Γιατί το Καστελόριζο πρέπει να μπει στην ατζέντα μας το 2024

kastelorizo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Από τα πιο υποτιμημένα ελληνικά νησιά, το Καστελόριζο τα έχει όλα: Από αρχαία φρούρια, κάστρα και τζαμιά, μέχρι απομόνωση, γαλήνη και απλότητα, για όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε ένα υπέροχο νησιώτικο φόντο.

Σε πολλούς δεν έχει περάσει καν από το μυαλό να περάσουν τις διακοπές τους στο Καστελόριζο, με τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Κάτι η απόσταση, κάτι η σύνδεσή του με την προσφυγή στο ΔΝΤ, μοιάζει να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των επιλογών για νησιωτική απόδραση. Αυτό, βέβαια, έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οι γείτονες από την Τουρκία, που μπορούν να βρεθούν εκεί σε 30 λεπτά με το φέρι ή σε 10 λεπτά με ταχύπλοο, το εκτιμούν δεόντως. Σειρά μας, λοιπόν, να ανακαλύψουμε αυτό το μικρό διαμάντι των Δωδεκανήσων, που αρχίζει να το σκεπάζει ένα κοσμοπολίτικο πέπλο και σίγουρα έχει πολλά να μας δείξει.

Pocket size με χρώματα και στόχο τη χαλάρωση
Το Καστελόριζο αποτελεί σίγουρα προορισμό αυτών που αναζητούν τη γαλήνη στις διακοπές τους. Που δεν θέλουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, ούτε να είναι συνεχώς στο πόδι για να δουν πράγματα. Μόνο ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος συνδέει το μικροσκοπικό αεροδρόμιο με την πόλη-λιμάνι. Υπάρχει μόνο ένα ταξί, αλλά όλα είναι προσβάσιμα με τα πόδια ή με βάρκα, κάτι που σίγουρα είναι απελευθερωτικό, αφού μιλάμε για ένα νησί μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν αναζητάτε νυχτερινή ζωή, το μέρος σίγουρα δεν είναι για εσάς. Αν, ωστόσο, είστε λάτρεις του κινηματογράφου, σημειώστε ότι στα τέλη Αυγούστου, κινηματογραφιστές από παντού έρχονται για το Beyond Borders, ένα φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ.

Τι να δείτε και να κάνετε στο Καστελόριζο
Εξερευνήστε την Μπλε Σπηλιά: Μπορεί να πρέπει να οριζοντιοποιηθείτε για να χωρέσετε στο άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας σπηλιάς, αλλά ξαφνικά θα βρεθείτε να επιπλέετε μέσα σε έναν θόλο υγροποιημένου μπλε φωτός, σε μια μαγική εμπειρία. Η σπηλιά φιλοξενεί και μια φώκια, τόσο… άπιαστη όσο και το τέρας του Λοχ Νες. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο όταν η θάλασσα είναι ήρεμη.

Αναζητήστε τις παραλίες: Αν οι αμμουδιές είναι η αδυναμία σας, το Καστελόριζο δεν είναι για εσάς, καθώς εκεί θα βρείτε κυρίως βράχους για βουτιές. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε βόλτα με βάρκα και snorkeling στα κρυστάλλινα νερά ή να βουτήξετε κατευθείαν στη θάλασσα από την αποβάθρα του Φάρου ή του Μανδρακίου, ενός άλλου φυσικού λιμανιού –ίσως, μάλιστα, βρεθείτε να κολυμπάτε με τις χελώνες που περιμένουν κοντά στις ταβέρνες με θαλασσινά. Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε μονοπάτια σε απομακρυσμένες επιλογές όπως οι Πλάκες, με επίπεδους ασβεστολιθικούς βράχους, ό,τι πρέπει για ηλιοθεραπεία.

Βόλτα στο Νησί του Αγίου Γεωργίου: Το μικροσκοπικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου με τη βραχώδη ακτογραμμή είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε snorkeling και να χαλαρώσετε σε ένα ακατοίκητο νησί, που το μόνο που έχει είναι ένα παραλιακό μαγαζί που διατηρεί ένα ζευγάρι, ο Τσίκος και η Hurigul. Στο μικρό μενού του θα βρείτε μεταξύ άλλων gozleme (γεμιστό τουρκικό πλατύ ψωμί) που σερβίρεται μαζί με ελληνική σαλάτα και club sandwich.

Βόλτα στο νησί Ρω: Το μικροσκοπικό αυτό νησάκι, όπου βρίσκεται μια μικρή ελληνική στρατιωτική βάση, ένας φαροφύλακας και δύο ορμίσκοι, είναι επίσης ιδανικό για snorkeling και κολύμπι, αλλά θα πρέπει να πάρετε τις δικές σας προμήθειες. Μπορείτε να νοικιάσετε το δικό σας σκάφος, να πάρετε θαλάσσιο ταξί ή να κλείσετε μια οργανωμένη εκδρομή.

Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού: Με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα και το περίτεχνα σκαλισμένο τέμπλο, αυτό το οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα αξίζει απόλυτα τη δύσκολη πεζοπορία μέχρι τα 400 περίπου σκαλοπάτια που είναι σκαλισμένα στη βραχώδη πλαγιά πάνω από το λιμάνι. Το μοναστήρι είναι συνήθως κλειδωμένο, αλλά ο Γιώργος, ο μοναδικός ταξιτζής του νησιού, έχει το κλειδί αν θέλετε να εξερευνήσετε τη μυστική κρύπτη κάτω από την εκκλησία. Αν συνεχίσετε να περπατάτε πάνω από το ακρωτήρι, θα φτάσετε στο Παλαιόκαστρο, την αρχαία ακρόπολη στην ψηλότερη κορυφή του νησιού και το απόλυτο σκηνικό για να παρακολουθήσετε τη δύση του ήλιου πάνω από την Τουρκία.

Πέρασμα από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: Αυτό το μικρό μουσείο στεγάζεται σε ένα τζαμί και φιλοξενεί οικιακά αντικείμενα, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες και αρχειακά έγγραφα που αφηγούνται την ιστορία του νησιού τον 19ο και 20ό αιώνα - μια μακρά διαμάχη για τον έλεγχο από τους Έλληνες, τους Οθωμανούς, τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Ιταλούς. Αναζητήστε, επίσης, μετά τη βόλτα σας εκεί, το μικρό, θολωτό ανακαινισμένο χαμάμ που βρίσκεται κοντά.

Πού να φάτε
Μερικές από τις πιο ποιοτικές επιλογές για φαγητό όπως πρέπει να είναι, είναι τα Πλατάνια (22460 49206) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, σε σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία -εκεί έχουν γυριστεί και σκηνές της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας Mediterraneo του Gabriele Salvatores. Δοκιμάστε χταπόδι στιφάδο, κατσικάκι αργοψημένο και γεμιστά κρεμμύδια (τοπική λιχουδιά), όλα μαγειρεμένα με αγάπη από τρεις ντόπιες γυναίκες. Για θαλασσινά θα πάτε στην Αλεξάνδρα (22460 49019) δίπλα στη θάλασσα για ψάρια ημέρας, αλλά και στον Λαζαράκη (693 236 0273), την πιο γνωστή από τις ψαροταβέρνες του λιμανιού. Επιλέξτε συμιακό γαριδάκι, χταπόδι στη σχάρα, λιγκουίνι με αστακό ή ολόκληρο ψάρι στη σχάρα, σε συνδυασμό με μια λίστα από ελληνικά κρασιά. Στην οικογενειακή ταβέρνα Old Story – Old Time (22460 49363) θα βρείτε καλές τιμές και αυθεντική κουζίνα με ψαρόσουπα, ψητό κατσικάκι και ντολμάδες, ενώ στο Φάρο (22460 49509) θα πάτε για πιο beach bar φάση με κοκτέιλ.

Πώς θα φτάσετε
Το Καστελόριζο έχει ένα λιμάνι στην πρωτεύουσά του, το οποίο συνδέεται με τον Πειραιά, απ' όπου θα φτάσετε σε μόλις... 22 ώρες, αλλά και με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς από το Ελ. Βενιζέλος, αλλά και από Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Λέσβο την τουριστική περίοδο.