Ποια είναι (και) φέτος η πιο χαρούμενη χώρα;

finlandia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Βρίσκεται στην κορυφή των πιο χαρούμενων χωρών επί τέσσερα έτη και δεν φαίνεται να την πτοεί η πανδημία.

Η Φινλανδία κατακτά την κορυφή με τις πιο χαρούμενες χώρες, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, διατηρώντας την πρωτιά που έχει κερδίσει και τα προηγούμενα έτη και επιβεβαιώνοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες δεν είναι τόσο μελαγχολικές όσο νομίζαμε παλιότερα –βρίσκονται, μάλιστα, όλες στην κορυφαία δεκάδα.

Σύμφωνα με το World Happiness Report, στη 2η θέση βρίσκεται η Δανία, ενώ στην 3η η Ελβετία, με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Ισλανδία και η Ολλανδία.

Στην κορυφαία δεκάδα, η μοναδική χώρα εκτός Ευρώπης είναι η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά μακριά από την ευτυχία, στη θέση 68 (ανάμεσα στο Κιργιστάν και τη Βολιβία) και η Κύπρος στη θέση 39.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την Gallup, όπου ζητήθηκε σε άτομα από 149 χώρες να αξιολογήσουν τη δική τους ευτυχία. Παράγοντες που αξιολογήθηκαν είναι η κοινωνική στήριξη, οι προσωπικές ελευθερίες, το ΑΕΠ και τα επίπεδα διαφθοράς.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η λιγότερο χαρούμενη χώρα είναι το Αφγανιστάν, με το Λεσότο, τη Μποτσουάνα, του Ρουάντα και τη Ζιμπάμπουε να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Οι επικεφαλής της μελέτης ανέφεραν, μάλιστα, ότι υπήρχε μια σημαντικά υψηλότερη συχνότητα αρνητικών συναισθημάτων σε πάνω από το 1/3 των χωρών, κατι που αποδίδεται στην επίδραση της πανδημίας παγκοσμίως.

Για 22 χώρες, πάντως, τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Αρκετές ασιατικές χώρες σημείωσαν καλύτερο σκορ σε σχέση με πέρσι, με την Κίνα όμως να μην ακολουθεί, πέφτοντας από την 84η θέση στην 94η.

Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι κατά μέσο όρο δεν υπήρχε πτώση στην ευημερία των ανθρώπων όταν αξιολογήθηκε η δική τους αποτίμηση της ζωής. Μια πιθανή εξήγηση, λοιπόν, είναι ότι η Covid-19 θεωρείται μια κοινή, εξωτερική απειλή που μας αφορά όλους κι έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Γυρνώντας στη Φινλανδία, να πούμε ότι ως χώρα σκόραρε πολύ ψηλά όσον αφορά τα μέτρα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που βοήθησαν να προστατευτούν ζωές κατά την πανδημία. Το σκανδιναβικό έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων τα πήγε καλύτερα από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών στην πανδημία με κάτι παραπάνω από 70 χιλιάδες κρούσματα και 805 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η τελική δεκάδα, σύμφωνα με την αναφορά, είναι:

1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ελβετία
4. Ισλανδία
5. Ολλανδία
6. Νορβηγία
7. Σουηδία
8. Λουξεμβούργο
9. Νέα Ζηλανδία
10. Αυστρία