4 μονοήμερες που ταιριάζουν στην Κυριακή

butina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Συμφωνούμε όλοι ότι οι Κυριακές «κρύβουν» μια μελαγχολία, που διατηρείται σε όλη μας τη ζωή, από τα σχολικά χρόνια μέχρι να έρθει η σύνταξη. Με μια μονοήμερη εκδρομή, όμως, η «συννεφιά» της ημέρας μπορεί να γίνει λιακάδα και η εβδομάδα να ξεκινήσει στη συνέχεια με τους καλύτερους οιωνούς. Οργανώνουμε, λοιπόν, από σήμερα την απόδραση της Κυριακής σε 4 προορισμούς που υπόσχονται να μας φτιάξουν την ημέρα.

Βυτίνα, για ορεινό αέρα
Στην Ορεινή Αρκαδία, η Βυτίνα είναι μια υπέροχη απόδραση για εξόρμηση σε υψόμετρο κάτι παραπάνω από 1000 μέτρα. Πρόκειται για ένα κουκλίστικο χωριό σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη, όπου μπορείτε να τριγυρίσετε και να ανακαλύψετε τα διάσπαρτα διώροφα, τα πέτρινα σπιτάκια με τις κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και τους φιλικούς ντόπιους. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, μια εκκλησία ξακουστή για το μαύρο, βυτινιώτικο μάρμαρο που αξίζει να δείτε. Για το τέλος, αφήστε το καλύτερο που είναι η χαλάρωση στις ταβέρνες του χωριού, που θα τις βρείτε συγκεντρωμένες τη μία δίπλα στην άλλη, απολαμβάνοντας κρασάτο κόκορα, αγριογούρουνο, χορτόπιτες και φυσικά την σπεσιαλιτέ της περιοχής, το παστό χοιρινό.

Λίμνη Δόξα, για Φύση στα καλύτερά της
Είτε έχετε πάει στο παρελθόν, είτε όχι, η Λίμνη Δόξα στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας σε υψόμετρο 900 μέτρων και περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα, είναι πραγματικά ένα κομμάτι της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσετε καλά. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη, μέσα στην οποία, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο, σε ένα τοπίο που πραγματικά αποθεώνει τη φύση. Στο δασωμένο βουνό θα βρείτε και τη μονή Φενεού, ενώ ο δρόμος γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για περιπάτους και για ποδηλατάδες, αλλά και για βόλτες με άλογα. Στην ατζέντα βάλτε και μια επίσκεψη στην Γκούρα, ένα καταπράσινο, γραφικό χωριό, με όμορφα σπιτάκια.

Καλάβρυτα, για περιπέτειες με τον Οδοντωτό
Περίπου 190 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στη «σκιά» του όρου Χελμός σε υψόμετρο 735 μέτρα, τα Καλάβρυτα συνδυάζουν και Φύση και περιπέτεια, και γεύσεις και ιστορία. Προτιμήστε να πάρετε τον Οδοντωτό από το Διακοφτό και να ζήσετε αυτή την όμορφη διαδρομή στον Βουραϊκό, για να φτάσετε έπειτα στα Καλάβρυτα και να κάνετε μια όμορφη βόλτα στο κέντρο της πόλης, να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, από μέλι και βότανα, μέχρι χυλοπίτες και γαλακτοκομικά, γευτείτε τοπικά εδέσματα στα ταβερνάκια. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε νωρίς και σας φτάνει ο χρόνος, μπορείτε να επισκεφτείτε είτε το Σπήλαιο των Λιμνών στο χωριό Καστριά, περίπου 17 χιλιόμετρα εκτός πόλης, είτε το χιονοδρομικό κέντρο. Απαραίτητη στάση είναι αυτή στο μνημείο των πεσόντων, από την εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης από γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Ναύπλιο, για αίσθηση θάλασσας
Σας έλειψε η αλμύρα της θάλασσας; Την αναζητάτε ακόμη ως φόντο στις εκδρομές σας; Το Ναύπλιο είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε καλό φαγητό, βόλτες σε γραφικά μέρη, αξιοθέατα και θάλασσα, όλα σε μια απόδραση. Ξεκινήστε με βόλτες στην Πλατεία Συντάγματος και στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια, κρυμμένες πλατείες και εκθαμβωτικά νεοκλασικά. Αν έχετε διάθεση για περιπέτειες και ανάβαση, τα σκαλιά του Παλαμηδίου σας περιμένουν για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι τη δεκαετία του’50. Το Μπούρτζι, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού θα σας εντυπωσιάσει εξίσου. Χτίστηκε επίσης από Ενετούς τον 15ο αιώνα και έχει μακρά ιστορία ως κάστρο, φυλακή, ξενοδοχείο, γραφείο τουρισμού κ.ο.κ. Κι αφού απολαύσετε κάθε σπιθαμή της όμορφης πόλης, μπορείτε να χαλαρώσετε για φαγητό και γλυκό είτε στην Παλιά Πόλη, είτε στη Νέα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]