Τα δέκα πολιτισμικά λάθη που δεν θέλετε να κάνετε στα ταξίδια σας
Μπορεί να σας μοιάζει απίστευτο, αλλά κάποια πράγματα που κάνετε στην καθημερινότητά σας, μπορεί σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη να θεωρούνται προσβλητικά κι αν ταξιδέψετε ποτέ εκεί, θα πρέπει να τα γνωρίζετε.
Τη δεκαετία του ’50, όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, επισκέφτηκε τη Βραζιλία, έκανε το σήμα που όλοι γνωρίζουμε ως «οκ», από τα σκαλιά του Air Force One, δημιουργώντας κύκλο με τον αντίχειρα και το δείκτη του. Αυτή, όμως, η χειρονομία στη Βραζιλία είναι παρόμοια με το «μεσαίο δάχτυλο» που γνωρίζουμε οι περισσότεροι, αφήνοντας εκτεθειμένο τον αντιπρόεδρο στον αποσβολωμένο κόσμο. Για να μην βρεθείτε κι εσείς ποτέ σε παρόμοια θέση με τον Νίξον, δείτε τι πρέπει να ξέρετε στα επόμενα ταξίδια σας.
Μην ακουμπάτε ανθρώπους στο κεφάλι (νοτιοανατολική Ασία)
Στην Ασία έχουν σίγουρα άκρως διαφορετική κουλτούρα από αυτή της Δύσης και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Σε κάποια μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά στο Λάος και την Ταϊλάνδη, το κεφάλι θεωρείται ιερό και το να ακουμπήσετε κάποιον ελαφρά στην κορυφή του κεφαλιού, μπορεί να σας οδηγήσει σε μπελάδες. Όπως και το να δείξετε κάποιον με το πόδι, το οποίο θεωρούν το πιο βρόμικο σημείο του σώματος.
Αν βρεθείτε στα νησιά Φίτζι και συστηθείτε με κάποιον ανταλλάσσοντας χειραψία, μη βιαστείτε να τραβήξετε το χέρι σας. Η χειραψία εκεί είναι έντονη σε σχέση με τα δυτικά δεδομένα και μετά την αρχική κίνηση, τα χέρια παραμένουν ενωμένα, για όλη τη διάρκεια της συζήτησης που θα έχετε με το άλλο πρόσωπο.
Μην κάνετε χειραψία σε κατώφλι σπιτιού (Ρωσία)
Στη Ρωσία, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να σφίξετε το χέρι κάποιου στο κατώφλι σπιτιού ή να κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή σε αυτό το σημείο. Με βάση τις ρώσικες προκαταλήψεις, αυτό θεωρείται κακοτυχία και γι’ αυτό οι Ρώσοι περιμένουν είτε να μπουν μέσα στο σπίτι, είτε να βγει ο οικοδεσπότης έξω για να κάνουν τα παραπάνω.
Μην παρεξηγήσετε το βγάλσιμο γλώσσας (Ινδία)
Στην Ινδία, οι πολιτισμικές διαφορές είναι σίγουρα πολλές και ποικίλες. Κάτι, όμως, που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν κατά τη διάρκεια μιας γνωριμίας, ο άνθρωπος απέναντί σας βάλει τη γλώσσα του ανάμεσα στα δόντια καθώς σας χαιρετάει κινώντας τον αέρα γύρω σας προς το μέρος του, απλώς σας κάνει κοπλιμέντο για την ομορφιά σας.
Για την ακρίβεια, μην το κάνετε ανάποδα, δηλαδή σηκώνοντας δείκτη και μεσαίο δάχτυλο, με την παλάμη γυρισμένη προς τα εσάς. Αν το κάνετε με αυτό τον τρόπο, τότε είναι σαν να σηκώνετε το μεσαίο σας δάχτυλο. Αν το κάνετε από την άλλη μεριά, είστε οκ.
Μην γνέφετε το «ναι» και το «όχι» με το κεφάλι (Βουλγαρία)
Ίσως από τις πιο περίεργες επισημάνσεις, που πρέπει όμως να λάβετε υπ’ όψιν αν επισκεφτείτε τη Βουλγαρία, καθώς εκεί το «ναι» σημαίνει «όχι» και το «όχι» σημαίνει «ναι». Τι εννοούμε; Αν σας ρωτήσει κάποιος ντόπιος αν σας άρεσε το φαγητό κι εσείς γνέψετε με το κεφάλι πάνω κάτω, όπως συνηθίζουμε να λέμε «ναι», τότε μάλλον δεν θα σας ξανακαλέσει για φαγητό. Το «ναι» εκεί δηλώνεται με το κούνημα του κεφαλιού από τα αριστερά προς τα δεξιά.
Μην κάνετε thumbs up (Ιράν)
Το γνωστό σήμα του like έχει σίγουρα θετική σημασία για τους περισσότερους. Στο Ιράν, όμως, και σε χώρες της Μέσης Ανατολής θεωρείται προσβολή και πρέπει να το αποφύγετε.
Αν ετοιμάζετε ταξίδι με το έτερον ήμισυ σε Ντουμπάι και Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να συγκρατηθείτε και να μην αγκαλιάζεστε, κρατάτε χέρια ή φιλιέστε στους δρόμους. Εκτός αν έχετε μέσα στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα…
Μην βάλετε τα chopsticks όρθια μέσα στο μπολ (Ασία)
Τώρα που μάθατε πώς να τα χρησιμοποιείτε, φροντίστε να μην αφήσετε ποτέ τα ξυλάκια σας όρθια μέσα στο μπολ ρυζιού όταν τρώτε στην Ασία. Στα περισσότερα μέρη, αυτή η θέση πραγματοποιείται σε κηδείες και θεωρείται μεγάλη ασέβεια προς τον οικοδεσπότη και τους παρόντες. Φροντίστε, επίσης, όταν τρώτε σούσι, να μην το «καρφώνετε» με τα chopsticks, γιατί θεωρείται γρουσουζιά.
Μην μασάτε τσίχλα (Σιγκαπούρη)
Όχι μόνο είναι παράνομο να μασά κανείς τσίχλα στη Σιγκαπούρη, αλλά είναι παράνομο και να μεταφέρει τσίχλες, ακόμη και κατά λάθος. Για να μην περάσετε, λοιπόν, το χρόνο σας στα δικαστήρια εξηγώντας ότι δεν φέρνετε παράνομα τσίχλες στη χώρα, αφήστε τες στο σπίτι.