Ποια αεροπορική εταιρεία πετά με τις περισσότερες κενές θέσεις;
Ένα αεροπορικό ταξίδι με άδειες τις διπλανές μας θέσεις θα ήταν παράδεισος για εμάς, όχι όμως και για την αντίστοιχη αεροπορική εταιρεία. Ποιες είναι, όμως, αυτές που αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το φαινόμενο;
Περισσότερος χώρος να απλώσουμε τα πόδια μας, χαλάρωση και ύπνος χωρίς να πέφτει το κεφάλι του διπλανού στον ώμο μας, περισσότερη προσοχή από τις αεροσυνοδούς και λιγότερα ροχαλητά είναι μερικά μόνο από τα θετικά που έχει μια μισογεμάτη καμπίνα αεροπλάνου για τους επιβάτες. Για τις αεροπορικές, όμως, δεν υπάρχει χειρότερο.
Οι άδειες θέσεις σημαίνουν χαμένα έσοδα κι αν οι επιβάτες «πέφτουν» κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, η αεροπορική χάνει μετρητά. Αν, μάλιστα, το πρόβλημα επιμένει, μπορεί σταδιακά να οδηγηθεί και σε χρεοκοπία, αφού το αεροπλάνο πρέπει να πετάξει ανεξαρτήτως του πόσα εισιτήρια κόπηκαν. Τα καύσιμα, τα έξοδα προσγείωσης, οι μισθοί του πληρώματος, όλα έχουν ήδη πληρωθεί και οι έξτρα θέσεις εγγυώνται αύξηση των κερδών, κάτι που δεν συμβαίνει όταν οι θέσεις είναι άδειες.
Πέραν αυτού, οι μεταφορείς μπορούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όταν μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες, αφού οι εκπομπές ανά επιβάτη είναι μικρότερες. Ποιες αεροπορικές, λοιπόν, πετούν με τους περισσότερους επιβάτες και αποκομίζουν τα έξτρα οφέλη και ποιες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο;
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ιρλανδική low-cost, Ryanair, με αξιοζήλευτο δείκτη φορτίου επιβατών που τους πρώτους 7 μήνες του 2017 έφτασε το 94,7%. Την περίοδο, μάλιστα, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, το ποσοστό έφτασε το 96%.
Ακολουθούν οι Jet2 με ποσοστό 93,2% από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο 2017 και η Spicejet με 92,8 για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Στην 4η θέση συναντάμε την Easyjet με ποσοστό 92,1% και την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνουν η Wizz Air (91%), η Air Asia India (90,9%), η Transavia (89,5%), η KLM (88,4%), η Norwegian (87,7%) και η IndieGo (87,1%).
Στη λίστα που δημοσίευσε η Telegraph, στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε την British Airlines (81,2%), την Turkish Airlines (78,8%), την Virgin Atlantic (78,7%), την Emirates (77,2%), την Austrian (76,8%) και την FlyBe (76%).