίδα, τουλάχιστον για τη στεριά, κατέχουν οι γιγάντιες σαύρες που περιδιαβαίνουν ανάμεσα στα χωριουδάκια, ψάχνοντας για τροφή. Μη σας ανησυχεί όμως το ζήτημα, καθώς -συνήθως- αποφεύγουν τους ανθρώπους.
Πώς να πάτε: Υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων από ολόκληρη την υπόλοιπη Μαλαισία προς το Mersing. Από κει είναι δυο ώρες με το πλοιάριο. Το Tioman έχει επίσης ένα μικρό αεροδρόμιο, το οποίο χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα της Berjaya Airways από την Kuala Lumpur και τη Σιγκαπούρη.
Langkawi: Η επιτομή της χλιδής
Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και εντοπίζεται σχετικά δύσκολα στο χάρτη. Το Langkawi είναι μέρος του μαλαισιανού κρατιδίου του Kedah κι όχι του Perlis το οποίο ξεκινάει από εκεί και πέρα.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Είναι αρκετά γνωστός ο μύθος περί καταραμένου νησιού, με την «κατάρα» να τοποθετείται χρονικά στο 1819, όταν μια γυναίκα ονόματι Mahsuri, θανατώθηκε για υποτιθέμενη μοιχεία. Πριν πεθάνει, ψέλλισε τα λόγια: «Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη και ευτυχία σ’ αυτό το νησί για τις επόμενες εφτά γενιές».
Δυο χρόνια αργότερα, το Langkawi έπεσε στα χέρια των Ταϊλανδών εισβολέων με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του να χάνεται λόγω λιμοκτονίας. Το νησί μετά από εκείνη την περίοδο παρέμεινε άγονο για πάρα πολύ καιρό, μέχρι ο πρωθυπουργός Mahatir Mohamed - ο επονομαζόμενος και κολοσσός της μαλαισιανής πολιτικής σκηνής, που έχτισε επίσης και τους πύργους Petronas της Kuala Lumpur και την πίστα της Φόρμουλα 1 στο Sepang - να μετατρέψει το νησί σε προνομιακό τουριστικό προορισμό το 1986.
Το ανακήρυξε νησί duty free, κι από τότε η ανάπτυξή του χωρίς το βάρος των φόρων, το μετέτρεψε σε προνομιακό προορισμό, με θέρετρα υψηλής ποιότητας και αισθητικής να ξεφυτρώνουν επάνω στις αμμώδεις ακτές του.
Ενδιαφέρον έχει η βόλτα με το τελεφερίκ, που σας ανεβάζει σε ύψος πάνω από 710 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Όσο για τον άντρα και το γιο της Mahsuri, μετακόμισαν στο Phuket μετά την ταϊλανδέζικη εισβολή, κι εκεί γεννήθηκε ο απόγονός της (έβδομης γενεάς) το 1986. Τυχαίο;; Δε νομίζουμε…
Πώς να πάτε: Το Langkawi έχει την κατά τεκμήριο πιο καλή αεροπορική σύνδεση από κάθε άλλο νησί της Μαλαισίας, με δεκάδες καθημερινές πτήσεις προς και από την Kuala Lumpur, τη Σιγκαπούρη και την Penang.
Penang: Φαγητό και πολιτιστική κληρονομιά
Το Μαργαριτάρι της Ανατολής έχει μακρά και απαστράπτουσα ιστορία. Ανακάλυψη του καπετάνιου Francis Light στα 1786, γνωστό κάποτε ως η νήσος του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ήταν για πάρα πολύ καιρό ένα από τα διαμάντια της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μαζί με τη Μελάκα και τη Σιγκαπούρη, ήταν γνωστό ως ένα από τα «Straits Settlements», μία από τις προφυλακές που έλεγχαν το εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της υπόλοιπης Ασίας. Παρ’ όλα αυτά, η σημασία του έφθινε με τους αιώνες, πριν ξαναζωντανέψει σαν τουριστικός προορισμός και σαν κόμβος για το διεθνές εμπόριο.
Σήμερα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μαλαισιανής αντιπολίτευσης και του υπεύθυνου για την Penang αρχι-υπουργού Lim Guan Eng, το νησί τιμά τις ρίζες του –το στάτους περιοχής ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποδόθηκε από την UNESCO στην Georgetown το 2008 αποτελεί εγγύηση.
Το μεγαλύτερο θέλγητρο ωστόσο είναι το φαγητό στους δρόμους του νησιού – από τη σούπα Penang laksa στην οδό Macalister, μέχρι τα φύλλα μπανάνας στην Μικρή Ινδία και τα θαλασσινά στο Gurney Drive - όλα θα τα βρείτε εδώ.
Μαζί με μια σειρά βελτιώσεων σχεδιασμένων για την προσέλκυση και άλλων τουριστών, όπως η επένδυση στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, σχήματα πεζοδρόμησης και ένα πρόγραμμα νέων πολιτιστικών φεστιβάλ και εκθέσεων, το καταπληκτικό αυτό νησί, ελάχιστα μικρότερο σε μέγεθος από τη Σιγκαπούρη, δίνει και πάλι δυναμικά το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή.
Πώς να πάτε: Πτήσεις από όλο τον πλανήτη φτάνουν στον Διεθνή Αερολιμένα του Penang. Από κει, φθηνά ταξί σας μεταφέρουν στον ακριβή προορισμό σας μέσα στο νησί, ή αλλιώτικα μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο του αεροδρομίου που θα σας οδηγήσει απευθείας στην πόλη.
Labuan: Το νησί των τραπεζιτών
Στα ανοιχτά των ακτών της Ανατολικής Μαλαισίας, «στριμωγμένο» ανάμεσα στα Sarawak και Sabah, το Labuan είναι ένα από τα τρία Ομοσπονδιακά Εδάφη (εκείνα δηλαδή που υπάγονται απ’ ευθείας στην κεντρική κυβέρνηση – τα άλλα δύο είναι η Kuala Lumpur και η Putrajaya). Το ειδικό του στάτους ως διεθνές offshore οικονομικό κέντρο και ζώνη ελεύθερου εμπορίου, έχει επιτρέψει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο χρηματιστικό τομέα (περίπου 6,500 offshore εταιρείες έχουν τη βάση τους στο Labuan).
Φωτογραφία: http://www.pl.gov.my
Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας βλέπει το νησί να εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για offshore business στον κόσμο, σαν ανταγωνιστής ίσος προς ίσο των μεσανατολικών Dubai και Bahrain.
Μολονότι ακόμη δεν έχει φτάσει σε τέτοιες δόξες, το μαλαισιανό έθνος έχει μια παράδοση στο να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει - οι Petronas Towers και ο ετήσιος αγώνας Φόρμουλα 1 αποτελούν απτή απόδειξη.
Εάν ωστόσο δεν έχετε κάποια σχέση με το χρηματοπιστωτικό τομέα ή κλάδο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο νησί. Με τα χρόνια, πάμπολλα πλοία βυθίστηκαν στα αβαθή νερά του Labuan, κάνοντάς το ό,τι πρέπει για αρχάριους δύτες. Τα διάφορα ναυάγια έχουν και ονόματα: το αμερικάνικο, το αυστραλιανό, το Blue Water και το Cement.
Υπάρχει επίσης και ένα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο στρατιωτικό κοιμητήριο όπου διεξάγεται η ετήσια τελετή για τους 3.900 στρατιώτες και αξιωματικούς των Συμμάχων που σκοτώθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Πώς να πάτε: Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Labuan από την Kuala Lumpur, από το Miri στη Sarawak και από το Kota Kinabalu στη Sabah. Υπάρχει επίσης και ένα ferry (με κλιματιζόμενο χώρο) προς το Brunei.
Layang-Layang: Για όποιον ζητάει ησυχία και απομόνωση
Κάτι παραπάνω από ένας κοραλλιότοπος με έναν διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης, το μικρό αυτό νησάκι με το όνομα Layang-Layang, βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Sabah του Kota Kinabalu (KK), που είναι και το ομόσπονδο κράτος στο οποίο ανήκει.
Φωτογραφία: http://www.sabahtourism.com
Δημιούργημα ουσιαστικά του μαλαισιανού ναυτικού, που «πήρε» έδαφος και από τη θάλασσα για να τονίσει την εθνική κυριαρχία στα Spratlys, αυτό το σύμπλεγμα νήσων της Νότιας Κινεζικής θάλασσας διεκδικείται ολόκληρο ή έστω μέρος του από την Κίνα, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Κρυστάλλινα νερά περιβάλλουν το συγκεκριμένο νησάκι, με το βάθος στα ανοιχτά να αγγίζει και τα 2.000 μέτρα. Το Layang-Layang αναφέρεται πολλές φορές ως ένα από τα 10 καλύτερα για δύτες μέρη στον κόσμο, λόγω της τεράστιας ποικιλίας της θαλάσσιας ζωής της ευρύτερης περιοχής.
Λόγω της παρουσίας του ναυτικού, η κοραλλιογενής φύση του νησιού δεν έχει πληγεί από το δυναμίτη των ψαράδων και άλλες αντίστοιχες καταστρεπτικές ενέργειες, ενώ η ορατότητα του βυθού φτάνει μέχρι και τα 40 μέτρα βάθος!!
Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα κοπάδια των σφυροκέφαλων καρχαριών, που πολλές φορές αριθμούν εκατοντάδες, ενώ το πιθανότερο είναι να συναντήσετε διαβολόψαρα, δελφίνια, σφυραίνες και θαλάσσιες χελώνες.
Πώς να πάτε: Ο μόνος δρόμος εισόδου – εξόδου είναι μια πτήση charter από το Kota Kinbalu, με τιμές ενσωματωμένες στο πακέτο που σας προσφέρει το μόνο μέρος στο οποίο μπορείτε να μείνετε στο νησί.
Sipadan: Για τους φανατικούς των καταδύσεων
Το 1989, στην ταινία «Borneo: The Ghost of the Sea Turtle» ο γνωστός εξερευνητής του υποθαλάσσιου πλούτου Jacques Cousteau είχε πει: «Έχω δει κι άλλα μέρη σαν το Sipadan, αλά πριν από 45 χρόνια, όχι πια. Εδώ υπάρχει ένα ανέγγιχτο έργο τέχνης».
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Στα τέλη του 2002, μετά από μια μακρά διαμάχη με την Ινδονησία, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε τελεσίδικα ότι το νησί ανήκει στη Μαλαισία.
Η χώρα, και το κρατίδιο της Sabah, του οποίου αποτελεί μέρος, πραγματικά ανακουφίστηκαν. Το Sipadan τοποθετείται συχνότατα στην κορυφή της λίστας των καλύτερων τοποθεσιών για καταδύσεις, στο κέντρο της θαλάσσιας περιοχής με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη.
Για να προστατέψει το εύθραυστο αυτό οικοσύστημα, το 2004 η κυβέρνηση έδιωξε όλα τα θέρετρα φιλοξενίας δυτών από το νησί, απαγόρεψε τις νυχτερινές καταδύσεις και έθεσε όριο τους 120 δύτες την ημέρα.
Η κίνηση αυτή απέδωσε, και τα νερά συνεχίζουν να φιλοξενούν τον απίστευτο αυτό πλούτο. Στα νερά αυτά ζουν 3.000 είδη ψαριών, εκατοντάδες είδη κοραλλιών, αφθονία διαβολόψαρων, καρχαριών, θαλάσσιων χελώνων, οι τελευταίες μάλιστα τόσο πολλές, που υπάρχει και το λεγόμενο νεκροταφείο χελώνων, ένας υπόγειος λαβύρινθος στον οποίο εγκλωβίζονται και πνίγονται πολλά από αυτά τα συμπαθή θαλάσσια πλάσματα.
Πώς να πάτε: Με μια πτήση 55λεπτών από την Kota Kinbalu στην πόλη του Tawau, μια ώρα οδήγηση μέχρι τη μικρή πόλη της Semporna κι από κει 40 λεπτά με γρήγορο βαπόρι!
Redang: Για όποιον θέλει αμιγώς «καλοκαιρινές διακοπές» !
Το αρχιπέλαγος του Redang αποτελείται στην πραγματικότητα από 9 νησιά: Lima, Paku Besar, Paku Kecil, Kerengga Besar, Kerengga Kecil, Ekor Tebu, Ling, Pinang και το ίδιο το Redang! Όλα μαζί, δημιουργούν ένα τεράστιο θαλάσσιο πάρκο 45 χιλιομέτρων στα ανοιχτά μαλαισιανού κρατιδίου του Terengganu.
Φωτογραφία: http://wikitravel.org
Σε αντίθεση με τα κοντινά του «ξαδερφάκια» -τα γεμάτα με τους γνωστούς μας backpackers- νησιά Perhentian στο βορρά, το Redang είναι σε γενικές γραμμές ένας προορισμός για ψηλά βαλάντια, με τη διαμονή να βασίζεται σε υψηλής ποιότητας αλλά και κόστους καταλύματα.
Το νησί έχει φυσικά το δικό του αεροδρόμιο, που το εξυπηρετεί η Berjaya Air, η οποία από το 2004 ως τα σήμερα καλύπτει καθημερινά τις γραμμές με την Kuala Lumpur και την Changi της Σιγκαπούρης.
Η σημαντικότερη ατραξιόν του νησιού είναι φυσικά οι καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά του. Γενικά θα αναγκαστείτε να μείνετε αρκετά κοντά στην ακτή, αφού τα ενδότερα του νησιού είναι απροσπέλαστα, με εξαίρεση ένα δρόμο που ενώνει το αεροδρόμιο με την παραλία.
Το 2000, στο νησί γυρίστηκε η ταινία παραγωγής Hong Kong «Summer Holiday», στην οποία πήραν μέρος ο σταρ της Cantopop Sammi Cheng και ο ταϊβανέζος Richie Ren. Η επιτυχία της ταινίας εκτίναξε τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται το νησί.
Πώς να πάτε: Αν δε θέλετε να πληρώσετε για να πετάξετε απ’ ευθείας, η εναλλακτική σας είναι να φτάσετε στην Kuala Terengganu,να συνεχίσετε με αμάξι και να πάρετε το ferry από το λιμάνι της Merang.
Rawa: Για ένα όμορφο σαββατοκύριακο
Δεν θα έχετε και πολλές ευκαιρίες στη ζωή σας να μείνετε σε ιδιωτικό νησί που να ανήκει σε Σουλτάνο. Η Rawa είναι ένα τέτοιο νησί. Ανήκοντας στην οικογένεια του Σουλτάνου του Johor, η Rawa είναι ένα μικρό νησί 16 χιλιομέτρων ανοιχτά των ανατολικών ακτών της μαλαισιανής χερσονήσου.
Φωτογραφία: http://wikitravel.org
Μόνο δύο θέρετρα στέκουν αγκαλιασμένα στη λευκή άμμο της δυτικής ακτής, που είναι προσβάσιμη δια βάρκας από την ηπειρωτική χώρα μέσω του λιμανιού του Mersing (σημείο εκκίνησης και για το πιο μακρινό Tioman).
Εξαιτίας αυτής της αποκλειστικότητας, η Rawa προσελκύει τουρίστες που ψάχνουν για ένα πιο fix πρόγραμμα διακοπών. Μολονότι η δυτική ακτή φαντάζει τέλεια στις καρτποστάλ, η υπόλοιπη ακτογραμμή αποτελείται από απροσπέλαστους, βραχώδεις γκρεμούς που καταλήγουν απευθείας στη θάλασσα.
Για να τα δείτε όλα αυτά και ιδίοις όμμασι, επιλέξτε τον εύκολο τρόπο, νοικιάστε ένα κανό ή αλλιώς επιλέξτε να ανέβετε κακοτράχαλα σκαλιά μέχρι την κορυφή του νησιού, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πλεονεκτήματα της ανατολικής ακτής, της ακτής του Johor και άλλα 12 μικρότερα νησάκια που όλα μαζί σχηματίζουν το θαλάσσιο πάρκο του Johor.
Δεδομένου ότι οι επιλογές για διαμονή είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, είναι πολύ πιθανό όλες οι κρατήσεις να γίνουν από κατοίκους της Σιγκαπούρης που θέλουν ένα ξένοιαστο week-end, γι’ αυτό κλείστε γρήγορα τις θέσεις σας.
Πώς να πάτε: Από την Kuala Lumpur, πάρτε το λεωφορείο ή οδηγήστε προς το Mersing, απ ‘ όπου φεύγουν τα κλασικά ferries.
Pangkor: Η αγαπημένη των ντόπιων
Μολονότι μιλάμε για ένα νησάκι 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Pulau Pangkor (pulau είναι η μαλαισιανή λέξη για το νησί) είναι ένα από τα πιο μαζικής προσέλευσης παραλιακά «καταφύγια» της Μαλαισίας – σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους γηγενείς.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Pangkor είναι ένα από τα πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά της Μαλαισίας γι’ αυτό και είναι επίσης κλασικό μέρος για διήμερες «τζούρες» αναψυχής για τους μαλαισιανούς. Σε επίπεδο νυχτερινής ζωής δε «λέει» και πολλά, αλλά θα βρείτε όμορφες και ήρεμες παραλίες, τεράστια ποικιλία σε ό,τι αφορά το φαγητό και πολύ φιλικούς ανθρώπους.
Πώς να πάτε: Υπάρχουν απ’ ευθείας πτήσεις για το νησί από το αεροδρόμιο Sultan Abdul Aziz Shah μέσω Kuala Lumpur, καθώς και ferry που κάνει τη διαδρομή σε 30 λεπτά από την πόλη Lumut.