Αυτά τα ξέρατε για τον Όλυμπο;
Ένας από τους ορεινούς θησαυρούς της Ελλάδας, ο Όλυμπος ξεχωρίζει ως το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά η ιστορία του δεν σταματά εκεί.
Στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, ορίζοντας τα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας, ο Όλυμπος στέκει αγέρωχος με υπέροχη θέα, αίσθηση κι ακόμη πιο όμορφα χωριά. Στην κορυφή του συναντάμε τον Μύτικα στα 2917 μέτρα υψόμετρο, ενώ αποτελούσε και το «σπίτι» των 12 θεών των αρχαίων Ελλήνων. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Ταξίδι σε έξι ψηλά βουνά της Ελλάδας
Δείτε ακόμα
Ακόμη, το 1938 ανακηρύχτηκε ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.
Η πρώτη φορά που κάποιος έφτασε στην κορυφή του Ολύμπου ήταν στις 2 Αυγούστου 1913, όταν το ελβετικό δίδυμο Frédéric Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, με τη βοήθεια ενός οδηγού βουνού, του Χρήστου Κάκκαλου κατέκτησαν την κορυφή. Ο Κάκκαλος παρέμεινε ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου μέχρι το θάνατό του το 1976.
Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι ανεβαίνουν στον Όλυμπο κάθε χρόνο, με τους περισσότερους από αυτούς να φτάνουν μόνο μέχρι την κορυφή Σκολιό, την τρίτη υψηλότερη του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος είναι γνωστός για την εξαιρετική του βιοποικιλότητα, με 52 κορυφές και πολλά βαθιά φαράγγια. Ολόκληρη η περιοχή του Ολύμπου καλύπτει περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μια κυκλική περιοχή με περιφέρεια 80 χιλιομέτρων. Η περιοχή φιλοξενεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, πολλά είδη ερπετών, αμφίβιων και εντόμων.