6 κορυφαία νησιώτικα πανηγύρια για τον Δεκαπενταύγουστο

ekklisia-nisi-dekapentaugoustos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ο Δεκαπενταύγουστος βρίσκει σχεδόν σύσσωμο τον ελληνικό πληθυσμό στα πανηγύρια της χώρας, με τα νησιά να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Επιλέγουμε 6 από αυτά κι ετοιμαζόμαστε για χορούς, μικροφωνίσματα και μπίρες.

Η Πάρος της Εκατονταπυλιανής
Το γλέντι τον Δεκαπενταύγουστο στην Πάρο μεταφέρεται στην Παροικιά και την Παναγιά Εκατονταπυλιανή. Ορδές κόσμου καταφτάνουν για ιερό προσκύνημα και μεγάλη παρέλαση μετά τη θεία λειτουργία, ενώ το βράδυ τα πλεούμενα γεμίζουν φώτα, πέφτουν πυροτεχνήματα και οι χοροί με τη συνοδεία παριανού κρασιού δεν έχουν σταματημό.

Όλα τα χωριά της Νάξου εν δράσει
Τον Δεκαπενταύγουστο όλη η Νάξος έχει πανηγυριώτικη διάθεση και ατμόσφαιρα, με όλα της τα χωριά να ετοιμάζουν το δικό τους πανηγύρι. Στο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου κρατά 3 μέρες, ενώ δεν μένουν πίσω και άλλα χωριά όπως η Απείρανθος, η Γαλήνη, το Σκαδό, οι Εγγαρές να στήνουν το χορό. Με τους ήχους του βιολιού, του λαούτου και της τσαμπούνας, με γνωστούς τοπικούς καλλιτέχνες να ξεσηκώνουν τα πλήθη, το πανηγύρι τραβάει μέχρι το πρωί με κρασί, κρέας, γλυκό και καλή διάθεση.

Η Ικαρία του πανηγυριού
Αν κάποιο νησί μπορεί να στεφτεί «βασίλισσα του πανηγυριού», αυτό είναι σίγουρα η Ικαρία, με τα άπειρα πανηγύρια της αυτή την εποχή, με τους Κουνιάδους, την Λαγκάδα και το Γιαλισκάρι να ξεχωρίζουν. Ειδικά το πανηγύρι της Λαγκάδας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα του νησιού, όπου η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο παγανιστικό πάρτι, με τους νέους 20-30 ετών να σέρνουν τον Ικαριώτικο με σαγιονάρες! Ωστόσο γενικότερα το νησί αυτή την περίοδο «βουλιάζει», με τα βιολιά σε πρωταγωνιστικό ρόλο να αντηχούν παντού.

Στα φιδάκια της Κεφαλονιάς
Μεταφερόμαστε στο Ιόνιο και την Κεφαλονιά, για να ζήσουμε τα ξακουστά «Φιδάκια της Παναγιάς». Στα Αργίνια στην Παναγία, αλλά και στο Μαρκόπουλο στα νότια, στον Ιερό Ναό της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας», εμφανίζονται μέσα και έξω από το ναό μικρά ακίνδυνα φίδια, τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας». Το φαινόμενο ξεκινά από τις 6 Αυγούστου, από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, τα οποία σταδιακά αυξάνονται υπερβολικά μέχρι Δεκαπενταύγουστο, όπου έπειτα φεύγουν. Θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη στο νησί κι αν δεν εμφανιστούν είναι κακός οιωνός, ενώ πριν αναχωρήσουν, από το βράδυ της 14ης Αυγούστου ξεκινάει το πανηγύρι και ο χορός στη μικρή πλατεία γύρω από την εκκλησία, με τους χορούς «Μέρμηγκας», «Διβαράτικος» και «Κεφαλονίτικος Μπάλος» να ζωντανεύουν το κέφι.

Εκεί ψηλά στην Όλυμπο της Καρπάθου
Στην εσχατιά των Δωδεκανήσων, η Κάρπαθος φημίζεται για τις παραλίες, αλλά και για τα πανηγύρια της, με το Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Όλυμπο να κλέβει τις εντυπώσεις με την κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Η γιορτή που συνδυάζει πένθος και παράδοση στήνεται μπροστά από την εκκλησία, με τους μουσικούς να παίζουν με λύρα, τσαμπούνα και λαούτο, τον κόσμο να τραγουδά και τις γυναίκες να σέρνουν τον χορό, ο οποίος είναι αργός και κρατά για ώρες, ακόμη και μέρες, σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα.  

Στην Τήνο της Παναγιάς
Μπορεί κάποτε η Τήνος να συνδεόταν αποκλειστικά και μόνο με θρησκευτικό τουρισμό, λόγω του Ιερού Ναού της Παναγίας της Τήνου, που είναι γνωστός επίσης και ως Παναγία Ευαγγελίστρια, αλλά πλέον το νησί είναι hot σε όλες τις λίστες διακοπών. Ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου είναι στις top επιλογές και δεν θα μπορούσε να μην το γιορτάζει αναλόγως. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών συρρέουν στην εκκλησία. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτανεία στους δρόμους, ενώ το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα, η Τήνος αποδίδει και τις καθιερωμένες τιμές για τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» το 1940, που βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]