Ταξίδι με πλοίο: Ποιες είναι οι τάσεις;
Η Ferryscanner διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη έρευνα για τις τάσεις των ακτοπλοϊκών ταξιδιών στην Ελλάδα για το 2022.
Το πλοίο είναι ταυτισμένο με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, οι οποίες κάθε χρόνο ξεκινούν με την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. Πώς, όμως, κάνουμε τις κρατήσεις μας, πόσο συχνά ταξιδεύουμε και ποιες πλατφόρμες προτιμάμε; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε η Ferryscanner, μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις στον τουριστικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα των online ακτοπλοϊκών κρατήσεων, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη και προσφέροντας μια αποτελεσματική πλατφόρμα οργάνωσης ακτοπλοϊκών ταξιδιών στους πελάτες της παγκοσμίως. Η Ferryscanner αναδείχθηκε γρήγορα ως καινοτόμα επιχείρηση, φέρνοντας επανάσταση στη διαδικασία κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και αναβαθμίζοντας τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία. Η εταιρεία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 133% το 2021-2022, ενώ από το πρώτο τετράμηνο του 2023 να σημείωσε 179% αύξηση σε σύγκριση με το 2022.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Ferryscanner συνεργάστηκε με μια κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας έρευνας αγοράς για μια ανεξάρτητη και αντιπροσωπευτική μελέτη, που στοχεύει στη μελέτη της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επιβατών για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα για το 2022.
Τι έδειξε η έρευνα;
Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι πάνω από το ήμισυ (53%) έκλεισαν ηλεκτρονικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για το 2022, ακολουθούμενο από περίπου το 16% όπου έκλεισαν στο λιμάνι και το 14% σε ταξιδιωτικό γραφείο ή κατάστημα ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το 18% των συμμετεχόντων ταξίδεψε μια φορά, το 37% ταξίδεψε δύο φορές, το 24% ταξίδεψε τρεις φορές ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό, έκανε πάνω από τέσσερα ταξίδια.
Η πλειοψηφία (77%) των ακτοπλοϊκών ταξιδιών του 2022 ήταν για προσωπικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, το 8% αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους και το 14% για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Μεταξύ των ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους με πλοία, το 18% έκανε ένα ταξίδι, το 37% πραγματοποίησε δύο ταξίδια και το 22% πραγματοποίησε τρία ταξίδια το 2022, με το υπόλοιπο ποσοστό να αναφέρεται σε πάνω από τέσσερα επαγγελματικά ταξίδια. Όσο για τα προσωπικά ταξίδια, το 34% των ταξιδιωτών έκανε ένα ταξίδι, το 31% έκανε δύο ταξίδια, το 9% έκανε τρία ταξίδια και το 26% έκανε πάνω από τρία ταξίδια. Μεταξύ εκείνων που έκαναν κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων online, το 57% έκανε κράτηση από τις ιστοσελίδες των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ το 43% έκανε κράτηση από τις ιστοσελίδες των online ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Οι καλύτερες τιμές και το ευρύτερο φάσμα επιλογών ήταν οι κύριοι λόγοι που το 27% των ερωτηθέντων προτίμησαν να κάνουν κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από ένα online ταξιδιωτικό γραφείο. Η ευκολία και οι ανταγωνιστικές τιμές ήταν οι βασικοί λόγοι για την απευθείας κράτηση από τους ιστότοπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Όσον αφορά τον αριθμό των ιστοσελίδων που επισκέφθηκαν, το 66% των ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα επισκέφτηκε έναν ή δύο ιστότοπους για να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το 19% επισκέφτηκε τρεις και το υπόλοιπο 15% επισκέφτηκε τέσσερις ή πέντε ιστότοπους.
Είναι προφανές ότι το ποσοστό των online κρατήσεων αυξάνεται σταθερά και αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επέκταση των διαδικτυακών κρατήσεων είναι η ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρονικών εισιτηρίων από τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να παρέχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια για να διευκολύνουν τους καταναλωτές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων πραγματοποίησε πολλά ταξίδια με πλοίο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, δείχνοντας ότι τα ακτοπλοϊκά ταξίδια είναι μια δημοφιλής επιλογή τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας απρόσκοπτης και ευχάριστης διαδικασίας κράτησης, με ελκυστικές τιμές, άφθονες επιλογές και καλή εξυπηρέτηση πελατών για την κάλυψη των αναγκών των ταξιδιωτών στη δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη ταξιδιωτική βιομηχανία.
Μεθοδολογία έρευνας
Στη μελέτη συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 Ελλήνων ταξιδιωτών με δημογραφική ανάλυση 56% ανδρών και 44% γυναικών. Το ηλικιακό εύρος ήταν το εξης: 29,6% ηλικίας 18-24 ετών, 21,8% ηλικίας 25-34 ετών, 22,6% ηλικίας 35-44, 18,6% ηλικίας 45-54 ετών και 7,4% άνω των 54 ετών. Προϋπόθεση για ένταξη στο δείγμα ήταν να έχουν ταξιδέψει με πλοίο τουλάχιστον μία φορά το 2022. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους κράτησης, τη συχνότητα των ταξιδιών με πλοίο και τις προτιμήσεις για τις πλατφόρμες κρατήσεων.