Πώς είναι οι πτήσεις αυτό το διάστημα;
Ταξιδιώτες μοιράστηκαν την εμπειρία ενός αεροπορικού ταξιδιού εν μέσω πανδημίας, το Conde Nest Traveler την κατέγραψε κι εμείς σας τη μεταφέρουμε.
H Amanda Pullinger, CEO του 100 Women in Finance, ταξιδεύει μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου 1 με 2 φορές τον μήνα, πετά στην Ασία 4 φορές το χρόνο, ενώ κάνει ταξίδια και στην Αμερική. Όσο, όμως, κι αν είναι συνηθισμένη στα αεροπορικά ταξίδια, αυτό που έζησε στα τέλη του Απριλίου, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης για να πετάξει για Λονδίνο, δεν το είχε ξαναζήσει, αφού δεν υπήρχε κανείς. Στο check-in ήταν μόνη της, όπως αναφέρει η ίδια.
Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό παράξενο του ταξιδιού της από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο. Για να φτάσει στο JFK από το κέντρο του Μανχάταν χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά αντί για δύο ώρες που χρειαζόταν συνήθως και το γεύμα της first-class στην Virgin Atlantic ήταν ένα σάντουιτς σε χάρτινη σακούλα. Πριν επιβιβαστεί, ρωτήθηκε αν πρέπει πράγματι να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να της επιτρεπόταν η είσοδος.
Η πανδημία του κορωνοϊού, όπως έχουμε διαπιστώσει, έβαλε φρένο στα ταξίδια παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, οι προγραμματισμένες πτήσεις παρουσίαζαν μείωση της τάξης του 64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας OAG.
Μπορεί, λοιπόν, κανείς να ταξιδέψει αυτή την περίοδο; Στην πραγματικότητα ναι, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι ταξιδεύουν στη δεδομένη φάση, κι όσοι το κάνουν είναι για να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Ως εκ τούτου, τα αεροδρόμια μοιάζουν έρημα και οι πτήσεις είναι άδειες.
Όλο αυτό το διάστημα, οι αεροπορικές έκαναν πολλές ακυρώσεις και αλλαγές στις πτήσεις τους, πολλές φορές χωρίς μεγάλο περιθώριο. Η Hana Pevny, ιδιοκτήτρια του Waldo Emerson Inn στο Maine των ΗΠΑ, διαπίστωσε τον Απρίλιο ότι δεν υπήρχαν καν οι συνηθισμένες πτήσεις με τις οποίες έφτανε στο σπίτι της στο Κολοράντο.
Η συγγραφέας Kim Ghattas σκόπευε να επιστρέψει στο σπίτι της στη Βηρυτό από την Ουάσιγκτον στα τέλη Μαρτίου και λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της, ανακοινώθηκε ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού θα έκλεινε. Έτσι η ίδια παρέμεινε στην Ουάσιγκτον, ενώ οι δύο πτήσεις που έκλεισε για Λονδίνο ακυρώθηκαν. Τελικά έφτασε στο Λονδίνο την 1η Απριλίου, όπου πέρασε μία εβδομάδα στην απομόνωση κι έπειτα επέστρεψε στη Βηρυτό.
Δίνεται έμφαση στον προστατευτικό εξοπλισμό
Όσοι έχουν ταξιδέψει αυτό το διάστημα, αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα μέτρα ασφαλείας. Στην πτήση προς Λονδίνο, η Ghattas αναφέρει ότι το πλήρωμα δεν φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ στην πτήση προς Λίβανο, οι αεροσυνοδοί φορούσαν προστατευτική στολή. Από τους επιβάτες ζητήθηκε να πετάξουν τη μάσκα και τα γάντια προκειμένου να τους δοθούν καινούργια, ενώ ταυτόχρονα θερμομετρήθηκαν.
Στο τέλος Απριλίου, το στέλεχος στη βιομηχανία της μόδας, Kristin Karabees, ταξίδεψε με την κόρη της από τη Νέα Υόρκη στο Phoenix των ΗΠΑ, σε μια πτήση που σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκα και κρατούσαν αποστάσεις δύο μέτρων. Στην Ατλάντα, όμως, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με όλα τα καταστήματα fast food να είναι ανοιχτά, κόσμο να εισχωρεί στις ουρές και απουσία μάσκας από τους περισσότερους.
Η δικηγόρος Desiree Sumilang ταξίδεψε από το Λος Άντζελες στο σπίτι της στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Απριλίου και σε κάθε δεύτερη σειρά υπήρχαν άνθρωποι με ολόσωμες προστατευτικές φόρμες και προστατευτικά προσώπου. Η ίδια μαζί με τον άντρα της και τα τρία παιδιά της άπλωσε σεντόνια μιας χρήσης στα καθίσματα και καθάρισε τις επιφάνειες με απολυμαντικό.
Ο travel blogger Philip Weiss βρισκόταν στην Ταϊλάνδη όταν ξέσπασε η πανδημία και έπρεπε να επιστρέψει στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Κατάφερε να βρει πτήση για Ντουμπάι, απ’ όπου θα συνδεόταν με Λονδίνο και στη συνέχεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτού, όμως, επιβιβαστεί για Ντουμπάι, του ζητήθηκε να κάνει εξέταση αίματος. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα για Covid-19, οι αρχές στο Λονδίνο τον ανέκριναν για το ταξιδιωτικό του ιστορικό. Κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, οι πολλές σφραγίδες στο διαβατήριο, πλέον, είναι λόγος για να σε καθυστερούν στο αεροδρόμιο κι όχι για να καυχιέσαι στο Instagram.
Και η οικογένεια της Sumilang, όμως, χρειάστηκε να περάσει από εξετάσεις και αφού περίμεναν τα αποτελέσματα για ώρες, τους έστειλαν στο σπίτι με ειδικά βραχιολάκια για να επιβεβαιώσουν ότι θα τηρήσουν την καραντίνα και θα παραμείνουν σπίτι για 14 ημέρες.
Στην Kim Ghattas έγινε το τεστ στον Λίβανο και η ίδια αναγκάστηκε να μείνει σε ξενοδοχείο όλη τη νύχτα, περιμένοντας τα αποτελέσματα. Όπως αναφέρει και η ίδια, όμως, το να ταξιδεύεις όσο ο πλανήτης βρίσκεται σε παύση, σου δίνει λίγο κουράγιο, ότι πρέπει να συνεχίσεις να ζεις.