Κωδικός λογοκρισίας: Ρέι Μπράντμπερι
Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι που πέθανε πριν λίγες εβδομάδες, εμπνέει όσους αγωνίζονται για την ελεύθερη πρόσβαση σε απαγορευμένες σελίδες του διαδικτύου.
Ο Τιμ Μπρέι, προγραμματιστής και θαυμαστής του Μπράντμπερι, πρότεινε στην Επιχειρησιακή Ομάδα Τεχνολογίας του Διαδικτύου (ΙΕΤF), να βγαίνει ο κωδικός 451 κάθε φορά που απαγορεύεται στον χρήστη για νομικούς λόγους η πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους.
Ο νέος αυτός κωδικός, αν ισχύσει τελικά, θα είναι μια έμμεση αναφορά στην εφιαλτική κοινωνία του περίφημου μυθιστορήματος του Μπράντμπερι «Φαρενάιτ 451». Να θυμίσουμε ότι ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας είχε προβάλει το ζήτημα της λογοκρισίας, περιγράφοντας στο έργο του έναν κόσμο στον οποίο τα βιβλία οδηγούνται στην πυρά ενώ απαγορεύεται επί ποινή θανάτου η ανάγνωση τους…
Το «Φαρενάιτ 451» είχε μεταφερθεί με επιτυχία και από τον Φρανσουά Τριφώ το 1966 στη μεγάλη οθόνη. Η πρόταση του Τιμ Μπρέι για την καθιέρωση του κωδικού 451 αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο για να τιμηθεί η μνήμη του Μπράντμπερι και η επιτροπή του ΙΕΤF αναμένεται να την εξετάσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Βέβαια, ο αείμνηστος Μπράντμπερι σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει πως δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για το διαδίκτυο: «Δεν έχει νόημα, δεν είναι αληθινό. Βρίσκεται κάπου στον αέρα», είχε τονίσει στους Νew York Times.
Ωστόσο αυτό το γεγονός διόλου δεν αποθάρρυνε τον Τιμ Μπρέι, ο οποίος θεωρεί ότι η ουσία του έργου του Μπράντμπερι, παραμένει εξαιρετικά πολύτιμη και για όσους ασχολούνται με το διαδίκτυο. Όπως υποστήριξε στην εφημερίδα Guardian, ίσως να μην είναι εφικτό να μην υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου, από την άλλη πλευρά, όταν αυτοί επιβάλλονται είναι απαραίτητη η διαφάνεια.
Οι απόψεις του τοποθετούνται με φόντο τις παθιασμένες συζητήσεις στη Βρετανία μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που υποχρεώνει τους πάροχους ιντερνετικών υπηρεσιών της χώρας να απαγορεύουν την πρόσβαση στο δημοφιλές σάιτ ανταλλαγής μουσικών και κινηματογραφικών αρχείων Pirate Bay.