Ταξίδι στα ομορφότερα σημεία άγριας φύσης του πλανήτη
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
Σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μπορεί να εκτείνονται μεγάλες πόλεις και χωριά, υπάρχουν ωστόσο περιοχές όπου η άγρια φύση θριαμβεύει και η ανάπτυξη δεν υπάρχει ως έννοια. Από εθνικά πάρκα μέχρι χαρακτηρισμένες περιοχές άγριας φύσης που προστατεύουν την χλωρίδα και την πανίδα τους, ας επισκεφτούμε μερικά από τα από όμορφα και ταυτόχρονα άγρια μέρη του πλανήτη.
Tarkine, Τασμανία, Αυστραλία
Αυτή η δασική έκταση στην Τασμανία περιλαμβάνει ποτάμια, καταρράκτες, γιγάντια δέντρα, ορεινούς αμμολόφους και άγριες ακτές σε έναν «πίνακα» φυσικής ομορφιάς που μαγεύει. Το λυπηρό είναι πως το Tarkine βρίσκεται σε κίνδυνο, με μεγάλα κομμάτια του να βρίσκονται υπό εκμετάλλευση για την ξυλεία τους και προτάσεις που επιτρέπουν τα ορυχεία να τίθενται στο τραπέζι. Η ομάδα εκστρατείας Save the Tarkine πασχίζει για να έρθει η περιοχή υπό την προστασία της Unesco, τονίζοντας τη σημασία της ως μια από τις μεγαλύτερες εναπομείνασες περιοχές τροπικού δάσους εύκρατου κλίματος, με τεράστια βιοποικιλότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας είναι γνωστό ότι καλύπτεται από άγρια φύση, με 972.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να συνιστούν το Εθνικό Πάρκο Γροιλανδίας στα βορειοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας, σχετικά μη-προσβάσιμο, με πολύ λίγους ανθρώπους να μπορούν να εισέρχονται σε αυτό τακτικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, το τοπίο του, με τους παγετώνες, τις χιονισμένες βουνοκορυφές, τις πολικές αρκούδες και τους γιγάντιους θαλάσσιους ίππους παραμένει τόσο υπέροχα άγριο και αδάμαστο.
Οι τίγρεις, οι λεοπαρδάλεις του χιονιού και οι ασιατικοί άγριοι σκύλοι είναι ανάμεσα στα πιο γοητευτικά άγρια ζώα που μπορεί να βρει κανείς στο Εθνικό Πάρκο Jigme Dorji, ένα από τα μεγαλύτερα και με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα καταφύγια άγριων ζώων. Στο Σύνταγμα της χώρας, μάλιστα, αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 60% της γης καλύπτεται από δάση, ενώ πάνω από το 51% της χώρας προστατεύεται. Βρίσκεται, μάλιστα, στην προσωρινή λίστα της UNESCO λόγω της πλούσιας άγριας ζωής του και των ημι-νομαδικών κοινοτήτων Layap που ζουν στο πάρκο.
Η πρώτη επίσημη ζώνη άγριας φύσης της Ιρλανδίας είναι αυτό το εθνικό πάρκο το οποίο είναι απίστευτα άγριο, υγρό και ανεμοδαρμένο. Βρίσκεται στην επαρχεία Mayo και είναι από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με τα βουνά Nephin Beg να κυριαρχούν σε ένα πανέμορφο τοπίο που φιλοξενεί κόκκινα ελάφια, ενυδρίδες και σπάνια είδη πουλιών. Προς το παρόν, όμως, το κέντρο επισκεπτών του πάρκου παραμένει κλειστό.
Οι απέραντες εκτάσεις άμμου του Εθνικού Πάρκου Namib Naukluft, που περικλείει μέρος της ομώνυμης ερήμου, είναι το πιο απομονωμένο μέρος της χώρας -ακόμη και οι φωτογραφίες από τις ανεμοδαρμένες κορυφές, προκαλούν… δίψα. Οι αμμόλοφοι στο Sossusvlei, πιστεύεται ότι είναι οι παλαιότεροι στον κόσμο και οι ισχυροί άνεμοι που στροβιλίζονται στο έδαφος, δημιουργούν λόφους που φτάνουν ακόμη και τα 300 μέτρα. Οι ισχυροί θερμικοί άνεμοι, κάνουν την περιήγηση με αερόστατο έναν δημοφιλή τρόπο για να δει κανείς το πάρκο από μια διαφορετική οπτική γωνία, με την κυματοειδή μορφή του εδάφους από τον αέρα να μοιάζει από ψηλά σαν πορτοκαλί ωκεανός.
Ηφαίστεια που «βράζουν» και φωτίζουν τον ουρανό τη νύχτα και θειούχα κίτρινα αναχώματα που σχηματίζουν εξωπραγματικά σχήματα, αντικατοπτρισμοί από καμήλες σε λίμνες από αλάτι και περήφανοι πολεμιστές Afar που βηματίζουν στον ορίζοντα μέσα από την ομίχλη. Στα 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η λεκάνη του Danakil είναι από τα πιο ζεστά και αφιλόξενα μέρη στη Γη, για γνήσια και πραγματική περιπέτεια.