1ο Rovies Food Fest: Ένα ταξίδι γεύσεων στις Ροβιές Ευβοίας
Ταξιδέψαμε ως τις Ροβιές της Εύβοιας για το πρώτο Rovies Food Festival, γεμάτο γεύσεις, αρώματα και ομορφιές της περιοχής.
Το 1ο Rovies Food Fest, μια ιδιαίτερη γαστρονομική γιορτή, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας. Μία ξεχωριστή εκδήλωση, που ξεδίπλωσε πτυχές μιας άγνωστης, αλλά πλούσιας παραγωγής και γαστρονομικής παράδοσης, η οποία «παντρεύτηκε» με καινοτόμες δραστηριότητες, κοινωνικές και ιστορικές μνήμες.
Οι παρευρισκόμενοι έζησαν μοναδικές εμπειρίες οι οποίες πλέον προσφέρονται σε σταθερή βάση καθιστώντας τις Ροβιές και τη γύρω περιοχή, σημείο αναφοράς της Β. Εύβοιας.
Το Argonauta Diving Resort οργάνωσε κατάδυση στον πλούσιο βυθό του Ευβοϊκού, καθώς και μια εμπειρία γευσιγνωσίας από τη θάλασσα στο τραπέζι (sea-to-table) αφού πρώτα έγινε ενημέρωση για τις αρχές τις θαλάσσιας βιωσιμότητας και προστασίας. Εκεί μπροστά στην ακτή φτιάχτηκε αχινοσαλάτα και φιλέτο λαυράκι, με ντόπιο θυμάρι, λεμόνι και ελαιόλαδο (καρπάτσιο). Παράλληλα, στο νέο παραθαλάσσιο εστιατόριο Anemoia Evia, όπου έλαβε χώρα η εμπειρία, προσφέρθηκαν λιχουδιές από τον Ευβοϊκό όπως οι περίφημες καραβίδες και τα φρέσκα ψάρια του.
Στον παραθαλάσσιο κήπο του Anemoia, έγινε αναφορά στην κουζίνα της φτώχειας της περιοχής. Το κολλατσιό των εργατών και εργατριών στο εργοστάσιο χάρτου και στολιομάζεμα, αλλά και το φαγητό της καθημερινότητας, το οποίο προσαρμοζόταν πάντα στις τοπικές συνθήκες. Έτσι όταν θα υπήρχε παραγωγή αυγών κατά την άνοιξη το τραπέζι θα είχε κουρκουτό και από το φθινόπωρο και μετά τηγανοκουλούρα η οποία και παρουσιάστηκε από την κ. Σταυρούλα Γεωργίου Γιάμαλη. Παράλληλα, η παλιά μαγείρισσα κ. Βασιλική Γεωργίου παρουσίασε μια ξεχασμένη συνταγή, με βυζαντινές καταβολές και συμβολική των κοινωνικών εξελίξεων του περασμένου αιώνα, την τσουκνιδόπιτα!
Το Νέκταρ της Βόρειας Εύβοιας
Το φαΜελάκι της Γωγώς Πασσά και του Νίκου Αφένδρα μαζί με τους μελισσοκόμους Βαγγέλη και Παναγιώτη Δήμου, Μαρία Αργυρίου και Γιώργο Παλαιολόγο ταξίδεψαν τους φιλοξενούμενους στην ιστορία της παραγωγής του μελιού στη Βόρεια Εύβοια: Από την περίοδο που στην Β. Εύβοια έρχονταν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα έως το σήμερα - μετά τις πυρκαγιές, αλλά με νέα προϊόντα. Διοργανώθηκε μια πρωτόγνωρη γευσιγνωσία μελιού με πέντε ξεχωριστές ποικιλίες: βελανιδιά, πεύκο, ρείκι, γλυκάνισο-μάραθο (που οδεύει προς ΠΟΠ) και ανθόμελο από τα αγριολούλουδα που βγήκαν στις στάχτες (καθώς και γύρη από αυτά). Στο τελικό μέρος της εμπειρίας, έγινε δοκιμή παγωμένου τσαγιού με δύο διαφορετικά μέλια, κάνοντας κατανοητή τη διαφορά του χρώματος και της γεύσης του αφεψήματος.
Ο Βασίλης Κυριακού (Καρέλας), κρεοπώλης τέταρτης γενιάς μίλησε για τα ντόπια κρέατα των Ροβιών και της ευρύτερης περιοχής και παρουσίασε κοπή κρέατος με συμμετοχή των παρευρισκομένων, ενώ παρουσιάσθηκε και η περίφημη συνταγή για λουκάνικο με πορτοκάλι, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Η ιστορία του ελαιώνα
Ο Απόστολος Δούμας, ελληνικής καταγωγής, έμπορος από την Οδησσό, αγοράζει από τους Οθωμανούς ένα τεράστιο κομμάτι γης με άγρια βλάστηση στην περιοχή γύρω από τις Ροβιές στην Εύβοια. Και έτσι το 1833 ξεκινά και η μοντέρνα ιστορία του Ελαιώνα. Η γη παραμένει ακαλλιέργητη μέχρι το 1914, όταν αναλαμβάνει ο 17χρονος απόγονος του Απόστολου Δούμα, Αντώνης Παπαδόπουλος. Γιός του Απόστολου Παπαδόπουλου και της Άννας Μελά (αδελφής του γνωστού Μακεδονομάχου, Παύλου Μελά), ο Αντώνης ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, κόρη του Στέφανου και της εθνικής μας συγγραφέως, Πηνελόπης Δέλτα.
Στο κτήμα του Στέφανου Βαλλή έγινε παρουσίαση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου όπως π.χ. η ποικιλία, το έδαφος, η ώρα της συγκομιδής, αλλά και το λιοτρίβι και η αποθήκευση. Επίσης, έγινε δοκιμή τριών ελαιολάδων για να γίνουν αναγνωρίσιμα, το άρωμα, η ένταση της πικρής και πικάντικης γεύσης, αλλά και τα μειονεκτήματα ενός λαδιού.
Και ήρθε η μέρα της κεντρικής εκδήλωσης... Η μέρα που αναβίωσαν οι αφηγήσεις που με νοσταλγία μοιράστηκαν οι παλαιότεροι κάτοικοι για περασμένες δεκαετίες όταν γειτονιές και οικογένειες μαζεύονταν και έτρωγαν μαζί στη φύση. Στο ιστορικό ελαιώνα δίπλα στη θάλασσα, στήθηκε ένα τεράστιο πικνίκ με τις δραστήριες κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών να μοιράζονται με τους παρευρισκόμενους τις αγαπημένες τους τοπικές συνταγές, όπως ρεβύθια παντρεμένα με μανέστρα, τυροπιτάρια, γαύρο μαριναρισμένο στο ξύδι και το αλάτι, λουκουμάδες με μέλι και γύρη μεταξύ άλλων... Στο πλούσιο μπουφέ συμμετέχοντες που ήρθαν με τα καλαθάκια τους πρόσφεραν και αυτοί τη δημιουργία τους.
‘Όλοι έβαλαν ένα χεράκι και φτιάχτηκε μια σαλάτα με ό,τι λαχανικό και φρούτο υπάρχει αυτή την εποχή, με μέλι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι από ρόδια (Σταγόνες) και ελιές από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών.
Το φεστιβάλ διεξήχθη μετά από κάλεσμα του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας και του Εμπορικού Συλλόγου Ροβιών.
ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]