Ξέρετε τι είναι το travel shaming;
Ένα χρόνο πριν, τα ταξίδια και η προβολή τους στα social media ήταν ο στόχος των περισσοτέρων influencer και μη. Σε καιρό πανδημίας, όμως, η προβολή ενός ταξιδιού στα δίκτυα αυτά παίρνει άλλη διάσταση.
Έπειτα από ένα πρωτοφανές lockdown που μας ώθησε παγκοσμίως να ζήσουμε την άνοιξη κλειδωμένοι στα σπίτια και προτού επέλθει το δεύτερο κύμα πανδημίας, οι συνθήκες οδήγησαν σε άρση των μέτρων και άνοιγμα των συνόρων των περισσότερων χωρών στους τουρίστες, δίνοντας το περιθώριο επανεκκίνησης στην οικονομία και τον τουρισμό, με την τήρηση πάντα μέτρων υγειονομικής προφύλαξης.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που κινήθηκε επικριτικά σε όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο, με το δεύτερο κύμα πανδημίας να είναι ενεργό. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ταξιδιώτες να λαμβάνουν εξαγριωμένα μηνύματα και σχόλια από αγνώστους στα social media, όταν ανεβάζουν φωτογραφίες από το ταξίδι τους, αλλά και επαγγελματίες του χώρου που προωθούν ταξίδια να βρίσκονται στο στόχαστρο. Αυτό είναι, εν ολίγοις, το travel shaming.
Το travel shaming δεν πρόκειται να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, ανισότητα ή σε μια πιο σοβαρή επίθεση, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αρκετό στρες και ένταση, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση.
Ο Dr. Don Rice, μάλιστα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα, είμαστε πολύ πιο ασφαλείς σε ένα αεροπλάνο ταξιδεύοντας με μάσκα, απ’ ό,τι στο συνοικιακό μπαρ, όπου υπάρχει συγχρωτισμός χωρίς τη χρήση μάσκας.
Οι ειδικοί, πάντως, συστήνουν στους ταξιδιώτες να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν το travel shaming, να μην προσπαθούν να δικαιολογηθούν, ούτε να μπαίνουν σε διαμάχη. Το καλύτερο είναι να κάνουν αυτό με το οποίο νιώθουν άνετα, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι γύρω τους.