Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε το σπήλαιο Δράκου-Καστοριάς
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Δυτικής Μακεδονίας που πρέπει να μπουν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.
Ανεβαίνοντας στην Καστοριά, εκτός από την πανέμορφη λίμνη και τη γραφική πόλη, σας περιμένει και το φυσικό σπήλαιο του Δράκου, ένα σπήλαιο με μορφές και εικόνες που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν την περιέργεια για περισσότερη γνώση. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, στο 20ο χιλιόμετρο της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη, λίγο πριν τη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας και η είσοδός του βρίσκεται στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας της Καστοριάς.
Σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων, με τους κουρτινοειδής να ξεχωρίζουν, στολίζουν τις 10 μικρές και μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, ενώ οι 7 υπόγειες λίμνες, σε ένα μήκος 300 μέτρων επισκέψιμης διαδρομής, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία που αφήνουν ανεξίτηλη σφραγίδα ομορφιάς σε κάθε επισκέπτη της πανέμορφης Καστοριάς. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45x14 μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη βρίσκεται στα δυτικά. Στο εσωτερικό του, μάλιστα, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, γύρω στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.
Η ύπαρξη του σπηλαίου φαίνεται πως δεν ήταν γνωστή μέχρι και τα νεότερα χρόνια λαθώς δεν υπάρχει καμία γραπτή αναφορά στις μαρτυρίες της εποχής της τουρκοκρατίας κι όπως πιθανολογούν οι ειδικοί, η είσοδός του μάλλον δεν ήταν ορατή, ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση σε αυτό ήταν δύσκολη και μόνο από τη λίμνη.
Σύμφωνα με την παράδοση, μάλιστα, πήρε την ονομοσία του από τον δράκο που προστάτευε το χρυσωρυχείο που υπήρχε μέσα στην σπηλιά, ο οποίος φυσούσε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδεις ατμούς. Ο βασιλιάς Κάστωρ υποσχέθηκε πολλά δώρα σε αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο. Έτσι εμφανίστηκε ένας νεαρός άντρας που πάλεψε μαζί του και κατάφερε να τον σκοτώσει, αφήνοντάς τον να επιπλέει στα νερά της λίμνης.