Σίφνος: αυθεντική κυκλαδίτικη μαγεία
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Θεωρούμενη από κάποιους ως το πιο αυθεντικό νησί των Κυκλάδων, με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από ξένα περιοδικά και ταξιδιωτικά Μέσα, με τα λευκά της σπίτια, τα αμέτρητα εκκλησάκια και τις πανέμορφες παραλίες της, η Σίφνος σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις Κυκλάδες.
Με αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία, πλούσια ιστορία και πολλές ομορφιές, η Σίφνος, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο ( http://bit.ly/RpQBxY ) και συνδέεται ακτοπλοϊκά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, την Πάρο και τη Σύρο.
Η καρδιά της Σίφνου χτυπά στην πρωτεύουσά της, την Απολλωνία, κοντά στο κέντρο του νησιού. Μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς οικισμούς, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός και γι’ αυτό προστατευόμενος οικισμός και αποτελεί διοικητικό κέντρο, ενώ εδώ υπάρχει ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή και εμπορική κίνηση. Στο κεντρικό γραφικό μονοπάτι της Απολλωνίας που οδηγεί προς Καταβατή (γνωστό και ως «στενό»), υπάρχουν ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες, πολλά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης.
Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας (πλατεία Ηρώων) στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου του Συνδέσμου Σιφνίων με εκθέματα κυρίως από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Σιφνιών τα παλαιότερα χρόνια, παραδοσιακές φορεσιές, σιφνέικα κεραμικά και παλιές εκδόσεις.
Πέρα από την πρωτεύουσα
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Ο Αρτεμώνας βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Απολλωνίας και με τα πολυδαίδαλα σοκάκια του είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, με παλαιές εκκλησίες, παραδοσιακούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. Η αρχοντιά του Αρτεμώνα, αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας του χωριού πριν από ενάμιση περίπου αιώνα -λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με τη ναυτιλία- αντικατοπτρίζεται στα θαυμάσια νεοκλασικά του και στα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές κυρίως στο κεντρικό μονοπάτι του οικισμού. Η θέα από πολλά σημεία του χωριού είναι εκπληκτική, ενώ από την περιοχή των ανεμόμυλων (στα ανατολικά του οικισμού) γνωστή και ως «Μπέλα βίστα», μπορεί κανείς να θαυμάσει τον οικισμό του Κάστρου από ψηλά, το πέλαγος και πολλά άλλα Κυκλαδονήσια.
Αν θέλετε κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο, επισκεφτείτε το Άνω και Κάτω Πετάλι, δυτικά και ανατολικά της Απολλωνίας αντίστοιχα, με τα παραδοσιακά σπίτια και τις εκκλησίες, την Καταβατή και τον Άγιο Λουκά και φυσικά το γραφικό Κάστρο, που ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836 και αποτελεί τον πιο σημαντικό από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από το «κάστρο» που σχηματίζουν τα κτήρια του. Ο οικισμός έχει ελλειψοειδή μορφή, γιατί ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, έχει αμυντικό χαρακτήρα και διατηρεί αναλλοίωτη την οικοδομική οχυρωματική μεσαιωνική (ενετική) μορφή του. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολώνες, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι έξι «λότζιες» και τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημένα δάπεδα, καθιστούν το Κάστρο ένα ανοιχτό μουσείο.
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Ανατολικά του Κάστρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων» πάνω στο βράχο με την απέραντη θέα στο πέλαγος, ενώ βορειότερα, το αρχαίο μονοπάτι οδηγεί στην Παναγιά την «Πουλάτη», χαρακτηρισμένο τοπίο «απείρου κάλλους» και ιδανικό μέρος για βουτιές από τα βράχια. Δυτικά του χωριού και κάτω από τους πρόποδες του λόφου του Κάστρου υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλα, με το όνομα Γιαλός ή Σεράλια.
Οι Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, βρίσκονται 6,5 χιλ. από την Απολλωνία και είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός της Σίφνου, με μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους.
Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε τα Εξάμπελα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου, μόλις ένα χιλιόμετρο από την Απολλωνία, με τις Αράδες (σειρά από ανεμόμυλους) και τα νεοκλασικά αρχοντικά. Το χωριό αυτό αποτελεί γενέτειρα του Νικολάου Τσελεμεντέ, μεγάλου δάσκαλου της μαγειρικής και συγγραφέα του πρώτου βιβλίου με συνταγές μαγειρικής.
Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Σίφνο είναι μικρές και ο χρόνος πρόσβασης στο πιο μακρινό χωριό ή παραλία δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Επίσης, αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα βρείτε καταπληκτικές διαδρομές μέσα από μονοπάτια και παραδοσιακά σοκάκια που συνδέουν τα χωριά και τις παραλίες μεταξύ τους αλλά και με πιο απομακρυσμένες περιοχές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: www.sifnos.gr/index.php/%CE%BF-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1.html .
Παραλίες
Η ακτογραμμή και ο διαμελισμός των ακτών της Σίφνου, σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, αλλά και οργανωμένες πλαζ, βραχώδεις ακτές, παραλίες από βότσαλο και χρυσαφένιες αμμουδιές, άλλες προσβάσιμες οδικώς, άλλες από γραφικά μονοπάτια και άλλες δια θαλάσσης.
Η πιο δημοφιλής και μεγάλη παραλία είναι ο Πλατύς Γυαλός, με ψιλή άμμο, beach bars και ταβέρνες, αλλά και το Βαθύ στα δυτικά, με το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών και οι Καμάρες, όπως προαναφέραμε, στο λιμάνι του νησιού.
Πιο ήρεμα σημεία, αλλά ιδιαίτερα όμορφα για να κολυμπήσετε, είναι το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου, στα βόρεια, με τον υπέροχο κολπίσκο, η βραχώδης και ήσυχη –αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής Χρυσοπηγή, στα νοτιοανατολικά, με το ομώνυμο μοναστήρι στην άκρη της χερσονήσου και ο κοντινός Φάρος με τις τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στα βράχια κάτω από το εκκλησάκι των «Εφταμάρτυρων» στο Κάστρο.
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Παράδοση και πολιτισμός
Η Σίφνος είναι πολύ γνωστή για το μεγάλο αριθμό εκκλησιών και εξωκλησιών της. Έχει ενδιαφέρον ότι σχεδόν όλα, γιορτάζουν την παραμονή της γιορτής του πολιούχου, διοργανώνοντας πανηγύρι. Αυτό όμως που πραγματικά καθιστά τα πανηγύρια της Σίφνου μοναδικά, είναι ο θεσμός του ιδιώτη «πανηγυρά». Κάθε χρόνο ένας πιστός αναλαμβάνει και χρηματοδοτεί την πλήρη διοργάνωση του πανηγυριού, δηλαδή το άσπρισμα, τον σημαιοστολισμό, το καθάρισμα της εκκλησίας, τον προσφερόμενο άρτο, το φαγητό και το κρασί, που θα καταναλωθεί στο πανηγύρι και τους μουσικούς. Επίσης, ο πανηγυράς φυλά και συντηρεί επί ένα χρόνο την εικόνα της εκκλησίας στο σπίτι του. Ιδιαίτερα γιορτάζεται η Κυριακή του Αγίου Πνεύματος και το πανηγύρι της πολιούχου του νησιού Παναγίας Χρυσοπηγής, που γιορτάζεται της Αναλήψεως.
Επίσης στη Σίφνο, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πυκνώνουν εντυπωσιακά τη θερινή περίοδο, όπως εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες όλων των ειδών της μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ μαγειρικής κλπ.
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Η Σίφνος, είναι γνωστή και για την αγγειοπλαστική της, μία από τις αρχαιότερες τέχνες που εξασκήθηκαν εκεί, από την Πρωτοκυκλαδική κιόλας περίοδο. Η αφθονία της πυρίμαχου αργίλου, το νερό από τα πηγάδια και τις στέρνες, η ύπαρξη καύσιμης ύλης και οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που ευνόησαν την ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στο νησί, σε συνδυασμό βέβαια, με την τεχνική και την καλή επίδοση των Σιφνιών στην τέχνη επεξεργασίας του πηλού. Σήμερα στο νησί λειτουργούν 19 εργαστήρια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σιφνιώτικες γεύσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι η Σίφνος είναι η πατρίδα του Τσελεμεντέ. Στο νησί αυτό θα δοκιμάσετε εκπληκτικές παραδοσιακές γεύσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια που θα σας μείνουν αξέχαστα.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε ρεβυθάδα σε πήλινο, ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα (ξερή κάπαρη μαγειρεμένη σαν στιφάδο), κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια, μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται στην γίλη δηλαδή στο κατακάθι του κόκκινου κρασιού), αλλά και ξηρά σύκα, λωλή (γλυκό από κόκκινη κολοκύθα), τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ από φρούτα που ευδοκιμούν στη Σίφνο, καθώς και αφεψήματα από την πλούσια χλωρίδα του νησιού, όπως το φασκόμηλο, η μολόχα και ο άγλωσσος.
Φωτογραφία: http://www.sifnos.gr
Πώς να πάτε:
Κατά τη θερινή περίοδο το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου (Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο) καθημερινά. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα παραδοσιακά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής είναι πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα τρεις ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων: Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη κ.ά.
Πού να φάτε και πού να διασκεδάσετε:
Στην πρωτεύουσα Απολλωνία, σας προτείνουμε το εστιατόριο «Ελιά και κάπαρη» ( www.elia-kappari.gr ) και το «Οδός ονείρων» με την υπέροχη αυλή, στη Χρυσοπηγή, την ομώνυμη ταβέρνα, το εστιατόριο «Άστρο» στο Κάστρο και την ψαροταβέρνα «Καπετάν Φύσσας» στη Χερρόνησο.
Για το επιδόρπιό σας, προτιμήστε το γαλακτοπωλείο «οι τρεις ξανθοί άγγελοι» στην Απολλωνία και το «Λιοτρίβι» στον Αρτεμώνα. Τέλος για το ποτό σας, προτείνουμε το bar Μπότζι και το Cosi Sifnos.
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για το χάρτη του νησιού, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.sifnos.gr .
Πόπη Αθανασοπούλου