Κάνουμε τις πιο χαλαρωτικές επιλογές στις Κυκλάδες
Κυκλάδες δεν είμαι μόνο ο κοσμοπολίτικος αέρας της Μυκόνου, η ξέφρενη ζωή της Πάρου και η νεολαία της Αντιπάρου. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα δίνει και επιλογές για ξεκούραση, χαλάρωση και φόρτιση μπαταριών μακριά από τα πλήθη. Ακολουθήστε μας!
Σίκινος, ιδανική για εναλλακτικό τουρισμό
Η Σίκινος δίνει την απάντηση σε όσους θέλουν να συνδυάσουν Κυκλάδες και ηρεμία, καθώς αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού διαφυλάττοντας τη φυσιογνωμία της από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας τον εναλλακτικό τουρισμό. Για πολλά χρόνια, η Σίκινος ήταν ένα νησάκι της άγονης γραμμής κι έτσι κατόρθωσε να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της. Σήμερα εντυπωσιάζει για τη φυσική ομορφιά της, την απλότητα, την ησυχία, τις προσιτές τιμές και τους φιλόξενους κατοίκους της, που συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους. Η Αλοπρόνοια είναι το μικρό λιμάνι της Σικίνου και το μέρος που θα βρείτε διαμονή, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και μπαράκια για τη νυχτερινή σας έξοδο. Μπορείτε, όμως, να περιπλανηθείτε και στο Χωριό και το Κάστρο, δυο πολύ όμορφους οικισμούς που αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου, με πέτρινα, ασβεστωμένα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια, 3,5 χλμ. περίπου από το λιμάνι. Το Κάστρο, μάλιστα, στα βόρεια, είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Το Χωριό, στα νότια, από την άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια -ό,τι χαρακτηρίζει τις αυθεντικές Κυκλάδες. Αν και το νησί δεν έχει πολλές παραλίες, παρ’ όλ’ αυτά οι λιγοστές που διαθέτει είναι όμορφες και καθαρές. Η μεγαλύτερη είναι στην Αλοπρόνοια, ενώ πιο βόρεια βρίσκεται το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος. Στις παραλίες όπου δεν πάει δρόμος, όπως ο Mάλτας, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Kαρράς ή Kαράς, τα Σαντοριναίικα και ο Aϊ-Γιάννης, μπορείτε να φτάσετε, είτε από τα μονοπάτια, είτε με το καΐκι.
Θα τη βρείτε κάπου ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο, στα δυτικά των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και είναι σίγουρα μια από τις επιλογές όσων αναζητούν ένα ήσυχο νησί μικρού μεγέθους, που δεν θα τους ταλαιπωρήσει με μεγάλες αποστάσεις και θα τους χαρίσει την ηρεμία που ψάχνουν. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παναγιά και βρίσκεται στους πρόποδες του Πάπα, ενώ υπάρχει και άλλος ένας οικισμός, ο Άγιος Γεώργιος, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε και το βενετσιάνικο κάστρο. Στην Ηρακλειά θα ξεχάσετε τον σύγχρονο πολιτισμό με τις τράπεζες, τα μέσα μεταφοράς και τις (βασικές) πολυτέλειες και απλώς θα αφήσετε πίσω σας κάθε τι αστικό, κάνοντας βουτιές στο Λιβάδι, τον Καρβουνόλακο, την Αλιμιά με το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο Arado, τη Βορεινή Σπηλιά και τρώγοντας φρέσκο ψάρι μέχρι να το βαρεθείτε.
Παραμένουμε στις Μικρές Κυκλάδες για να εξερευνήσουμε και τη Δονούσα, ένα από τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, που εκτείνεται σε ούτε 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σίγουρα θα σας θυμίσει διακοπές από τα παλιά. Αν είστε ελεύθεροι κατασκηνωτές, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει ο Κέδρος, όπου συγκεντρώνει τους περισσότερους, με τους πιο σκληροπυρηνικούς να προτιμούν το Λιβάδι για ακόμη περισσότερη ησυχία. Εκτός από τα κρυστάλλινα νερά του Κέδρου και του Λιβαδιού, σας περιμένουν επίσης οι παραλίες Φύκιο και Τρυπητή και μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του νησιού με το βαρκάκι, έτσι ώστε να δείτε και τις εντυπωσιακές σπηλιές Φοκοσπηλιά και σπηλιά του Τοίχου. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ντόπιες νοστιμιές στην Κόρη του Μιχάλη, στη Μερσίνη.
Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των ξακουστών Κυκλάδων, η Κύθνος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Λαυρίου (περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά) και κάπως πιο μακριά από το λιμάνι του Πειραιά (σχεδόν 3 ώρες), αλλά και πάλι σε βολική απόσταση για χαλαρό ταξίδι. Στη Χώρα του νησιού ή Μεσαριά, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι (περίπου 8 χλμ. από τον Μέριχα), θα βρείτε ασβεστωμένα σπιτάκια, πεντακάθαρα στενά, πολύχρωμα λουλούδια και διάσπαρτα κουκλίστικα καφέ, όπως και τις περίτεχνες «στοάδες» (καμάρες) για να φωτογραφηθείτε. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας του Νίκους, από όπου σύμφωνα με τους ντόπιους εκλάπη η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Λουτρά, είτε για να ανακαλύψετε το βυθό του νησιού χάρη στις πολύτιμες οδηγίες της σχολής κατάδυσης, είτε για κολύμπι σε κάποιο γραφικό κολπίσκο της περιοχής, είτε για φαγητό σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι ή καφέ με θέα στο απέραντο γαλάζιο και τον εντυπωσιακό Πύργο του Μαζαράκη. Στα Λουτρά, θα βρείτε και φυσικές πηγές ιαματικού νερού, ενώ με λίγο ψάξιμο θα βρεθείτε μπροστά στο παλιό «Ξενία» που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ.
Μικρή, αλλά γραφική και αυθεντική, με φιλικούς κατοίκους και με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά, η Κίμωλος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει χαλαρές διακοπές και να ξεκουραστεί, μακριά από τα κοσμικά μέρη και τη φασαρία. Έχει ένα μόνο Χωριό αντί για Χώρα, όπως συνηθίζεται να λέγεται στις υπόλοιπες Κυκλάδες, με κατάλευκα σπιτάκια και αυλές που ευωδιάζουν βασιλικό, με καμάρες και δρομάκια που σχηματίζουν όλα μαζί ένα άριστο δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους όπως Ψάθη (λιμάνι), Γούπα, Καρά, Πράσα, Αλυκή, Μπονάτσα και Δέκα. Σημαντικό αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το Σκιάδι, ένα γεωλογικό μνημείο στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος». Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα. Για μπάνιο, οι επιλογές σας είναι πολλές: Ψάθη, Ρέμα, μια φυσική πισίνα δίπλα στον ψαράδικο οικισμό Γούπα, Καράς, Κλήμα με μεγάλο βότσαλο, άμμο και αρκετή σκιά, Πράσα με λευκή, χοντρή άμμο και γαλάζια νερά, Μοναστήρια, Σούφι και πολλές ακόμη.