Θα ταξιδεύατε σε νησί αυτή την εποχή;

naksos
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Σίγουρα μια απόδραση στις Κυκλάδες δεν είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που σχεδιάζει ταξίδι αυτό το διάστημα. Γιατί, όμως, έχουμε συνδυάσει τα νησιά μόνο με καλοκαιρινές διακοπές και μπάνιο; Μήπως αυτή την εποχή τα γνωρίσουμε καλύτερα; Διαλέγουμε 3 μεγάλα κυκλαδίτικα νησιά που έχουν κόσμο και τον χειμώνα και… δοκιμάζουμε την τύχη μας σε ένα διαφορετικό ταξίδι.

Νάξος, η νόστιμη
Η Νάξος, ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μόνιμο πληθυσμό περίπου 18 χιλιάδες, σίγουρα δεν μοιάζει ακατοίκητη τον χειμώνα. Οι δραστηριότητες και τα μαγαζιά μεταφέρονται από την παραλία προς τη Χώρα, με κάποια να ανοίγουν για τη χειμερινή σεζόν κι άλλα να κλείνουν. Όπως και να’χει οι επιλογές υπάρχουν και είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε τα ορεινά της χωριά, την Απείρανθο, την Κόρωνο, τον Κυνίδαρο, το Φιλώτι κ.ά. Η ηρεμία της εποχής θα σας αφήσει μεγαλύτερα περιθώρια να εξερευνήσετε την Πορτάρα, χωρίς τις ορδές τουριστών, τον Πύργο Μπαζαίου από τον 17ο αιώνα, την όμορφη και παραδοσιακή Χώρα και φυσικά να απολαύσετε γραβιέρα Νάξου, τις περίφημες τοπικές πατάτες, το αρσενικό Νάξου, αλλά και την τοπική συνταγή για Καλόγερο Νάξου που δεν είναι τίποτε άλλο από μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι, πασπαλισμένο ντόπιο τυρί και μυρωδικά.

Σύρος, η αρχοντική
Με την Ερμούπολη να είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καταλαβαίνουμε ότι η Σύρος είναι ένα νησί που διατηρεί μέρος της ζωής του και τον χειμώνα, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 21 χιλιάδες κατοίκους. Οι βόλτες στα αριστοκρατικά σοκάκια της δεν θα σας λείψουν, μόνο που τώρα ίσως τις ευχαριστηθείτε περισσότερο χωρίς τον πολύ κόσμο. Η Ερμούπολη σας περιμένει για καφέ, φαγητό και κρασί, ενώ στα διάφορα κουτούκια της θα συνδυάσετε φαγητό και ζωντανή μουσική. Must στάσεις είναι φυσικά η Άνω Σύρος, ο μεσαιωνικός οικισμός πάνω στα βράχια που τυλίγεται με ένα πιο μελαγχολικό άρωμα αυτή την εποχή, φυσικά η Ντελλαγκράτσια, το αριστοκρατικό θέρετρο στα νοτιοδυτικά, με τις επαύλεις και τα νεοκλασικά και το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραστάσεις σαν να βρίσκεστε στη «Σκάλα του Μιλάνου».

Μύκονος, η πολύπλευρη
Αν και για την πλειοψηφία η Μύκονος είναι συνώνυμη με celebrities και ξέφρενα καλοκαιρινά ξενύχτια, όσοι θέλουν πραγματικά να της δώσουν μια ευκαιρία πέρα από αυτό, πρέπει να την επισκεφτούν εκτός καλοκαιριού και –γιατί όχι- ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο. Οι πάνω από 10 χιλιάδες κάτοικοί της δεν θα σας αφήσουν ούτε στιγμή να νιώσετε μόνοι και πιθανόν να είναι πιο προσιτοί αυτό το διάστημα, ενώ αντίστοιχα περισσότερο προσιτές είναι και οι τιμές off season, που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε φαγητό και δωμάτια που το καλοκαίρι ενδεχομένως να σας κόστιζαν μια περιουσία. Περπατήσετε την πολύ προσεγμένη Χώρα της, τους μύλους, τα Ματογιάννια, δείτε την Παναγιά Παραπορτιανή, το Μοναστήρι Παναγιάς Τουρλιανής και χαλαρώστε για καφέ ή φαγητό –το νησί είναι όλο δικό σας. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]