Η Αθήνα ανάμεσα στις κορυφαίες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες στην Ευρώπη

athina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2024

Με την τάση των ψηφιακών νομάδων να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, οι λίστες με τις χώρες και τις πόλεις που ενδείκνυνται αυξάνονται συνεχώς. Τελευταία έρευνα έδειξε ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες πόλεις.

Στα χρόνια της πανδημίας και του κορονοϊού, οι ψηφιακοί νομάδες, όσοι δηλαδή μπορούν να δουλέψουν από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μέσω ίντερνετ και με την κατάλληλη τεχνολογία και επιλέγουν να αλλάζουν τόπους με το λάπτοπ ανά χείρας, αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι τάσεις αναζήτησης στο Google για τον όρο «ψηφιακός νομάς» στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 43% τον τελευταίο μήνα και με πολλούς νέους ανθρώπους να ακολουθούν καριέρες που βασίζονται κυρίως στο διαδίκτυο (όπως η ανεξάρτητη εργασία, η επιχειρηματικότητα ή η δημιουργία περιεχομένου), η επιθυμία να ζήσουν σε θερμότερα κλίματα και να κυνηγήσουν χαμηλότερο κόστος ζωής είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία ψηφιακών δημοσίων σχέσεων Reboot Online, ανέλυσε τα δεδομένα για να βρει τις καλύτερες πόλεις τόσο εντός όσο και κοντά στην Ευρώπη για τους επίδοξους ψηφιακούς νομάδες, διερευνώντας παράγοντες όπως το μέσο κόστος ενός Airbnb, η μέση ταχύτητα λήψης, η ασφάλεια, οι δημόσιες συγκοινωνίες και το μέσο κόστος ενός γεύματος και μιας μπύρας. Με βάση όλα τα παραπάνω, η Αθήνα κατέλαβε τη δέκατη θέση συνολικά για όσους ζουν στην Ευρώπη και αναζητούν μια αλλαγή σκηνικού, ενώ παράλληλα μπορούν να εργάζονται στη ζώνη ώρας του τόπου τους.

Καταλαμβάνοντας αυτή τη θέση στο συνολικό δείκτη των χωρών εντός/κοντά στην Ευρώπη, η Αθήνα θα μπορούσε να δει μια εισροή ευρωπαίων ψηφιακών νομάδων που αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Με συνολική βαθμολογία 5,59/10, η Αθήνα προσφέρει στους νομάδες ένα μέσο κόστος Airbnb 105,48 ευρώ, εξαιρετικές δημόσιες συγκοινωνίες (98,7% του πληθυσμού ζει κοντά σε συγκοινωνίες) και μέτριο κόστος ζωής (55,9).

Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη καταλαμβάνουν διαδοχικά την πρώτη και τη δεύτερη θέση, με τη Μαδρίτη να σημειώνει 6,96/10 και τη Βαρκελώνη 6,58. Με τη βίζα ψηφιακού νομά της Ισπανίας να επιτρέπει σε άτομα να μείνουν στη χώρα έως και ένα χρόνο, και οι δύο θα μπορούσαν να είναι καλές επιλογές για όσους θέλουν να απολαύσουν λίγο καυτό ισπανικό ήλιο, τάπας και σανγκρία.

Αν και οι δύο ισπανικές πόλεις δεν είναι τόσο κατάλληλες για ταξιδιώτες με περιορισμένο budget, όσο η Μπανγκόκ και το Μπουένος Άιρες, και οι δύο διαθέτουν καλές μέσες ταχύτητες 200mbps+, σημαντικό αριθμό χώρων συνεργασίας, ώστε να μπορείτε να συναντήσετε κι άλλους νομάδες, και κατατάσσονται ψηλά στον δείκτη ασφάλειας. Το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της Μαδρίτης κατατάσσεται υψηλότερα από τη Βαρκελώνη, αλλά όσον αφορά τη μέση θερμοκρασία, η Μαδρίτη βρίσκεται στους 15 βαθμούς κατά μέσο όρο, ενώ η Βαρκελώνη στους 18,2. 

Η Λισαβόνα και το Πόρτο κατατάσσονται επίσης υψηλά για τους υποψήφιους ψηφιακούς νομάδες με βαθμολογία 6,34 για τη Λισαβόνα και 6,22/10 για το Πόρτο, λόγω του ότι και οι δύο είναι εξαιρετικά ασφαλείς και έχουν εξαιρετική πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενώ η Λισαβόνα μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση λόγω του ότι είναι μια μοντέρνα πόλη με πολλή νυχτερινή ζωή και κουλτούρα καφέ, το Πόρτο θα μπορούσε να είναι καλύτερος προορισμός για κάποιον με περιορισμένο budget, δεδομένης της διαφοράς στο μέσο κόστος διανυκτέρευσης Airbnb (91,80 ευρώ τη βραδιά σε σύγκριση με τα 127,31 ευρώ της Λισαβόνας), ενώ διαθέτει επίσης καλύτερο WIFI κατά μέσο όρο. 

Η κορυφαία 10άδα είναι η εξής:

Μαδρίτη
Βαρκελώνη
Λισαβόνα
Βερολίνο
Ρώμη
Κωνσταντινούπολη
Βαλένθια
Λυών
Αθήνα