14 λάθη που κάνουμε όταν επισκεπτόμαστε τη Ρώμη
Αγοράζουμε το ακριβό νερό και δεν εκμεταλλευόμαστε το απεριτίβο.
Η Ρώμη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αιώνια πόλη, υπαίθριο μουσείο, προορισμός για όλες τις εποχές που προσελκύει μιλούνια τουριστών. Από μουσεία και μνημεία μέχρι πάρκα, καλό φαγητό και διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης η ιταλική πρωτεύουσα τα έχει πραγματικά όλα.
Ως τουρίστες όμως όταν την επισκεπτόμαστε φαίνεται πως κάνουμε αρκετά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την συνολική εμπειρία κατά την περιήγησή μας στην πόλη, διαπιστώνει η Ιταλίδα δημοσιογράφος Asia London Palomba. Τουλάχιστον δεν μας αφήνει έτσι, μας επισημαίνει τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρεί στις ορδές των τουριστών και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε.
Αγοράζουμε νερό όταν είμαστε έξω- και αρκετά πιο ακριβό συγκριτικά με την τιμή που διατίθεται στην Ελλάδα
Στη Ρώμη όμως μπορεί να προμηθευθεί κανείς νερό δωρεάν. Η πόλη διαθέτει περίπου 2.500 βρύσες με δωρεάν πόσιμο νερό όλο το χρόνο. Αυτές οι βρύσες είναι γνωστές ως nasoni, που σημαίνει μεγάλη μύτη στα ιταλικά, λόγω των καμπυλωτών μεταλλικών στομίων τους.
Αυτές οι βρύσες υπάρχουν παντού στη Ρώμη και σίγουρα σε κάθε πλατεία. Υπάρχει ακόμα και εφαρμογή (Waidy WOW) που ενημερώνει αναλυτικά για τις βρύσες και τις τοποθεσίες τους μέσα στην πόλη.
Η πρώτη συμβουλή που έλαβα όταν επισκέφθηκα την Ιταλία ήταν να μην τρώω gelato εκεί που υπάρχουν τεράστιες ουρές. Η Asia London Palomba φαίνεται να συμφωνεί, τονίζοντας ότι παρόλο που στη Ρώμη υπάρχουν χιλιάδες καταστήματα που προσφέρουν gelato, δεν πωλούν όλα το αυθεντικό προϊόν.
Πώς μπορούμε επομένως να το ξεχωρίσουμε; Το αυθεντικό gelato είναι κρεμώδες και πυκνό, όχι αφράτο. Πρέπει επίσης να είναι απαλό και να έχει φυσικό χρώμα, εάν είναι σωστά φτιαγμένο με φυσικά συστατικά και όχι με πρόσθετα ή χρωστικές τροφίμων.
Όσον αφορά τα ίδια τα καταστήματα προτείνει να αποφεύγουμε όσα έχουν μεγάλες πινακίδες neon ή τεράστια αντικείμενα, όπως γλυπτά, στο σχήμα του κώνου. Συνιστά επίσης να απομακρυνόμαστε από τα καταστήματα που έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες παγωτού στη βιτρίνα.
Μας κάνει και πιο εύκολη την ζωή προτείνοντας κάποια μαγαζιά: Fatamorgana, Torcè, Gelateria La Romana και Giolitti.
Δεν εκμεταλλευόμαστε το απεριτίβο
Το απεριτίβο είναι μια απογευματινή συνήθεια των Ιταλών, κατά την οποία απολαμβάνουν ποτό και συνοδευτικά πιάτα συνήθως σε υπαίθρια καφέ και εστιατόρια. Πραγματοποιείται καθημερινά, συνήθως μεταξύ 18:00 και 21:00.
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, τα μπαρ και τα εστιατόρια σερβίρουν ποτά μαζί με μικρά σνακ, όπως κράκερ, ελιές και πατατάκια. Τα ποτά δεν έχουν έκπτωση, αλλά τα μικρά σνακ είναι συνήθως δωρεάν. Βέβαια το παιχνίδι μπορεί να πάει και σε άλλη πίστα. Υπάρχει η επιλογή του «rinforzato», που με λίγα επιπλέον χρήματα συνοδεύεται από κάποιο μικρό πιάτο, και του «apericena», που δίνει πρόσβαση στον μπουφέ.
Είναι εξαιρετική ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανούνται στο φαγητό, ενώ παράλληλα δίνει μια γεύση της ιταλικής κουλτούρας.
Πολλά εστιατόρια, που συχνά βρίσκονται κοντά σε δημοφιλή αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο ή το Πάνθεον, μιμούνται την ιταλική αισθητική της τρατορίας για να προσελκύσουν τους τουρίστες.
Πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε; Έχουν κόκκινα και άσπρα καρό τραπεζομάντιλα, ντεκόρ με σκόρδα και πιπεριές, επιμελημένες εικόνες με πίτσες και ζυμαρικά στην είσοδο, μεγάλα μενού γραμμένα σε πολλές γλώσσες, μενού με φωτογραφίες του φαγητού και φυσικά ένα σερβιτόρο-καμάκι στον εξωτερικό χώρο.
Αν είσαι σε κάποιο μνημείο και πεινάσεις, καλύτερα πάρε στο χέρι πίτσα ή σάντουιτς και κάθισε σε ένα παγκάκι ή στα σκαλιά ενός σιντριβανιού σε μια πλατεία, όπως κάνουν οι ντόπιοι.
Δεν τσεκάρουμε τον λογαριασμό
Η Ρώμη έχει πολλά μέρη για φαγητό. Τα περισσότερα είναι φιλόξενα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Αλλά όχι όλα. Κάποια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους τουρίστες υπερχρεώνοντάς τους.
Η ντόπια προτείνει το αυτονόητο, προσεκτικό ξεφύλλισμα του καταλόγου και του λογαριασμού.
Αφήνουμε μεγάλο… φιλοδώρημα
Στην Ιταλία οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν βασίζονται στα φιλοδωρήματα για εισόδημα. Έτσι τα τιπς σε εστιατόρια και μπαρ δεν είναι απαραίτητα ή αναμενόμενα.
Ωστόσο, μπορεί κανείς να αφήσει ένα μικρό ποσό, των ένα-δύο ευρώ ή τα ρέστα από τον λογαριασμό, σύμφωνα με την Asia London Palomba.
Πολλοί ξαφνιαζόμαστε όταν ανακαλύπτουμε ότι το ψωμί δεν έρχεται αυτομάτως στο τραπέζι μας και χρεώνεται χωριστά.
Μόλις καθίσει κάποιος σε εστιατόριο της Ρώμης, συνήθως οι σερβιτόροι φέρνουν ένα καλάθι με ψωμί και κριτσίνια. Σε κάποιες περιπτώσεις περιμένουν να ζητηθεί. Ανεξάρτητα από το πώς θα φτάσει το ψωμί στο τραπέζι, πιθανότατα υπάρχει χρέωση. Ανάλογα με το εστιατόριο, μπορεί να κοστίσει μεταξύ 1,50 και 3 ευρώ.
Παραλείπουμε κάποιες κλασικές επιλογές για το φαγητό
Αν θέλει κανείς να φάει όπως οι ντόπιοι, τότε πρέπει να δοκιμάσει κάποιες πιο χαλαρές εναλλακτικές: το κλασικό ντελικατέσεν, που πωλούν φρέσκο ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέατα, τυριά και έτοιμα σάντουιτς και πιάτα ζυμαρικών, και τα καταστήματα που πωλούν κομμάτια πίστας (pizza a taglio).
Παίρνουμε συχνά ταξί
Η Ρώμη είναι μια πόλη που περπατιέται εύκολα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον να ανακαλύψει νέες γωνιές, μαγαζιά, πλατείες. Επίσης τα ταξί συχνά μπορεί να υπερχρεώνουν τους τουρίστες.
Δεν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Η πόλη διαθέτει τρεις γραμμές μετρό, πάνω από 300 λεωφορειακές γραμμές και έξι τραμ.
Τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 1,50 ευρώ για 100 λεπτά απεριόριστων διαδρομών. Μπορεί κανείς να τα βρει στους σταθμούς των μέσων ή σε καταστήματα tabacchi, που είναι μικρά ψιλικατζίδικα που πωλούν τσιγάρα.
Επισκεπτόμαστε μόνο τα πιο γνωστά μνημεία και αξιοθέατα
Όποιος έχει επισκεφθεί την Ρώμη δεν νοείται να γυρίσει χωρίς να έχει δει το Κολοσσαίο ή τα μουσεία του Βατικανού. Αυτά όμως, αν και όντως είναι must, δεν δείχνουν την πραγματική Ρώμη, λέει η Asia London Palomba.
Η ίδια προτείνει τις Θέρμες του Διοκλητιανού, την Αγορά του Τραϊανού, την εκκλησία του Sant'Ignazio di Loyola και γενικότερα μια περιήγηση στις εκκλησίες, καθώς η πόλη έχει πάνω από 900 δημόσιες εκκλησίες που είναι γεμάτες πίνακες και αγάλματα.
Δεν προσέχουμε τα πράγματά μας
Γενικά είναι μια ασφαλής πόλη. Είναι όμως και μια μεγάλη πόλη που αυτόματα καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο να προσπαθήσει κάποιος να βάλει χέρι στην τσάντα σου. Ειδικά αν είσαι εμφανώς τουρίστας, ή έχεις συνωστιστεί κάπου, ή και τα δύο.
Σύμφωνα με την Palomba, ένας από τους πλέον συνηθισμένους τρόπους να πέφτουν θύματα κλοπής οι τουρίστες είναι ενώ τρώνε, σε εξωτερικό χώρο και έχοντας αφήσει χωρίς επίβλεψη την τσάντα τους.
Κάνουμε όλη την περιήγηση στην πόλη στη διάρκεια της ημέρας
Το Κολοσσαίο ίσως είναι το νούμερο ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτεί κανείς όταν βρίσκεται στη Ρώμη. Πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση Statista του 2018, ήταν το τέταρτο μνημείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Αλλά λόγω της δημοτικότητάς του στους επισκέπτες, το Κολοσσαίο μπορεί εύκολα να είναι υπερπλήρες και κουραστικό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχει όμως τρόπος να το δει κανείς και χωρίς τα πλήθη, το βράδυ. Αυτού του είδους οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν ανώτατο όριο τα 25 άτομα και λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο βράδυ τον Μάρτιο και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τον Απρίλιο και μετά.
Τον Μάρτιο οι ξεναγήσεις γίνονται μέχρι τις 22:00 το βράδυ, ενώ τους υπόλοιπους μήνες γίνονται μέχρι τα μεσάνυχτα.
Είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίων εκ των προτέρων, μέσω διαδικτύου.
Δεν λαμβάνουμε υπόψη μας το dress code
Η Ρώμη είναι μια κατεξοχήν καθολική πόλη και οι εκκλησίες έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες για τους επισκέπτες. Οι κανόνες; Συνήθως δεν επιτρέπεται να είναι εκτεθειμένοι οι ώμοι, δεν επιτρέπονται τα σορτς ή οι φούστες πάνω από το γόνατο και τα ρούχα τυπωμένα με κείμενο και εικόνες. Επίσης θεωρείται ευγενικό να βγάζεις το καπέλο όταν μπαίνεις σε εκκλησία.
Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα