Ποιες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν τουριστικό καλοκαίρι;
Φέτος θα ζήσουμε ίσως το πιο ιδιαίτερο καλοκαίρι της ζωής μας. Τι αναμένεται να συμβεί στην Ευρώπη και πώς θα πάρει ξανά… μπρος ο τουρισμός;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να αναδύεται σταδιακά από την καραντίνα που προέκυψε λόγω του COVID-19, με κάποια κράτη-μέλη να αίρουν τους περιορισμούς εγκαίρως για καλοκαιρινές διακοπές. Οι εκτός Ευρώπης τουρίστες, πάντως, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν και τα σύνορα, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να δοθεί παράταση.
Το μήνυμα της Ευρώπης μέχρι στιγμής είναι ότι θα υπάρξει τουριστικό καλοκαίρι, ακόμη κι αν είναι με μέτρα και περιορισμούς, όπως δήλωση ο επίτροπος Paolo Gentiloni στο BBC στις 13 Μαΐου.
Σε πρώτη φάση, οι εποχικοί υπάλληλοι θα έχουν άδεια να περάσουν τα σύνορα ώστε να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσουν άρσεις περιορισμών στη μετακίνηση μεταξύ χωρών που παρουσιάζουν παρόμοιους δείκτες ελέγχου της πανδημίας του COVID-19. Μόλις η μετάδοση τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο, ο στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπόκειται για φέτος στους κανονισμούς της, η Ιρλανδία και η Γαλλία έχουν συναποφασίσει να επιτρέψουν τα ταξίδια από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς να πρέπει να επιβληθεί καραντίνα 14 ημερών, σύμφωνα με την Washington Post. Όπως αναφέρουν και αξιωματούχοι, οι μεγάλες, πολυτελείς, διεθνείς διακοπές φέτος δεν θα γίνουν πραγματικότητα και ο στόχος είναι να σωθεί η καλοκαιρινή σεζόν με τοπικά ταξίδια.
Παρομοίως, χώρες της Βαλτικής όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία εφαρμόζουν το ίδιο μοντέλο, επιτρέποντας στους πολίτες τους να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ τους, επιβάλλοντας καραντίνα 14 ημέρων μόνο σε όσους τις επισκέπτονται από άλλες χώρες.
Στο μεταξύ, επινοούνται συνεχώς τρόποι και τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσουν την κατάσταση. Στην παραθαλάσσια πόλη Canet d’en Berenguer για παράδειγμα, έξω από τη Βαλένθια, όσοι πηγαίνουν στην παραλία θα πρέπει να «κλείνουν» τη θέση τους στην άμμο μέσω εφαρμογής, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Και οι ίδιες οι παραλίες, όμως, είναι χωρισμένες σε τμήματα που τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Η Αυστρία και η Γερμανία ανακοίνωσαν το άνοιγμα των συνόρων τους στις 15 Ιουνίου, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη χαλάρωση ελέγχων από τις 15 Μαΐου, ενώ η Ελλάδα θα το καθυστερήσει λίγο μέχρι την 1η Ιουλίου, με όλους τους διεθνείς επισκέπτες που φτάνουν στην Αθήνα να περνούν από έλεγχο και τεστ για COVID-19.
Όπως δήλωσε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, σίγουρα το καλοκαίρι αυτό δεν θα είναι όπως το ξέρουμε, αλλά αν όλοι συνεργαστούμε, δεν θα χρειαστεί να πάει χαμένο.