Πέντε μέρη που έχουν αλλάξει τον κόσμο μας
Πηγαίνουμε από μέρος σε μέρος και ανακαλύπτουμε πώς κάποιοι προορισμοί επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη για πάντα.
St. Moritz, Ελβετία
Το St. Moritz αποτελεί έναν παράδεισο, την πιο πολυτελή ελβετική αλπική γειτονιά-θέρετρο, που σίγουρα απέχει πολύ από τα περισσότερα μέρη για σκι. Θεωρείται, μάλιστα, υπεύθυνο για τον χειμερινό τουρισμό, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα που έβαλε ο ξενοδόχος Johannes Badrutt, με ένα γκρουπ αριστοκρατών εμπόρων και ιδιοκτητών γης, το Σεπτέμβριο του 1864 στο St. Moritz. Ο Badrutt τους προκάλεσε να επισκεφτούν το μέρος χειμώνα κι όχι μόνο καλοκαίρι όπως έκαναν όλοι ως τότε, όπου τις ημέρες που ο καιρός ήταν καλός, μπορούσε κάποιος να κυκλοφορήσει χωρίς ζακέτα. Οι Άγγλοι δέχτηκαν το στοίχημα, σε περίπτωση που τα πράγματα, όμως, δεν ήταν έτσι, θα πλήρωνε τα έξοδά τους ο Badrutt. Πράγματι, επισκέφτηκαν ξανά το St. Moritz Δεκέμβριο, το οποίο μέχρι τότε είχε κόσμο μόνο Ιούλιο και Αύγουστο για πεζοπορίες και ο Badrutt κέρδισε το στοίχημα, ενώ τα νέα κυκλοφόρησαν και το St. Mortitz κέρδισε τον χειμερινό τουρισμό του, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλα μέρη.
Το Grassmayr Bell Foundry είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές καμπάνας της Ευρώπης, με παράδοση που μετρά πάνω από 400 χρόνια. Είναι ουσιαστικά το χωριό που… ξυπνά τον κόσμο και δεν αποτελεί καμάρι μόνο της Αυστρίας, αλλά των καθεδρικών ναών, των συναγωγών, των εκκλησιών και των τεμενών όλου του κόσμου.
Το Signal Hill, ένας βράχος στο St John στο νησί Newfoundland ήταν το πρώτο μέρος που ελήφθη η πρώτη ασύρματη υπερατλαντική μεταφορά μηνύματος, από τον Guglielmo Marconi. Το όνομα του Guglielmo Marconi είναι σήμερα ανάλογο του Steve Jobs και του Mark Zuckerberg και το μέρος έμεινε στην ιστορία ως αυτό όπου γεννήθηκε η ασύρματη επικοινωνία.
Με την πρώτη ματιά, η μικρή αυτή πόλη στην επαρχία Valladolid της Ισπανίας μοιάζει απολύτως συνηθισμένη, με την παλιά συνοικία της, την καλοδιατηρημένη Plaza Mayor και τις μεσαιωνικές εκκλησίες της. Αν την αναφέρει, όμως, κάποιος στο Σάο Πάολο, την Καρταχένα και οποιαδήποτε άλλη πόλη της Κεντρικής ή της Νότιας Αμερικής, οι περισσότεροι σίγουρα θα την αναγνωρίσουν. Εκεί, το 1494, η Ισπανία που τότε ήταν το Βασίλειο της Καστίλης και η Πορτογαλία χώρισαν τις εκτάσεις που είχαν ανακαλυφθεί εκτός Ευρώπης και έθεσαν τις βάσεις ώστε η Βραζιλία να γίνει η μοναδική χώρα στην Αμερική όπου μιλούν πορτογαλικά.
Η έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό αυτό χωριό στη Βαλτική Θάλασσα δεν ήταν σημαντική μόνο για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για το μέλλον των οπλών μαζικής καταστροφής, όπως και για τα ταξίδια στο διάστημα. Tο 1935, ο μηχανικός Wernher von Braun υπέδειξε το χωριό αυτό, το οποίο πρόσφερε 400 χιλιόμετρα εύρος για δοκιμές και πειράματα στη γερμανική ακτή, ως το ιδανικό, μυστικό μέρος για την ανάπτυξη και δοκιμή πυραύλων. Εκεί, στο ερευνητικό κέντρο, δημιουργήθηκε ο πρώτος μεγάλης κλίμακας πυραυλοκινητήρας, ο V-2. Σήμερα, το μόνο που έχει απομείνει είναι ένας παλιός ηλεκτρικός σταθμός χτισμένος με τούβλα, ο οποίος φιλοξενεί το Ιστορικό Τεχνολογικό Μουσείο της περιοχής.