Ταξίδι σε τέσσερα χωριά της Ελλάδας με θέα θάλασσα
Ό,τι καιρό και να έχει, όσο κι αν πλησιάζουμε στον χειμώνα, η θάλασσα συνθέτει πάντα ένα όμορφο φόντο. Γι’ αυτό και την αναζητάμε όπου κι αν βρισκόμαστε, είτε είμαστε πάνω στο βουνό, είτε οπουδήποτε αλλού στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Λιμένι, Λακωνία
Είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνα, αν βρεθείτε στη Λακωνική πλευρά της Μάνης, πρέπει να περάσετε και μια βόλτα από το Λιμένι. Το καλοκαίρι είναι ένα ζωντανό χωριό με τιρκουάζ νερά και πλήθος κόσμου να μαζεύεται στα βράχια του και να κάνει βουτιές από της τεχνητές εξέδρες του, ενώ τον χειμώνα διατηρεί την αρχοντιά του και προσφέρεται για χαλαρωτική απόδραση με θέα τη θάλασσα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό πέτρινο οικισμό που ακουμπά στη θάλασσα, με ιστορική σημασία αφού είναι πατρίδα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, η κατοικία μάλιστα του οποίου έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό ξενώνα. Χαλαρώστε σε ένα από τα café μπροστά στη θάλασσα, απολαύστε τη δύση του ηλίου και μην παραλείψετε μια βόλτα στην κοντινή και ατμοσφαιρική πέτρινη Αρεόπολη, που θα σας μαγέψει.
Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου, με επίνειο τον Μυλοπόταμο, που αν και σκαρφαλωμένο πάνω στο βουνό, έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και δημιουργεί ένα ξεχωριστό ρομαντικό σκηνικό, ειδικά αν πρόκειται να αποδράσετε εκεί με το έτερον ήμισυ. Στο χωριό θα συναντήσετε τέσσερις μικρότερους οικισμούς, που έχουν ονοματιστεί από τις εκκλησίες στις κεντρικές πλατείες τους. Οι Άγιοι Ταξιάρχες είναι ο παλαιότερος οικισμός, ενώ κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Παρασκευή και στην πλαγιά του βουνού, την Αγία Κυριακή. Ο ξακουστός τεράστιος πλάτανος, που κουβαλά 1000 χρόνια στην πλάτη του, σας περιμένει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ στο μέρος, λόγω τουρισμού, θα βρείτε αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες για διαμονή, όπως και ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια για να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία.
Στο νότιο άκρο του Νομού Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου, ο Πλαταμώνας δεν έχει τυχαία αυτή την ονομασία. Σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχουν δυο λόγοι που ονομάστηκε έτσι: είτε από τους πολλούς πλάτανους που βρίσκονται στην περιοχή, είτε από τις πλατιές αμμουδιές που έχουν οι παραλίες του. Όπως και να ‘χει, συνδυάζει φύση, βουνό και θάλασσα, με σημαντικό αξιοθέατο το Κάστρο του Πλαταμώνα, το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Κι όταν έρθει η ώρα να ξαποστάσετε, για θαλασσινά θα πάτε στην Ψαροπούλα, ενώ για καφέ και γλυκό στα Γλυκά της Φωφώς στον Παντελεήμονα.
Από την πλευρά της Μεσσηνιακής Μάνης, η Καρδαμύλη είναι ένα πολύ γραφικό χωριό δίπλα στην πολυσύχναστη, ειδικά το καλοκαίρι, Στούπα, περίπου 35 χιλιόμτερα νότια της Καλαμάτας. Μοιάζει σαν χτισμένη σε θεατρικό σκηνικό, με εντυπωσιακά αρχοντικά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική που προέρχεται κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα, γραφικά στενάκια, αλλά και έντονο το στοιχείο της φύσης με μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, άγριους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και κατάφυτους κήπους. Στο βάθος, τα απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά συνθέτουν τη χειμερινή εικόνα, ενώ η θάλασσα που απλώνεται μπροστά και το γραφικό λιμανάκι, ολοκληρώνουν το παζλ του χωριού που τα συνδυάζει όλα. Η Καρδαμύλη μπορεί να αποτελέσει, επίσης, ορμητήριό σας και για εκδρομές στην περιοχή, αφού από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο της Ζαρνάτας στα βορειοδυτικά, το Προάστιο στα νοτιοανατολικά, έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής, την Στούπα και τον Άγιο Νικόλαο που τώρα έχουν ηρεμήσει από την καλοκαιρινή τουριστική λαίλαπα και φυσικά τον Ταΰγετο, με το γραφικό Προσήλιο και το «μπαλκόνι» της Μάνης, τα Τσέρια, με την εκπληκτική θέα.