Ποια κτίρια του κόσμου πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στη ζωή σας
ΤΡΙΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Κάποια μετράνε χιλιάδες χρόνια ζωής, άλλα είναι πιο σύγχρονα, έχουν όμως όλα τη μοναδικότητά τους και τα διακρίνει μια μεγαλοπρέπεια που μόνο από κοντά μπορεί να την νιώσει κάποιος. Φτιάξαμε, λοιπόν, για εσάς τη λίστα με σημαντικά δημιουργήματα της ανθρωπότητας που πρέπει σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια σας να δείτε από κοντά.
Πυραμίδες της Αιγύπτου
Για περίπου 4 χιλιάδες χρόνια η Μεγάλη Πυραμίδα του Χεόπα ήταν το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, το οποίο έριξε από την κορυφή η σπείρα του Καθεδρικού Λίνκολν από το 1311 μέχρι το 1549, όταν και κατέρρευσε και τέλος ο Πύργος του Άιφελ. Η κλίμακα και η ακρίβεια της πυραμίδας, όμως, παραμένουν αινιγματικές ακόμη και σήμερα και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς χτίστηκε και πώς μπορούσαν οι εργάτες να μεταφέρουν τόσο ογκώδεις και βαριές πέτρες καθημερινά. Αν θέλετε να τις επισκεφτείτε, φροντίστε να είστε εκεί από τις 8 το πρωί για να αποφύγετε τον συνωστισμό και να έχετε μαζί σας περίπου 4 ευρώ για την είσοδο και 10 ευρώ για είσοδο στη Μεγάλη Πυραμίδα.
Λίγα κτίρια στον Δυτικό Κόσμο είναι εξίσου ενδιαφέροντα με το Πάνθεον της Ρώμης. Πρόκειται για μια αρχαία θρησκευτική κατασκευή, η οποία βρίσκεται στην Piazza della Rotonda και κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Αρχικά ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης, έπειτα, όμως, μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα. Κατά την αρχαιότητα, διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο στο εσωτερικό του, ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος από béton non-armé. Έχει υποστεί αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα, όμως, έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης. Η είσοδος είναι δωρεάν και πολλές φορές τελούνται εκεί γάμοι, λειτουργίες και άλλα μυστήρια.
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία και ταυτόχρονα αυτό που οι περισσότεροι έχετε δει από κοντά, ο Παρθενώνας στέκει αγέρωχος στην κορυφή του αθηναϊκού λόφου της Ακρόπολης από το 438 π.Χ. όπου και ολοκληρώθηκε. Χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας και ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών, όπως του Ικτίνου, του Καλλικράτη και του Φειδία στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, στο ζενίθ του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και εξουσίας. Διαβάστε εδώ 10 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τον Παρθενώνα και επισκεφτείτε τον νωρίς το πρωί (8.30 με 3) με είσοδο 12 ευρώ, περνώντας έπειτα και από το μουσείο της Ακρόπολης (είσοδος 5 ευρώ).
Η εξαιρετική αυτή εκκλησία του 6ου αιώνα χτίστηκε σε μόλις 5 χρόνια με έναν επαναστατικό σχεδιασμό, όπου ο τεράστιος κεντρικός της χώρος απλωνόταν κάτω από έναν θόλο που έμοιαζε να στηρίζεται μόνο από την... πίστη. Ο Ιουστινιανός, μάλιστα, όταν μπήκε στον εσωτερικό χώρο, έπεσε στα πόδια του και φώναξε «Νεκίκηκά σε, Σολομών!», αφού ξεπερνούσε σε μέγεθος τον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός από το 537 μέχρι το 1453, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, που μπορείτε σήμερα να επισκεφτείτε από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα με είσοδο περίπου 7 ευρώ.
www.wikipedia.com / Bernard Gagnon
Η εκκλησία La Sagrada Família είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου 1882 από ένα πρότζεκτ του επισκοπικού αρχιτέκτονα, Francisco de Paula del Villar. Στο τέλος του 1883, ανατέθηκε στον Αντόνι Γκαουντί να συνεχίσει, πράγμα που έκανε μέχρι και το θάνατό του, το 1926. Από τότε, αναλαμβάνουν διαφορετικοί αρχιτέκτονες, συνεχίζοντας την αρχική ιδέα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και μέσα στα χρόνια έχει αποτελέσει ένα παγκόσμιο σύμβολο ταυτότητας της πόλης και της χώρας. Αν και ημιτελής, η εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και έγινε Βασιλική. Μια αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής της είναι το 2026, που αποτελεί επέτειο 100 χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί. Όπως άλλωστε είχε πει και ο Γκαουντί σχετικά με το θέμα της μακροχρόνιας κατασκευής, «ο πελάτης μου δεν βιάζεται», αναφερόμενος στον Θεό. Μπορεί να την επισκεφτεί κάποιος καθημερινά από τις 9 το πρωί, με είσοδο 15 ευρώ.
Το πιο διάσημο δημιούργημα του Frank Gehry μπορεί να άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μόλις το 1997, αλλά γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια του 20ου αιώνα. Υπήρξε μια πρωτοβουλία των τοπικών αρχών του Μπιλμπάο, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, στην καρδιά της χώρας των Βάσκων. Με το λιμάνι της πόλης να έχει μαραζώσει, οι αρχές έδωσαν το κατάλληλο οικονομικό κίνητρο στο Solomon R Guggenheim Foundation για ένα νέο μουσείο στην περιοχή και ο Gehry, γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες του, επιλέχθηκε για να αποδώσει ένα ασυνήθιστο όραμα. Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10.
Απαιτεί ένα αρκετά μακρινό ταξίδι από την Ελλάδα ως το Σίδνεϊ της Αυστραλίας που λίγοι θα κάνουν στη ζωή τους, αλλά παραμένει ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του 20ού αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σίδνεϊ και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από πολλά περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές, η όπερα είναι το σπίτι της όπερας της Αυστραλίας, θεάτρων και της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Γιερν Ούντσον και εγκαινιάστηκε επισήμως τις 20 Οκτωβρίου 1973, αποτελώντας ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών», που διαμορφώνει τις στέγες της δομής. Είναι ανοιχτή τις περισσότερες ημέρες και η είσοδος στους τουρίστες είναι δωρεάν, αν και το καλύτερο είναι να αγοράσετε εισιτήρια για να παρακολουθήσετε μια παράσταση.