Ο Τιτανικός ΙΙ έρχεται από την Αυστραλία

titanikos
ΤΡΙΤΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Αυστραλός δισεκατομμυριούχος αναβιώνει το όνειρο να σαλπάρει με τον Τιτανικό ΙΙ.

Την ιστορία του Τιτανικού, του βρετανικού επιβατηγού υπερωκεάνιου της White Star Line, που βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, σκορπίζοντας τον θάνατο σε 1505 άτομα, την γνωρίζουμε όλοι. Για περισσότερο από μια δεκαετία, λοιπόν, ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Clive Palmer βρισκόταν πίσω από την κατασκευή του Τιτανικού ΙΙ, που θα αποτελούσε ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού, ξεκινώντας τα σχέδια το 2012, το 2018. Στη συνέχεια, ωστόσο, ήρθε η πανδημία και το έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μπήκε σε αναμονή, καθώς τα λιμάνια έκλειναν και οι επιβάτες μάλλον δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να βρεθούν σε καραντίνα στη θάλασσα.

 Τώρα, όμως, που η πανδημία έχει περάσει και τα κρουαζιερόπλοια είναι και πάλι στη θάλασσα, ο Πάλμερ δήλωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβιώσει το όνειρό του για τον Τιτανικό. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μετά από απρόβλεπτες παγκόσμιες καθυστερήσεις, έχουμε επανασυνδεθεί με εταίρους για να ζωντανέψουμε το όνειρο του Τιτανικού ΙΙ. Ας αρχίσει το ταξίδι», δήλωσε ο Πάλμερ σε δελτίο τύπου.

Τα σχέδια είναι παρόμοια με το παρελθόν, τα οποία έχουν ελεγχθεί για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους ισχύοντες κανονισμούς. Αναζητούνται προσφορές, με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες το πρώτο τρίμηνο του 2025. Αυτή τη στιγμή, ο Palmer αναμένει ότι οι νικητές θα έχουν έδρα στην Ευρώπη. Δεν πιστεύει ότι τα κινεζικά πρότυπα ανταποκρίνονται στο έργο, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι επιβάτες θα ενθαρρύνονται να ντυθούν με έμπνευση από δεκαετία του 1900, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, δήλωσε εκπρόσωπος. Το ίδιο το πλοίο θα έχει μήκος 269 μέτρα  και πλάτος 32,2 μέτρα, ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρωτότυπο. Η χωρητικότητά του θα είναι 2.345 επιβάτες που θα κατανέμονται σε εννέα καταστρώματα με 835 καμπίνες. Σχεδόν οι μισές από αυτές θα προορίζονται για τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Οι επιβάτες της τρίτης θέσης θα τρώνε στιφάδο και πουρέ σε μακρόστενα τραπέζια σε μια κοινή τραπεζαρία, όπως γινόταν και στο αρχικό πλοίο, αν και εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα υπάρχουν και άλλα γεύματα για όσους θέλουν μια λιγότερο αυθεντική εμπειρία.

Ο Πάλμερ θέλει να αναπαράγει τον Τιτανικό, χωρίς την τραγική κατάληξη, όπως επίσης μιλά και για παγκόσμια ειρήνη. «Ο Τιτανικός ΙΙ είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει ειρήνη. Μπορεί να είναι ένα πλοίο ειρήνης μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ονειρευτεί να ταξιδέψουν με αυτό, να το δουν στο λιμάνι και να βιώσουν το μοναδικό του μεγαλείο. Ο Τιτανικός ΙΙ θα είναι το πλοίο όπου αυτά τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα» όπως αναφέρει ο ίδιος.