15 απομονωμένα νησιά, πραγματικοί «επίγειοι παράδεισοι»
Παραλία στο νησί Jaco
Είναι σπάνιας ομορφιάς οικοσυστήματα ή προστατευόμενοι υδροβιότοποι, προσφέρονται για εξερεύνηση και σίγουρα για ηρεμία και χαλάρωση. Το… μυστικό τους; Πρόκειται για απομονωμένα νησιά που παρέμειναν ανέπαφα από τις κάθε είδους ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες.
Από τους κόλπους του Μεξικού μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας και από την Χαβάη μέχρι την Αυστραλία διάσπαρτα μέσα σε θάλασσες και ωκεανούς, βρίσκονται ακατοίκητα νησιά που αποτελούν πραγματικούς επίγειους παράδεισους.
Τα ίχνη ανθρώπινης ζωής είναι ελάχιστα. Πλούσια βλάστηση, σπάνια είδη ζωής, εξωτική χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν το τοπίο των παρακάτω «ανεξερεύνητων» νησιωτικών προορισμών.
Okunoshima, Ιαπωνία
Το νησί Okunoshima, βρίσκεται λίγο έξω από τις ακτές της Ιαπωνίας και κατοικείται… μόνο από λαγούς. Η ανθρώπινη ζωή είναι άγνωστη εκεί, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα από το 1929 έως το 1945, η περιοχή αποτελούσε «αποθήκη» για τα χημικά όπλα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού. Σήμερα οι λαγοί που «κατοικούν» στην περιοχή, αποτελούν κυρίως πειραματόζωα.
Jaco, ανατολικό Timor, Ασία
Το νησί Jaco θεωρείται ιερός τόπος, καθώς κανείς ποτέ δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή. Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να κατασκηνώνουν στο νησί, ενώ επιτρέπονται και ημερήσιες εκδρομές και ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες μεταφέρονται στο νησί με τις βάρκες των ντόπιων ψαράδων και μπορούν άνετα να ψαρέψουν ή να κάνουν καταδύσεις. Μπορείτε να απολαύσετε τις αμμώδεις ακτές αλλά και να «εξερευνήσετε» τους άγριους πληθυσμούς πουλιών και άλλων ζώων, που έχουν βρει «καταφύγιο» στην περιοχή.
Clipperton, Μεξικό
Το νησί Clipperton, βρίσκεται νότια του Μεξικού και δυτικά της Γουατεμάλας. Είναι ένας κοραλλιογενής ύφαλος απ’ όπου γίνεται συχνά εξόρυξη γκουανό (λίπασμα από κράμα αποσυντεθειμένων περιττωμάτων και πτωμάτων θαλάσσιων πουλιών). Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στο Μεξικό, το 1914, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία αποθέματα για την επιβίωσή τους και οι συνθήκες ζωής τους ήταν ιδιαίτερα αντίξοες. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε σημαντικά και ουσιαστικά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, το νησί εγκαταλείφθηκε πλήρως.
Palmyra, Χαβάη
Σε απόσταση περίπου 1.600 χλμ. από την Χαβάη, το νησί-ατόλη Palmyra, υπάγεται διοικητικά στις ΗΠΑ. Εξαιτίας της απομονωμένης του θέσης, το νησί παραμένει «ανέγγιχτο» και «άφθαρτο» από ανθρώπινες επεμβάσεις. Εδώ θα συναντήσετε τα ερείπια από έναν διάδρομο προσγείωσης για αεροσκάφη που παραμένει εμφανώς εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος ήδη από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Tree, Θάλασσα της νότιας Κίνας
Αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας, το νησί Tree, βρίσκεται στη θάλασσα της νότιας Κίνας και παραμένει ακατοίκητο. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Paracel, και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής επαρχίας Hainan. Ωστόσο ενστάσεις ως προς την δικαιοδοσία ελέγχου στην περιοχή, προβάλλουν το Βιετνάμ και η Ταιβάν. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το νησί κατόπιν άδειας. Οι «κάτοικοι» του νησιού είναι μόνο οι στρατιωτικές δυνάμεις. Μην περιμένετε να έχετε πολλές επιλογές αναψυχής: Υπάρχει μόνο ένα γήπεδο βόλεϊ, ενώ αν αγαπάτε την ιστορία μπορείτε να ξεναγηθείτε στα ερείπια ενός ναού, που χρονολογείται ήδη από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ.
Auckland, Νέα Ζηλανδία
Τα νησιά Auckland (ένα αρχιπέλαγος 8 νησιών), ανήκουν γεωγραφικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των υποανταρκτικών νησιών της Νέας Ζηλανδίας και είναι ακατοίκητα. Μορφολογικά, το έδαφός τους χαρακτηρίζεται από τους κρημνώδεις και απότομους βράχους. Οι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα νησιά δημιουργήθηκαν τον 13ο αιώνα και έκτοτε εγκαταλείφθηκαν. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν εκ νέου, το 1806 αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ερημωμένα.
Mu Ko Ang Thong, Ταϋλάνδη
Το νησιωτικό σύμπλεγμα Mu Ko Ang Thong, περιλαμβάνει 40 περίπου νησιά και συνορεύει με τον κόλπο της Ταϋλάνδης. Τα περισσότερα νησιά του συμπλέγματος παραμένουν ακατοίκητα και ανεκμετάλλευτα. Καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και αχανή τροπικά δάση, ενώ εντυπωσιακής ομορφιάς είναι και οι ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες τους. Αν σας θυμίζει σκηνικό από ταινία, μάλλον διαθέτετε καλή μνήμη και παρατηρητικότητα, αφού εδώ έγιναν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής επιτυχίας «The Beach», με πρωταγωνιστή τον Leonardo di Caprio.
Cocos, Κόστα Ρίκα
Το νησί Cocos βρίσκεται ανοικτά των ακτών της Κόστα Ρίκα. Μεγάλο σε έκταση και ακατοίκητο, θυμίζει πραγματική ζούγκλα. Για να το επισκεφθείτε, χρειάζεται να λάβετε την ειδική άδεια από τους φύλακες των πάρκων της Κόστα Ρίκα (είναι οι μόνοι που επιτρέπεται να πηγαινοέρχονται στο νησί). Πρόκειται για ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις καταδύσεις και γενικά την περιπέτεια, αφού μπορείτε να λάβετε μέρος… στο κυνήγι του θησαυρού. Εικάζεται ότι το νησί Cocos, αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης για το νησί Nublar, της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Jurassic Park».
Ball’s Pyramid, Αυστραλία
Πρόκειται για ένα βραχώδες νησί που βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού Lord Howe, κάπου ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το νησί Ball’s Pyramid, δημιουργήθηκε από μια έκρηξη ηφαιστείου πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα αποτελεί το «καταφύγιο», ενός από τα σπανιότερα είδη εντόμων του «Lord Howe Island Stick».
Aldabra, Σεϋχέλλες
Το Aldabra, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση κοραλλιογενές νησί παγκοσμίως. Χωρίζεται σε 4 νησιά και αποτελεί καταφύγιο για τις χελώνες Giant Tortoise (ένα σπάνιο είδος, που επιβιώνει κυρίως σε τροπικές περιοχές). Η απουσία ανθρώπινης ζωής μάλλον είναι ευεργετική για τον τόπο, καθώς εκτός από τις χαρακτηριστικές χελώνες, το νησί Aldabra αποτελεί τόπο φιλοξενίας και για τα μεγαλύτερα καβούρια της στεριάς.
Phoenix, Ειρηνικός Ωκεανός
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 8 κοραλλιογενών νησιών και υφάλων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκονται σχετικά απομονωμένα και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανέγγιχτη τη φυσική τους ομορφιά και αναλλοίωτα τα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής. Η χλωρίδα και η πανίδα που ευδοκιμούν εδώ, παραμένουν μακριά από ανθρώπινες επεμβάσεις και διασώζονται σχεδόν «αλώβητες». Σήμερα τα νησιά Phoenix, αποτελούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του πλανήτη.
Νησιά Mamanuca, Fiji
Το νησιωτικό σύμπλεγμα Mamanuca αποτελείται από περισσότερα από 20 νησιά, που προήλθαν από την έκρηξη ηφαιστείου της νησιωτικής περιοχής Fiji. Αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης, έστω κι αν τα περισσότερα από τα νησιά αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα ακατοίκητα, κυρίως λόγω της έλλειψης φυσικών πηγών υδάτων.
Tetepare, Νησιά Σολομώντα
Το νησί Tetepare, είναι τμήμα του συμπλέγματος των νησιών του Σολομώντα. Παραμένει το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στο νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Στη μεγαλύτερη έκτασή του καλύπτεται από τροπικά δάση, ενώ στις ακτές του υπάρχουν αρκετοί ύφαλοι. Παρότι υπάρχουν εκεί λιγοστοί και διάσπαρτοι οικισμοί, παραμένουν εγκαταλειμμένοι τα τελευταία 200 χρόνια.
Νησιά Rock, Palau
Αποτελούν τα απομεινάρια κοραλλιογενών υφάλων στο νότιο τμήμα της λιμνοθάλασσας του Palau, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Παρότι είναι φημισμένοι θαλάσσιοι προορισμοί, στο μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν ακατοίκητοι. Τα νησιά είναι διάσημα για τις παραλίες τους, τις μπλε λιμνοθάλασσες και το ιδιαίτερο σχήμα τους. Δημοφιλές αξιοθέατο είναι και η λίμνη με τις μέδουσες, που αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τις μέδουσες που ζουν μόνο στο Palau.
Devon, Καναδάς
Στην παγκόσμια κατάταξη, το νησί Devon κατέχει την 27η θέση του μεγαλύτερου και ακατοίκητου νησιού. Γεωγραφικά βρίσκεται στο αρκτικό αρχιπέλαγος του Καναδά. Στο νησί υπάρχει ο ηφαιστειακός κρατήρας Haughton και η μορφολογία είναι τέτοια που επιτρέπει να γίνονται εδώ οι δοκιμές του μηχανοκίνητου οχήματος Mars Rovers (μετά την προσγείωση του στη γη). Η περιοχή μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και παραμένει μέχρι σήμερα ακατοίκητη.