Τα highlights της Πάργας
Τι πρέπει να δείτε και να κάνετε στην Πάργα, στο πολυσύχνατο τουριστικό θέρετρο με τις απίστευτες ομορφιές.
Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο αποτελεί σήμερα η Πάργα όπου απέναντι ακριβώς από την πόλη βρίσκεται το γραφικό νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Εξαιρετικό επίσης τουριστικό θέρετρο αποτελεί και το Κάστρο του Αλή Πασά. Τι, όμως, πρέπει να βάλετε πρώτα στη λίστα σας;
Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το νεκρομαντείο του Αχέροντα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά Μαντεία της Αρχαιότητας μαζί με αυτά της Δωδώνης και των Δελφών. Ο Σπύρος Ράπτης, Φύλακας Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρου του Νεκρομαντείου, ανέφερε ότι η τοποθεσία του νεκρομαντείου συνδέεται με αρχαίες δοξασίες για τον Κάτω Κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες, συνέχισε, θεωρούσαν τους νεκρούς σκιές ελευθερωμένες από το φθαρτό σώμα με ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα όμως, είπε ο κ. Ράπτης χαρακτηρίζονταν από έλλειψη συνείδησης και εκδικητικότητας απέναντι στους ζωντανούς για αυτό και η επαφή μαζί τους δεν ήταν ακίνδυνη. Η αρχαία παράδοση αναφέρει πολλά ιερά και μαντεία όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με την ψυχή κάποιου προσφιλούς τους προσώπου ώστε να ζητήσουν πληροφορίες για το μέλλον τους. Σε αντίθεση με τα Μαντεία της Δωδώνης και των Δελφών, στο νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν υπήρχε αίτημα χρησμού, αλλά μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων. Επεσήμανε ακόμη πως οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Το νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τη μυθολογία. Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του νεκρομαντείου ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους το 1200 π.Χ., όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής 323 π.Χ. και μετά. Τα αρχαιότερα ευρήματα του Νεκρομαντείου, ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή 14ος – 13ος αιώνας π.χ. κατά την οποία χρονολογούνται και τρεις παιδικοί τάφοι με ελάχιστα ευρήματα.
Στην περιοχή του ποταμού Αχέροντα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Το πολυσύνθετο οικοσύστημα της περιοχής είναι προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000. Τον ποταμό Αχέροντα σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής.
Η περιδιάβαση των επισκεπτών στα στενά καλντερίμια της Πάργας είναι μοναδική. Στενοσόκακα τα οποία φιλοξενούν δεκάδες καταστήματα κάθε είδους δίδοντας έναν άλλο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην περιοχή. Μαγαζάκια μικρά με χαρακτήρα και μοναδική φινέτσα όπως άλλωστε ταιριάζει σε αυτό το πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. Οι ντόπιοι… άνθρωποι καρδιάς, ανοιχτοί με το χαμόγελο στα χείλη, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν, να πουν μια καλή αληθινή κουβέντα. Ιστορίες ζωής. Αυλάδες ανθόσπαρτες με λουλούδια διαφόρων χρωμάτων, σπίτια κάτασπρα και άλλα στο κροκί ή σε κεραμιδί χρώμα με μπλε παραθυρόφυλλα ή και πράσινα δημιουργούν μια εικόνα έναν πίνακα ζωγραφικής. Το μπλε της θάλασσας αγγίζει την πόλη της Πάργας σπιθαμή προς σπιθαμή. Βλέποντας ο κάθε επισκέπτης αυτή την ομορφιά δεν μπορεί παρά να μην σεβαστεί το περιβάλλον θεωρώντας το ηθικό του καθήκον, ένα είδος προστασίας προς την φύση. Ένας προορισμός για να ονειρευτείτε, να ερωτευτείτε αλλά και για να ατενίσετε με αισιοδοξία το μέλλον. Ένας προορισμός να αφήσετε τις έγνοιες της ζωής και να αντιληφτείτε πως τα μικρά και τα απλά είναι και τα σπουδαία.
Κρυστάλλινα νερά, καθαρά που καθρεφτίζουν το βυθό της θάλασσας, χρυσαφένια άμμος και το καταπράσινο της Πάργας στο βάθος. Ένας χώρος πνευματικός για το χτες, το σήμερα και το αύριο. Η θάλασσα της Πάργας έχει άλλη δροσιά και υπόσχεται να σας ταξιδέψει στην εποχή των γοργόνων. Ένας αληθινός παράδεισος… Σημειώστε ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι, εντός του οικισμού της Πάργας, ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Άι Γιαννάκης στα ανατολικά.
Με τη μνήμη στα πάτρια εδάφη ο εκδότης του Parga
Ο εκδότης του εκδοτικού οίκου Parga Δημήτριος Μπαλαούρας, με καταγωγή από την Ήπειρο και το χωριό Ριζό, πλησίον της Πάργας, στρέφει τις μνήμες πίσω στον τόπο καταγωγής του και μιλώντας λέει πως η αγάπη του για την πόλη της Πάργας τον ώθησε στο να δώσει ονομάσει τον εκδοτικό οίκο. Έδωσε, συνέχισε, το όνομα Πάργα στον εκδοτικό του οίκο διακατεχόμενος από το συναίσθημα της ομορφιάς που έχει αυτή η Κωμόπολη που βρίσκεται κοντά στο χωριό του. Για το χωριό του το Ριζό είπε ότι αυτό αν και ανήκει στο Νομό Θεσπρωτίας εντούτοις συνορεύει με την Πάργα και μέχρι το 1958 έφερε την ονομασία Αράχωβα. Πρόκειται, συνέχισε, για ορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 580 μέτρων, έτσι τα καλοκαίρια η Πάργα αποτελούσε την πόλη των διακοπών της οικογένειας του. Παλιά η Ήπειρος ήταν διαφορετική, σημείωσε, καθώς ο κόσμος έφευγε για να βρει ένα καλύτερο μέλλον αλλού, δεν υπήρχε ανάπτυξη, ούτε δουλειές. Σήμερα η Ήπειρος και ειδικά η Πάργα ξεχωρίζει για τις παραλίες της, τα γραφικά μέρη, τα δάση της αλλά και για την χαλαρωτική της ατμόσφαιρα, είπε. Ερωτηθείς για τα κοινά στοιχεία μεταξύ Κύπρου και Ηπείρου ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε πως ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει και πολύ λόγω και του ωραίου περιβάλλοντος.