Χαλαρώνουμε σε τρία αγαπημένα πάρκα της Αθήνας
Βάζουμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις αποστάσεις μας, έχουμε εύκαιρο αντισηπτικό στην τσάντα και βγαίνουμε να απολαύσουμε τον ήλιο και τη φύση της πόλης.
Πάρκο Ελευθερίας
Δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, το Πάρκο Ελευθερίας έγινε meeting point στην Αθήνα κατά το lockdown και μοναδική ευκαιρία των κατοίκων της περιοχής και των περιχώρων να δουν λίγο πράσινο, να πατήσουν και να μυρίσουν γρασίδι και να νιώσουν πως έχουν τη δυνατότητα μιας μικρής απόδρασης μέσα στην πόλη. Αν καταφέρετε, τηρώντας τις αποστάσεις, να βρείτε το δικό σας σημείο και να χαλαρώσετε, βγάζοντας τα παπούτσια και πατώντας με γυμνά πόδια στο γρασίδι, θα διαπιστώσετε ότι όλα τα προβλήματά σας ξαφνικά θα γίνουν πιο... μικρά. Για την ιστορία, το πάρκο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο και εκεί βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του Γιάννη Παππά. Στο πίσω μέρος του πάρκου θα βρείτε πέτρινα κτίρια που κατά τους Βαλκανικούς είχαν στρατιωτική χρήση, ενώ στη δικτατορία ήταν κρατητήρια. Σήμερα, εκεί βρίσκεται το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Μετρά 11 χρόνια ζωής, από την ανάπλαση του 2011, και αποτελεί έναν καταπράσινο πνεύμονα στην περιοχή του Ευαγγελισμού, δίνοντας άλλη μια επιλογή στους Αθηναίους για βόλτα και χαλάρωση. Η ονομασία του προέρχεται από τον ευεργέτη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Γεώργιο Ριζάρη και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το 1844. Εκεί θα βρείτε μονοπάτια περιπάτου, μεσογειακά δέντρα και θάμνους για να χαλαρώσετε στη σκιά τους, παγκάκια για να ξαποστάσετε τηρώντας τις αποστάσεις και άπλετο χώρο για μια διάλειμμα από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Μέσα σε όλα, προσθέστε και 980 λίτρα οξυγόνου την ημέρα που χαρίζουν τα δέντρα του στο περιβάλλον και πάρτε μια πιο βαθιά ανάσα.
Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο Άλσος της Αθήνας, 277 στρεμμάτων μαζί με τον λόφο Φινόπουλου και περιβάλλεται από την λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Μαυρομματαίων, Ευελπίδων, Πριγκηποννήσων. Αν και στο παρελθόν αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα σκουπιδιών και ναρκωτικών, το Πεδίον του Αρεως είναι πλέον φροντισμένο και σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς υποδέχεται καθημερινά οικογένειες και παρέες για περίπατο και ξεκούραση στον ήλιο. Για όσους δεν γνωρίζουν, σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του 21. Περπατήστε το, ανακαλύψτε το, βρείτε το αγαπημένο σας σημείο και… «κλέψτε» λίγη βιταμίνη D και οξυγόνο.