Πέντε παραμυθένια μέρη στην Ελλάδα

parga
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ταξιδεύουμε σε τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα, τόσο όμορφες και γραφικές που μοιάζουν σαν ζωγραφιά.

Πάργα, Πρέβεζα
Περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο τοπίο, με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της, τα παραδοσιακά «καντούνια», τις ολάνθιστες γειτονιές της, τις εκπληκτικές παραλίες και τη θέα προς το νησάκι της Παναγιάς, η Πάργα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο παραδοσιακός οικισμός της είναι εμφανώς επηρεασμένος από την επτανησιακή αρχιτεκτονική κι έχει χτιστεί αμφιθεατρικά στις παρυφές του ενετικού κάστρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και στα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Το σημαντικότερο μνημείο της πόλης είναι το ενετικό της κάστρο που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών και προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο, στα βουνά της Λευκάδας και τα νησάκια των Παξών και Αντίπαξων. Στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο, το ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη της Πάργας και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια για να αγοράσετε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα.

Μονεμβασιά, Λακωνία
Ως μια καστροπολιτεία γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά δεν θα μπορούσε να μην κατακλύζεται από τουρίστες όλο το χρόνο. Έχοντας δημιουργήσει ένα ρομαντικό σκηνικό, ενδείκνυται για απόδραση με το έτερον ήμισυ, όπου μπορείτε να απομονωθείτε και να τη γυρίσετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Από την κεντρική πλατεία με το κανόνι μπορείτε να ανηφορίσετε προς την Άνω Πόλη, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη και όπου θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ένα μαγικό σκηνικό που δύσκολα θα καταφέρετε να αποχωριστείτε. Συνεχίζοντας την ανοδική σας πορεία, θα φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα από το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου, δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς, όπως επίσης και μια στάση στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού στην κεντρική πλατεία που αποτελεί εκκλησία-σύμβολο.

Καστράκι, Μετέωρα
Το Καστράκι είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται πάνω από την Καλαμπάκα και θα σας μαγέψει τόσο με τα όμορφα σπίτια, τα αρχοντικά του, τα στενά σοκάκια, όσο και με τη θέα στα Μετέωρα που βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής. Πήρε την ονομασία του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο και βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, ενώ μαζί με το σύνολο της περιοχής έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Πασκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Το τοπίο εκεί είναι εντυπωσιακό, με χαράδρες, πράσινο και φυσικά τους ιερούς βράχους να ξεπροβάλλουν στο βάθος και να κάνουν την ατμόσφαιρα απόκοσμη.

Άσσος, Κεφαλονιά
Η Άσσος είναι ένα πανέμορφο, βενετσιάνικο χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, από τα πιο γραφικά του νησιού. Με την παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την χερσόνησο, κάνει τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά να… παίρνουν φωτιά. Τα πεύκα, τα κυπαρίσσια και το κάστρο της, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο. Προσθέστε σε αυτό και τις τραγουδιστές φωνές των ντόπιων, όπως και τα γαλάζια νερά της θάλασσας κι έχετε μπροστά σας το παραμύθι σας.

Αναφιώτικα, Αθήνα
Ποιος είπε ότι η πρωτεύουσα δεν έχει κι αυτή το δικό της παραμυθένιο σημείο; Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, από εργάτες που έφτασαν στην πρωτεύουσα από τις Κυκλάδες και κυρίως την Ανάφη, για να εργαστούν ως χτίστες, εργάτες και τεχνίτες, στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα και την ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η συνοικία χτίστηκε στο ύφος των κυκλαδίτικων οικισμών, διατηρώντας ακόμα και σήμερα το νησιώτικο χρώμα της, με λευκά, μικρά σπίτια με αυλές, στενά σοκάκια, σκαλοπάτια, αλλά και γλάστρες με βασιλικούς και μπουκαμβίλιες, ακόμη και κληματαριές. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο, σχετικά με τα Αναφιώτικα, είναι η κοινή παραδοχή ότι αποτελούν μια πραγματική όαση στην καρδιά της πολύβουης Αθήνας, σαν μια «ζωγραφιά» κάτω από το αρχαίο μνημείο. Το καλύτερο ίσως σημείο τους, βρίσκεται προς το τέλος της διαδρομής, εκεί όπου μερικά ασβεστωμένα σκαλοπάτια οδηγούν σε ένα ψηλό σημείο απ’ όπου η θέα είναι μαγική.