Αυτές είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για single γυναίκες –Πού βρίσκεται η Ελλάδα

gunaika-islandia
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2024

Πού θα μπορούσε να ζήσει καλύτερα μια single γυναίκα και πού θα δυσκολευόταν; Νέα έρευνα κατέταξε μια λίστα με τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για γυναίκες από τη σκοπιά της ασφάλειας και του κόστους ζωής.

Μια γυναίκα μόνη έχει περισσότερα να αναλογιστεί αν πρόκειται να επιλέξει τον τόπο που θα μείνει, καθώς τίθεται το θέμα ασφάλειας, αλλά και του κόστους ζωής, αν αναλογιστούμε ότι σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους οι γυναίκες αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες.

Γι’ αυτό και η Compare the Market Australia συνέκρινε 35 χώρες από όλο τον κόσμο και τις κατέταξε από την καλύτερη στη χειρότερη για τη βιωσιμότητα των γυναικών. Ο δείκτης πήρε δεδομένα από επτά διαφορετικές μετρήσεις και τα συνδύασε για να υπολογίσει μια συνολική βαθμολογία βιωσιμότητας στα δέκα για κάθε χώρα.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη κατέλαβε η Ισλανδία, με συνολική βαθμολογία βιωσιμότητας 7,03/10. Η Δανία και η Σλοβενία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, με βαθμολογίες 6,73/10 και 6,69/10 αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση από τις 35 χώρες παγκοσμίως που αναλύθηκαν με 53/100 δείκτη ασφαλείας, 5.93/10 βαθμολογία ευτυχίας και μόλις 5.91% δείκτη μισθολογικού χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Μεξικό κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση στον δείκτη, με βαθμολογία μόλις 2,77/10. Η Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα) και η Λετονία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη τελευταία θέση, με βαθμολογίες 2,78/10 και 3,09/10 αντίστοιχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέλαβαν την 30ή θέση συνολικά, αφού έλαβαν μέτρια έως εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το κύριο πράγμα που απέτρεψε τις ΗΠΑ από το να καταταγούν ακόμη χαμηλότερα ήταν ο υψηλός μέσος μισθός τους, για τον οποίο πήραν την πρώτη θέση στην κατηγορία αυτή.

Η Αυστραλία είχε μέτρια επίδοση, καταλαμβάνοντας την 20ή θέση συνολικά, με κακές επιδόσεις στις κατηγορίες της ασφάλειας (54,5/100), του κόστους ζωής (1.605,48 AU$ μηνιαίως πριν από το ενοίκιο) και του επιτοκίου στεγαστικών δανείων (6,95%), αλλά κατέλαβε μεταξύ της 10ης και της 13ης θέσης στις άλλες τέσσερις μετρήσεις.

Τα πέντε κορυφαία κράτη για τη βιωσιμότητα των single γυναικών είναι:

  • Ισλανδία - 7,03
  • Δανία - 6,73
  • Σλοβενία - 6,69
  • Λουξεμβούργο - 6,41
  • Ολλανδία - 6,40

Ενώ τα πέντε χειρότερα έθνη για τη βιωσιμότητα των single γυναικών είναι:

  • Ουγγαρία - 3,41
  • Δημοκρατία της Τουρκίας - 3,13
  • Λετονία - 3,09
  • Δημοκρατία της Κορέας - 2,78
  • Μεξικό - 2,77

H πιο ασφαλής χώρα στη λίστα είναι η Ιαπωνία, η οποία έλαβε βαθμολογία 76,9. Αντίθετα, η χώρα με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Γαλλία, με βαθμολογία ασφάλειας μόλις 44,7. Η Ελβετία, η Σλοβενία και η Ισλανδία είναι επίσης σπουδαία μέρη για να εξετάσετε αν η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημά σας. Όσον αφορά το κόστος ζωής, η χώρα με το φθηνότερο κόστος διαβίωσης είναι η Τουρκία, όπου το μέσο κόστος διαβίωσης ανά μήνα για έναν άγαμο εκτιμάται ότι είναι περίπου 400 ευρώ χωρίς το ενοίκιο. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους του πιο ακριβού κράτους στη λίστα - της Ελβετίας - το οποίο έχει εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης 1510 ευρώ. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία έχει το φθηνότερο κόστος ζωής, έχει επίσης σχετικά χαμηλό μέσο μισθό 30.307 ευρώ/χρόνο, το υψηλότερο επιτόκιο ενυπόθηκης πίστωσης (17,79%) και υπέφερε από ποσοστά πληθωρισμού άνω του 40% μόλις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Η πιο χαρούμενη χώρα της λίστας είναι η Φινλανδία, η οποία σημείωσε επίσης αξιοπρεπή βαθμολογία σε όλους τους τομείς - εκτός από το σχετικά υψηλό μισθολογικό χάσμα (περίπου 16%) - καθιστώντας την ένα αρκετά ελκυστικό μέρος για να ζήσει κανείς (αν δεν τον ενοχλεί το κρύο)! 

Τέλος, η χώρα με το χαμηλότερο μισθολογικό χάσμα είναι το Βέλγιο, με απόκλιση μόλις 1,17%. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα μέτρο της ποσοστιαίας διαφοράς στη μέση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτελεί χρήσιμο μέτρο για την κατανόηση της οικονομικής ανισότητας και της επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και για την αξιολόγηση του κατά πόσον οι γυναίκες έχουν ή όχι ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες στον χώρο εργασίας. Στην αντίπερα όχθη, η Δημοκρατία της Κορέας είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα που φτάνει το 31,06%.

Ο Γενικός Διευθυντής της Compare the Market, Stephen Zeller, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ορισμένα έθνη να έχουν τόσο καλές επιδόσεις, αλλά απογοητευτικό να βλέπουμε άλλα τόσο χαμηλά στον κατάλογο. «Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν όσον αφορά τη βελτίωση της διαβίωσης για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και εμάς εδώ στην Αυστραλία», εξήγησε. «Εάν σχεδιάζετε να μετακομίσετε στο εξωτερικό, είναι ζωτικής σημασίας να ερευνήσετε τη χώρα που επιλέξατε για να δείτε πώς αποδίδει στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Και αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη πού θέλετε να ζήσετε, η σύγκριση των επιλογών σας - όπως κάναμε εμείς για τον δείκτη αυτό - είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να κάνετε την πιο τεκμηριωμένη επιλογή για τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας».

Για να δείτε τα πλήρη στοιχεία, την ανάλυση και τη μεθοδολογία, μπείτε εδώ.

Μεθοδολογία:
Σε κάθε χώρα δόθηκε μια κανονικοποιημένη βαθμολογία από το 10 για κάθε μετρική, και στη συνέχεια υπολογίστηκε η μέση βαθμολογία σε όλες τις μετρικές για να αποδοθεί η τελική τιμή. Για τις χώρες στις οποίες δεν υπήρχαν διαθέσιμα ορισμένα σημεία δεδομένων, η βαθμολογία βιωσιμότητας υπολογίστηκε χωρίς τις εν λόγω μετρήσεις. Αυτές οι τιμές που λείπουν αναγράφονται στον πίνακα δεδομένων ως Ν/Α.

Πηγές πίνακα δεδομένων:

  • Τα δεδομένα του δείκτη ασφάλειας προέρχονται από την Numbeo και είναι ακριβή από τις 07/06/23.
  • Τα δεδομένα για το κόστος ζωής προέρχονται από τη Numbeo και είναι ακριβή από τις 08/06/23.
  • Τα δεδομένα για το μέσο μισθό προέρχονται από το OECD.stat στις 07/06/23. Τα στοιχεία είναι ακριβή από το 2021, και όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για το 2021 (μόνο για τη Δημοκρατία της Τουρκίας), χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για το 2020.
  • Τα στοιχεία για τα αξιοθέατα αντλήθηκαν από το Tripadvisor, από τη σελίδα "πράγματα που πρέπει να κάνετε" κάθε χώρας, και είναι ακριβή στις 07/06/23.
  • Τα στοιχεία για τον πληθυσμό αντλήθηκαν από το CIA World Factbook, και αναφέρονται ως δεδομένα του 2023.
  • Οι βαθμολογίες παγκόσμιας ευτυχίας προέρχονται από την έκθεση World Happiness Report 2023, από το φύλλο "data for figure 2.1". Για κάθε χώρα χρησιμοποιήθηκαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία στις 07/06/23.
  • Τα στοιχεία για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων αντλήθηκαν από το theglobaleconomy.com. Για κάθε χώρα χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της 16/06/23.
  • Τα στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα αντλήθηκαν από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Για κάθε χώρα χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της 16/06/23. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα δεδομένα του πεδίου "εργαζόμενος", τα δεδομένα "αυτοαπασχολούμενος" αποκλείστηκαν.

Το Compare the Market είναι μια υπηρεσία σύγκρισης που αφαιρεί τη δύσκολη δουλειά από τις αγορές, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν και να αγοράζουν γρήγορα και εύκολα προϊόντα ασφάλισης, ενέργειας και στεγαστικών δανείων από διάφορους παρόχους. Το εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης  βοηθά να αναζητήσετε μια σειρά προϊόντων που μπορεί να ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να ωφελήσουν την τσέπη σας.