Λευκάδα: φυσικές ομορφιές και παραλίες εκτός συναγωνισμού

leukada-fusikes-omorfies-kai-paralies-ektos-sunagonismou

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2013

Η Λευκάδα διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, γραφικούς οικισμούς, πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακούς όρμους με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένες και ερημικές παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, υψηλή πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους. Είναι ολόκληρη ένα φυσικό αξιοθέατο!

Για εκείνους που δεν την έχουν επισκεφτεί, η Λευκάδα ( http://bit.ly/12AbHgC ) είναι περισσότερο γνωστή για το ότι αποτελεί το ένα απ’ τα δυο ελληνικά νησιά (το άλλο είναι η Εύβοια), στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς και φυσικά για τις εκπληκτικές τις παραλίες, που θεωρούνται από τις ομορφότερες στη χώρα.

Όσοι όμως το γνωρίζουν κάπως καλύτερα, θα επιβεβαιώσουν ότι αυτό το νησί του Ιονίου, «κρύβει» πολλά «μυστικά» ομορφιάς, που δικαίως το κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο και το τέταρτο σε πληθυσμό, με περίπου 23.000 κατοίκους και συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 50 μέτρων.

Η πόλη της Λευκάδας

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι η πόλη της Λευκάδας, που χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό που θυμίζει «ψαροκόκαλο»: Όμορφα σοκάκια, μικρές πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι, συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης. Η πόλη περιβάλλεται από ένα στένωμα της θάλασσας και μια λιμνοθάλασσα (έναν από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar), ενώ βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους τέσσερις ανεμόμυλους.

Φωτογραφία: http://www.lefkada.gr

Αξίζει να περπατήσετε στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ’ το κανάλι, μπροστά ακριβώς απ’ τον πεζόδρομο (οδός Μελά) με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, δίπλα στο λιμάνι. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.

Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται και το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού (Βαλαωρίτη, Σικελιανού, Δημητρίου Γολέμη κ.ά.), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.

Στην πόλη υπάρχει επίσης αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, ενώ 2 χλμ. νότια της Λευκάδας, βρίσκεται η περιοχή του Καλλιγονίου, που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται από την προϊστορική πόλη Νήρικος.

Άλλοι οικισμοί

Φωτογραφία: http://www.lefkada.gr

Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, είναι το Νυδρί, απέναντι από τα Πριγκηπονήσια, στα ανατολικά του νησιού. Διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και μια υπερσύγχρονη μαρίνα, ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν πλοία για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Επίσης, προσφέρεται για καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία και κολύμπι στους καταρράκτες που χύνονται στο φαράγγι Δημοσάρι.

Ο Πόρος, στα νοτιοανατολικά, αποτελεί το «μπαλκόνι» της Λευκάδας, με θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Κολυμπήστε στην πεντακάθαρη θάλασσα του Μικρού Γιαλού, όπου λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ.

Η ορεινή Λευκάδα έχει χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, σπάνια λουλούδια και γραφικά μονοπάτια και είναι ιδανική για περιπάτους και εκδρομές στη φύση. Αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι στο Δημοσάρι, σε σχετικά μικρή απόσταση δυτικά από το Νυδρί. Μισή ώρα περπάτημα στο μονοπάτι που διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι, θα σας ανταμείψει με μια φυσική πισίνα, πνιγμένη στο πράσινο, η δροσιά της οποίας αποτελεί την ιδανική εναλλακτική στις παραλίες του νησιού.

Στο νότιο μέρος του νησιού, βρίσκεται το χωριό Βασιλική, με τα πολλά τρεχούμενα νερά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Συνδέεται με πλοίο με την πανέμορφη παραλία Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο όρμος της Βασιλικής είναι διεθνώς γνωστός για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και τους ανέμους του και είναι πολύ δημοφιλής στους φανατικούς windsurfers.

Αξίζει επίσης να πάτε μια βόλτα στο γραφικό ψαροχώρι Nικιάνα, που βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σκάρος, με δάσος από αιωνόβιες βαλανιδιές, τον παραθαλάσσιο οικισμό Άγιος Νικήτας στα Δυτικά και το ξακουστό ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά με τη πλατανοσκέπαστη πλατεία.

Φωτογραφία: http://www.lefkada.gr

Το παραδοσιακό λευκαδίτικο χωριό Εγκλουβή, είναι γνωστό για τις νοστιμότατες φακές του, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Στην περιοχή ευδοκιμούν ακόμη ρεβίθια, κουκιά και μια σπάνια ποικιλία σταφυλιού, το βερτζαμί, που πιθανολογείται ότι έφεραν μαζί τους οι Ενετοί το 1684.

Οι κορυφαίες λευκαδίτικες παραλίες

Οι παραλίες και οι θάλασσες της Λευκάδας, «φιγουράρουν» συνεχώς στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Το νησί αποτελείται από εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, ακρωτήρια και όρμους που δημιουργούν μικρά εντυπωσιακά φιόρδ.

Οι παραλίες για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, είναι το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα και οι Εγκρεμνοί, στη δυτική πλευρά του νησιού. Απότομα άσπρα βράχια καταλήγουν σε μια υπέροχη, λευκή αμμουδιά και τυρκουάζ, κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν σχεδόν ψεύτικα.

Φωτογραφία: http://www.lefkada.gr

Άλλες παραλίες στα δυτικά είναι οι: Αμμόγλωσσα, Κάστρο, Γύρα, Αϊ Γιάννης, Πευκούλια, Άγιος Νικήτας, Μύλος και Γιαλός.

Η ανατολική και νότια πλευρά της Λευκάδας, προσφέρει απάνεμες, μικρές και μεγάλες παραλίες, με βότσαλο και νερά απολαυστικά: Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Νυδρί, Δεσίμι, Πόρος, Αμμούσα, Αγιοφύλλι, Βασιλική.

Τα γύρω νησάκια

Στα ανατολικά της Λευκάδας υπάρχουν πολυάριθμα δασώδη νησάκια με πιο διάσημο ίσως τον Σκορπιό, τον οποίο αγόρασε το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης και απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ’όλη την υφήλιο.

Το μικρό κατάφυτο νησί Μεγανήσι, έχει τρεις οικισμούς, το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια, τον Αθερινό και το Βαθύ. Εκεί θα βρείτε πολλές μικρές, υπέροχες παραλίες, σε σχηματισμό φιόρδ: Ο Αϊ Γιάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, ο Αθερινός και το Λιμονάρι, είναι οι πιο γνωστές παραλίες στο νησί.

Φωτογραφία: http://www.lefkada.gr

Ανατολικότερα, στα νησάκια Κάλαμο και Καστό θα κολυμπήσετε σε ήσυχες, μοναχικές, βοτσαλωτές παραλίες, με πρόσβαση κυρίως από τη θάλασσα.

Από την πόλη της Λευκάδας και το Νυδρί διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκια για τα πριγκηπονήσια (Σκορπιός, Μαδουρή του Αρ. Βαλαωρίτη, Σπάρτη, Σκορπίδι, Χελώνι και το Μεγανήσι).

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λευκάδα, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.lefkada.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]