Μουσείο Βρέλλη: μια κέρινη ματιά στην Ιστορία

mouseio-brelli-mia-kerini-matia-stin-istoria

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τρεις ενότητες (Προεπανάστασης, Επανάστασης και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου), πολλά χρόνια προσωπικής εργασίας και αγάπης και δεκάδες χειροποίητα εκθέματα, τόσο ζωντανά, που κάνουν τον επισκέπτη να... ταξιδεύει στο χρόνο και την ιστορία του έθνους μας. Αυτό είναι το μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Αθηνών και λειτουργεί από το 1995.

Τρεις ενότητες (Προεπανάστασης, Επανάστασης και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου), πολλά χρόνια προσωπικής εργασίας και αγάπης και δεκάδες χειροποίητα εκθέματα, τόσο ζωντανά, που κάνουν τον επισκέπτη να... ταξιδεύει στο χρόνο και την ιστορία του έθνους μας. Αυτό είναι το μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Αθηνών και λειτουργεί από το 1995.

Στα εκθέματα (που βρίσκονται σε χώρο συνολικού όγκου 2.500 κυβικών μέτρων) περιλαμβάνονται μορφές, συνθέσεις και αναφορές που καλύπτουν καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας: βιβλία και διακοσμητικά φρούτα, τα τσαρούχια των Τούρκων και των Αρβανιτάδων, τα βράχια και πετρώματα των σπηλαίων και φυσικά ξακουστοί αλλά και αφανείς ήρωες από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτιαγμένοι με μεράκι και ταλέντο. Τα πρόσωπά τους είναι από πηλό και τα σώματα από γύψο, λινάτσα, τζίβα ή ξυλόχορτο, με σκελετό από σιδερόβεργες, ενώ είναι ντυμένα με ρούχα που ο καλλιτέχνης βρήκε σε παλαιοπωλεία, ή άλλα που μεταποίησε κατάλληλα.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν το εργαστήρι του κ. Βρέλλη, με το κέρινο ομοίωμα του ιδίου να φτιάχνει τον... εαυτό του!

Έργο ζωής

Στα 17 στρέμματα άγονης και αναξιοποίητης γης, όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός του μουσείου, χάραξε δρόμους, καθόρισε που θα γίνονταν τα κτίρια, φύτεψε δέντρα και λουλούδια και δημιούργησε το χώρο και το οίκημα που στεγάζει το μουσείο, με βασικό ερέθισμα τις παραστάσεις των αρχοντικών στα Γιάννενα όπου γεννήθηκε και έζησε από μικρό παιδί.

Ο κ. Παύλος Βρέλλης ήταν εκπαιδετικός και όχι μόνο. Εργάστηκε σαν γλύπτης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ενδυματολόγος, εργάτης κ.λ.π., για να δημιουργήσει εξολοκλήρου ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα το απαραίτητο λαογραφικό και ιστορικό υλικο, σχετικό με τα θέματα που «ζωντάνευε». Σκοπός του ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος, παρουσιάζοντας τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στις αντίστοιχες περιόδους. Ο διάσημος γλύπτης και ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας, «έφυγε» από κοντά μας τον περασμένο Ιούλιο, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια προίκα και μία βαριά κληρονομιά. Όπως αναφέρεται στην επίσημη λεκτρονική σελίδα του μουσείου www.vrellis.gr, ο κ. Παύλος Βρέλλης πίστευε πάντα ότι «πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο».

Πληροφορίες: Παύλος Βρέλλης, μουσείο ελληνικής ιστορίας, κέρινα ομοιώματα, 12ο χλμ. εθνικής οδού Ιωαννίνων- Αθηνών, Μπιζάνι Ιωαννίνων. Τηλ, και fax: 26510 92128, website: www.vrellis.gr, email: [email protected]. To εκδοτήριο εισιτηρίων λειτουργεί καθημερινά: από τις 10 π.μ. έως και τις 4 μ.μ., κατά τους μήνες Οκτώβρη έως Μάρτη και από τις 9.30 π.μ. έως και τις 5 μ.μ κατά τους μήνες Απρίλη έως Σεπτέμβρη. Οι τιμές των εισιτηρίων για το 2010 έχουν καθοριστεί ως εξής: 6 ευρώ γενική είσοδος, 5 ευρώ οργανωμένα γκρουπ, 4 ευρώ μαθητές και φοιτητές, 3 ευρώ παιδιά οκτώ ετών και άνω, άτομα άνω των 65 ετών και πολύτεκνοι και δωρεάν, στρατευμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ