Ταξίδι σε τέσσερα πανέμορφα οινοποιεία της Ελλάδας
Αγαπάτε το κρασί; To αγαπάτε τόσο ώστε να αφιερώνατε ένα ταξίδι σε αυτό; Αν ναι, ακολουθήστε μας στα παρακάτω ελληνικά οινοποιεία που υπόσχονται να σας χαρίσουν υπέροχη ταξιδιωτική και γαστρονομική εμπειρία.
Οινοποιείο Σκούρας, Μαλανδρένι Άργους
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία της Ελλάδας, με έδρα του το Μαλανδρένι στο Άργος, με όλες τις ετικέτες του οινοποιείου να φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Γιώργου Σκούρα, παραγωγού, οινοποιού και «μαέστρου» του οινοποιείου. Η πλούσια γη της Πελοποννήσου όπου βρίσκονται οι αμπελώνες του κτήματος Σκούρα, εκτός από μεγάλη ιστορία, έχει και σημαντική παραγωγή σταφυλιών, όπου στην κεντροανατολική πλευρά της ευδοκιμούν οι ποικιλίες Ροδίτης, Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο. Στα κρασιά του Σκούρα αναμιγνύονται όμως και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως τα Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot. Θα το βρείτε λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άργος, στο χωριό Μαλαδένδρι, όπου οι γευσιγνωσίες, οι οινικές δοκιμές και οι ξεναγήσεις δεν λείπουν. Info: https://www.skouras.gr/
Ίσως από τα πιο γνωστά οινοποιεία και ξενοδοχεία της Ελλάδας, το Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα μοναδικό συγκρότημα που συνδυάζει την αυθεντική, ελληνική φιλοξενία με το κρασί του τοπικού αμπελώνα. Ιδανικό για μια χαλαρωτική διαμονή στο Μέτσοβο, στο Κατώγι Αβέρωφ σας περιμένουν και πολλές γευστικές εμπειρίες, με το εστιατόριο να δημιουργεί πιάτα από συνταγές εμπνευσμένες από γαστρονομικά έθιμα αιώνων και πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα, όπως τα τυριά Μετσοβόνε και Μετσοβέλα που συνδυάζονται άψογα με τις ετικέτες του αμπελώνα. Αναπόσπαστη δραστηριότητα αποτελεί φυσικά η επίσκεψη στο θεατρικά στημένο σκηνικό του οινοποιείου, όπου η ξενάγηση και η γευστική δοκιμή επιβάλλονται, μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία από λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά. Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών οδικώς, θα συναντήσετε και στους αμπελώνες στο Γινιέτς, που σημαίνει «αμπελότοπος» στη βλάχικη διάλεκτο, και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους φίλους του κρασιού. Με πρωταγωνιστή πάντα το κρασί, οι χώροι του ξενοδοχείου έχουν διακόσμηση εμπνευσμένη από τις διαφορετικές ερυθρές και λευκές οινικές ποικιλίες του τοπικού αμπελώνα κι εσείς σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε την αγαπημένη σας γωνιά. Info: www.katogiaveroff.gr
Δεν γίνεται να μιλάμε για κρασί και οινοποιεία και η Νεμέα να μην έχει περίοπτη θέση στην κουβέντα μας. Το Κτήμα Παλυβού είναι μια καλή ευκαιρία να αποδράσετε στην περιοχή, μόλις 127 χιλιόμετρα από την Αθήνα, όπου και θα συναντήσετε τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων, το «Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων. Το Κτήμα βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και αποτελεί ένα μικρό και φιλόξενο οινοποιείο, χτισμένο μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα. Εκεί μπορείτε να γνωρίσετε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, σε μια διαδρομή που περνάει μέσα από τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια και συνεχίζει στο οινοποιείο, ενώ εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια γαλλικής και αμερικάνικης δρυός. Στο τέλος, μπορείτε να απολαύσετε ένα απόλυτα ελληνικό γεύμα συνοδευόμενο αρμονικά με τα κρασιά του κτήματος και να ζήσετε την τέλεια οινική εμπειρία. Info: www.palivos.gr
Περίπου 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα και πολύ κοντά στη Λαμία, σας περιμένει το τοπικό οινοποιείο La Tour Melas, για να σας μάθει περισσότερα για τον τρύγο και τις ποικιλίες που φιλοξενεί ο αμπελώνας, τη διαδικασία που φτιάχνεται το κρασί και φυσικά να το δοκιμάσετε σε έναν καταπληκτικό χώρο με θέα. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε και το ελαιοτριβείο της περιοχής για να μάθετε πώς γίνεται το ελαιόλαδο και έπειτα να το δοκιμάσετε και φυσικά να μείνετε στις υπέροχες εγκαταστάσεις του. Info: http://latourmelas.com/