Ταξιδεύουμε σε τρεις αγαπημένες ελληνικές πόλεις με θέα σε λίμνη
Το υγρό στοιχείο πάντα προσθέτει ομορφιά και φρεσκάδα σε ένα μέρος, είτε πρόκειται για λίμνη, είτε για ποτάμι, είτε για θάλασσα. Αυτή τη φορά αγναντεύουμε σε λίμνες που πρωταγωνιστούν σε τέσσερις όμορφες ελληνικές πόλεις και τις κάνουν λίγο ομορφότερες.
Ιωάννινα-Παμβώτιδα
Η λίμνη των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα, αποτελεί όχι αδίκως πόλο έλξης για τους τουρίστες, ενώ για τους ντόπιους συνθέτει ένα θέαμα ηρεμίας και γαλήνης, που ξεκουράζει το μάτι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών, που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης (σύμφωνα με τον οποίο ο Αλή Πασάς έπνιξε στη λίμνη τυφλωμένος από πάθος, την κυρά Φροσύνη) και του Ντουραχάν (ο οποίος διάβηκε με όλο του το στρατό την παγωμένη λίμνη, χωρίς να αντιληφθεί τον κίνδυνο και από ευγνωμοσύνη ίδρυσε στη θέση εκείνη την ομώνυμη μονή, την Παναγία Ντουραχάνη). Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται και το ξακουστό νησάκι, για το οποίο στην προ πανδημίας εποχή έφευγαν συνεχώς καραβάκια για όσους ήθελαν να το επισκεφτούν και να δουν από κοντά το καταπράσινο τοπίο του, τον γραφικότατο οικισμό του, τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα 7 μοναστήρια και, φυσικά, το Μουσείο Αλή Πασά, το οποίο είναι ένα από τα σπίτια του, στο οποίο σκοτώθηκε.
Η Καστοριά έχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: όπου κι αν κατευθυνθείτε, θα βρεθείτε μπροστά στην υπέροχη λίμνη της, καθώς η πόλη είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη, με αποτέλεσμα, ο… αρχάριος επισκέπτης να βρίσκεται ξανά και ξανά στα ίδια σημεία της πόλης και μάλιστα μπροστά στις όχθες της λίμνης της. Αυτό ωστόσο είναι και η γοητεία της πόλης, που θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς και πλέον instagram-ικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η λίμνη, άλλωστε, αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής κι έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Αποτελεί υγρότοπο μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για άλλα πουλιά, ενώ συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Τέλος, γύρω από τη λίμνη υπάρχουν παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης. Στη λίμνη, μπορεί να περιηγηθεί κάποιος με καράβι ή να κάνει διάφορα σπορ όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα. Στις ακτές της υπάρχουν όμορφες πλατείες, πάρκα, λιθόστρωτες διαδρομές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μοναδική ομορφιά της… αραχτός. Στις όχθες της βρίσκεται και το Σπήλαιο του Δράκου, που σύμφωνα με την παράδοση είναι ένα χρυσωρυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός, ένας δράκος.
Λίγο πριν το Μεσολόγγι, η παραθαλάσσια αυτή λίμνη εκτείνεται από την Άκρα Μπαμπακούλα μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος και αποτελεί τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ελλάδας, με 27,3 χιλιόμετρα μήκος και 14,8 χιλιόμετρα πλάτος. Το βάθος της φτάνει τα 5-6 μέτρα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Αποτελεί έναν σημαντικό για τα πουλιά υγρότοπο, με 70 σπάνια είδη πτηνών από σύνολο 200 διαφορετικών και οι ακτές της είναι πρόσφορος τόπος για αλυκές, ενώ η περιοχή φημίζεται και για το αβγοτάραχο που βγαίνει από ένα είδος κεφαλόπουλου που λέγεται μπάφα. Εκεί βρίσκονται και οι γραφικές «πελάδες», που είναι μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, και προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη Ramsar ως περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Η καταπληκτική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου προσφέρει στην πόλη και έναν ακόμη «θησαυρό», το αλάτι, παράγοντας περίπου το 60% της πανελλήνιας παραγωγής αλατιού. Στην περιοχή, μπορείτε να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες όπως η παρατήρηση πουλιών, ψάρεμα με τις παραδοσιακές αλιευτικές τεχνικές, αλλά και σε περιήγηση στα οικοσυστήματα και στις καλύβες των ψαράδων.