Πάμε φθινοπωρινό ταξίδι σε τέσσερα πανέμορφα ελληνικά δάση
ΤΡΙΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Τα χρώματα του φθινοπώρου αποτυπώνονται καλύτερα όταν είμαστε κοντά στη φύση. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια εκδρομή στο δάσος που αποτελεί πηγή οξυγόνου και φυσικής ομορφιάς, σημαντική κληρονομιά που κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί έχουμε χρέος να προστατεύσουμε.
Δάσος Φολόης, Ορεινή Ηλεία, Πελοπόννησος
Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης με μέσο ύψος 600 μέτρα, είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και δεν αποκαλείται τυχαίως από πολλούς παραμυθένιο. Χαρακτηρίζεται από μια απέραντη «θάλασσα» από βελανιδιές και ανάλογα με την εποχή έχει ξεχωριστή ομορφιά. Αυτή την εποχή παίρνει τα ζεστά χρώματα της φύσης, μέχρι να απογυμνωθεί τον χειμώνα και να πρασινίσει ξανά την άνοιξη και απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία, για όσους θέλουν να συνδυάσουν και το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας στο ταξίδι τους.
Στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς, κοντά στην πανέμορφη Στενή Ευβοίας, το ομώνυμο δάσος αποτελεί ένα από τα 19 ελληνικά αισθητικά δάση και προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Εκεί θα συναντήσετε πεύκα, ευρωπαϊκές καστανιές, βελανιδιές, πλατάνους και κεφαλληνικές ελάτες, ενώ οι πολυάριθμες πηγές, τα ρυάκια και τα φαράγγια του συνθέτουν ένα ακόμη πιο όμορφο φυσικό τοπίο από αυτό που φανταζόσασταν. Κι όπως σε όλα τα δάση, έτσι κι εκεί φιλοξενούνται πολλά ενδημικά είδη ασπόνδυλων και σπονδυλωτών, με πολλά να είναι απειλούμενα.
Στα 4 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Δοϊράνη, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, 590 στρέμματα φύσης σπάνιας ομορφιάς απλώνεται, με ένα φυσικό δάσος μεικτής σύνθεσης δρυός και φράξου. Μαζί με ένα μικρό τμήμα της λίμνης, το δάσος περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές στο δίκτυο Natura 2000, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Στο δάσος αυτό θα βρείτε και χώρο αναψυχής, ανάμεσα σε βελανιδιές ηλικίας… 400 ετών, με πρόσβαση σε οργανωμένη παραλία, δασικό περίπτερο, αναψυκτήριο, ψαροταβέρνα και ιχθυοτροφείο, στην τοποθεσία που είναι γνωστή ως «Χίλια Δέντρα».
Στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα αποτελεί μια πανέμορφη τοποθεσία στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφτείτε. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, ενώ χαρακτηρίζεται από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χειμάρρους, καθώς και πυκνά δάση. Στην όμορφη αυτή γειτονιά της Πίνδου θα συναντήσετε εκτάσεις από δάση μαυρόπευκου οξιάς, σπάνιων ελάτων και δασικής πεύκης, απότομες χαράδρες και ορμητικούς χείμαρρους, παγωμένες βουνοκορφές και μια τεράστια ποικιλία ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο, σε έναν τόπο μοναδικό από βιολογικό, οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, Βάλια Κάλντα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα» και ονομάζεται έτσι από τα βλάχικα, κατ’ ευφημισμό, μιας και αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.