15 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Λονδίνο

anatoliko-londino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Είναι μια από τις πόλεις που έχουν ταξιδέψει (ή και σπουδάσει) αρκετοί Έλληνες και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τη γνωρίζουν καλά. Αν είστε κι εσείς ανάμεσά τους, συνεχίστε να διαβάζετε για να διαπιστώσετε αν όντως οι γνώσεις σας για τη βρετανική πρωτεύουσα είναι επαρκείς ή… «κόβεστε».

1. Το Μνημείο που δημιουργήθηκε στη μνήμη όσων χάθηκαν στη μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666 έχει μια ιδιαιτερότητα: οι άνθρωποι που έχουν πέσει ή πηδήξει από αυτό είναι περισσότεροι από αυτούς που χάθηκαν στη φωτιά.

2. Το μικρότερο σπίτι στο Λονδίνο έχει πλάτος λιγότερο από ένα μέτρο και είναι πλέον μέρος του Μοναστηριού Tyburn στο Hyde Park Place.

Το διάσημο εμπορικό Harrods

3. Μέχρι το 1916, στο Harrods, το διάσημο εμπορικό κέντρο, μπορούσε να βρει κανείς Ryno’s Hay Fever and Catarrh Remedy, ένα προϊόν που περιείχε κοκαΐνη σε ποσοστό 99,9%. Ο κόσμος μπορούσε, μάλιστα, να το αγοράσει και σε συσκευασία δώρου, που περιείχε κοκαΐνη, μορφίνη, βελόνες και σύριγγες.

4. Πολλές pub στην Smithfield Market, αλλά και στην Borough Market, έχουν άδεια να σερβίρουν αλκοόλ με το πρωινό από τις 7 π.μ. κυρίως για να καλύψουν και το ωράριο των εργατών των αγορών.

5. Το ρολόι που υπάρχει στην είσοδο του Horse Guards Parade στο Παλάτι Μπάκιγχαμ έχει ένα μαύρο σημάδι στο ΙΙ, στη μνήμη του Βασιλιά Καρόλου Ι που εκτελέστηκε το 1649.

Η γέφυρα Albert

6. Η Γέφυρα Albert έχει πινακίδες που προστάζουν τα στρατεύματα να σταματήσουν τον συντονισμένο βηματισμό όταν την διασχίζουν, προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές.

7. Υπάρχει μόνο ένα μέρος στο Λονδίνο όπου τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, το Savoy Court στο Strand. Αρχικά, αυτό επέτρεπε όσους πήγαιναν στο θέατρο να κατέβουν από το όχημά τους και να μπουν κατευθείαν στο Savoy Theatre.

8. Το πρώτο φανάρι του κόσμου ανεγέρθηκε έξω από τη Βουλή το 1868 και… εξερράγη την επόμενη χρονιά.

9. Σύμφωνα με την εκτίμηση ενός ιστορικού, περίπου 20% των γυναικών στο Λονδίνο του 1700 ήταν ιερόδουλες.

10. Τα βασιλικά ναυτικά πλοία που μπαίνουν στο Λιμάνι του Λονδίνου υποχρεώνονται ακόμη από το νόμο να δίνουν ένα βαρέλι ρούμι στον αστυφύλακα του Πύργου.

Οι Ολυμπιακοί στο Λονδίνο το 2012

11. Όταν το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς του 2012, οι διοργανωτές μίλησαν με τον μάνατζερ του συγκροτήματος The Who για το αν ο ντράμερ, Keith Moon μπορούσε να παίξει με την υπόλοιπη μπάντα στην τελετή έναρξης. Ο μάνατζερ τους ενημέρωσε ότι ο Moon είχε πεθάνει εδώ και 34 χρόνια... 

12. Το Βασιλικό Νοσοκομείο Bethlem, γνωστό και ως άσυλο Bedlam, αποτέλεσε δημοφιλή τουριστική ατραξιόν στο Λονδίνο του 18ου αιώνα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι επισκέπτες πλήρωναν εισιτήριο για να δουν τους άρρωστους και καταπονημένους ασθενείς.

13. Το 1252, ο Βασιλιάς της Νορβηγίας δώρισε στον Ερρίκο ΙΙΙ της Αγγλίας μια πολική αρκούδα. Αυτός την κράτησε στον Πύργο του Λονδίνου και την έδεσε με μια μεγάλη αλυσίδα, ώστε να έχει το περιθώριο να κολυμπά στον Τάμεση και να πιάνει ψάρια.

Το περίφημο London Eye που δεν... σηκωνόταν

14. Όταν η British Airways δεν μπορούσε να σηκώσει το περίφημο «Μάτι του Λονδίνου», ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin Group που περιλαμβάνει και την Virgin Atlantic Airlines, πέταξε πάνω από το αξιοθέατο με μια κόκκινη πινακίδα που έλεγε “BA Can’t Get It Up!”.

15. Το άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον στην πλατεία Τραφάλγκαρ, του οποίου ο προπάππος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αγγλία, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από χώμα που εισήχθη από τις Η.Π.Α. Ο λόγος είναι ότι ο Ουάσινγκτον κάποτε ισχυρίστηκε ότι δεν θα πατούσε ποτέ ξανά αγγλικό χώμα.