Ποιες πόλεις ξεχωρίζουν για τον πολιτισμό τους και ποια η θέση της Αθήνας (video)

sikouanas-parisi
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2024

Τα ταξίδια με έμφαση στον πολιτισμό αποτελούν ζητούμενο για πολλούς ταξιδιώτες και οι παρακάτω πόλεις φαίνεται πως προσελκύουν τους περισσότερους, με την Ευρώπη να ξεχωρίζει στην κορυφαία πολιτιστική δεκάδα.

Με το καλοκαίρι να είναι σε απόσταση αναπνοής και τα σχέδια για ταξίδια να είναι πολλά και διαφορετικά, οι αναζητήσεις στη Google για «πολιτιστικές διακοπές» φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 2.500%, φανερώνοντας ότι πολλοί ταξιδιώτες επιθυμούν να ταξιδέψουν μακριά και να γνωρίσουν τους τοπικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, δύο στους πέντε (τουλάχιστον το 40% των ταξιδιωτών σύμφωνα με το Ministry of Foreign Affairs) ταξιδιώτες θεωρούνται «πολιτιστικοί τουρίστες», έχουν δηλαδή τον πολιτισμό ως βασικό κίνητρο για ταξίδι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί της Adobe Express επιμελήθηκαν την απόλυτη λίστα για το 2024 με τις πιο πολιτιστικές και εμπνευσμένες πόλεις του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο αριθμός των γκαλερί και των μουσείων τέχνης, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των ιστορικών σημείων, της καλλιτεχνικής σκηνής του δρόμου, των αξιοθέατων, των βιβλιοθηκών και των κέντρων τέχνης.

Το Παρίσι στην κορυφή, η Βενετία τελευταία
Το Παρίσι φαίνεται να αποτελεί την πιο πολιτιστική πόλη του κόσμου με βαθμολογία 8,52/10, χάρη στην πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά του, καθώς και τον υψηλότερο αριθμό hashtags για street art στο Instagram εκτός Λονδίνου (580.587). Η ρομαντική πόλη διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό έργων τέχνης που είναι διαθέσιμα στο κοινό (3.729), ενώ φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό θεάτρων, τουριστικών αξιοθέατων και γκαλερί τέχνης σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Το Τόκιο και η Σεούλ είναι οι μόνες πόλεις του καταλόγου με μεγαλύτερο αριθμό μουσείων, καθώς και οι τρεις πόλεις διαθέτουν πάνω από 300.

Στη δεύτερη θέση, το Λονδίνο συγκεντρώνει βαθμολογία 8,34/10, χάρη στην πληθώρα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, με περισσότερες από 500 γκαλερί και μουσεία για να εξερευνήσετε. Σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο διαθέτει σχεδόν τα διπλάσια τουριστικά αξιοθέατα σε και σχεδόν τριπλάσια ιστορικά μέρη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Βερολίνο (8.04/10). Το Βερολίνο διεκδικεί την πρώτη θέση όσον αφορά τις ιστορικές τοποθεσίες (4.738), δεύτερο μετά τη Βιέννη με 5.477. Παρά την πλούσια ιστορία της Βιέννης, το Βερολίνο διεκδικεί μια υψηλότερη θέση με υπερδιπλάσιο αριθμό θεάτρων και γκαλερί, καθώς και 3.000 έργα τέχνης διαθέσιμα στο κοινό σε σύγκριση με τα 794 της Βιέννης.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη (7,73/10), η οποία ξεπέρασε τις άλλες αμερικανικές πόλεις Λος Άντζελες, Ουάσινγκτον και Μαϊάμι. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει επίσης η Βαρκελώνη, η οποία πέτυχε μια πολύ καλή πολιτιστική βαθμολογία με 7/10.

Πηγαίνοντας στις κατώτερες θέσεις, να πούμε ότι τελευταία στην κατάταξη βρίσκουμε τη Βενετία, η οποία παρά τις όμορφες γέφυρες και τα εκπληκτικά κανάλια της, δεν έχει τόσο ισχυρό τον πολιτιστικό παράγοντα όσο άλλες πόλεις. Κατέλαβε την 40η θέση στη λίστα, με πολιτιστική βαθμολογία 2,87/10. Μαζί με τη Βενετία σε αυτή την πλευρά της κατάταξης βρέθηκαν το Ντουμπάι (3,17/10), το Μαϊάμι (3,31/10), το Μπαλί (3,45/10) και η Φλωρεντία (3,52/10).

Η Αθήνα βρέθηκε κάπου στη μέση, στην 17η θέση, με 225 θέατρα, 62 βιβλιοθήκες, 41 πολιτιστικά κέντρα, 111 κινηματογράφους, 345 έργα τέχνης, 198 αξιοθέατα, 55 γκαλερί, 135 μουσεία, 495 ιστορικά σημεία και 127 συναυλίες, με τελικό σκορ 5,78.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

Μεθοδολογία
Η Adobe συνέλλεξε δεδομένα για 40 μεγάλες πόλεις παγκοσμίως με τη χρήση του OpenStreetMap, καθώς και με τη χρήση του songkick.com. Στη συνέχεια, οι πόλεις κατατάχθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο percentrank.

Υπ’ όψιν ελήφθησαν

- Θέατρα- αριθμός θεάτρων σε μια δεδομένη πόλη.

- Βιβλιοθήκες- αριθμός βιβλιοθηκών σε μια δεδομένη πόλη.

- Κέντρα Τέχνης- αριθμός χώρων σε μια δεδομένη πόλη στους οποίους παρουσιάζονται ή διεξάγονται διάφορες τέχνες, και μπορεί να συμμετέχουν στη δημιουργία αυτών των έργων και να διεξάγουν περιστασιακά μαθήματα.

- Κινηματογράφοι- αριθμός κινηματογράφων σε μια δεδομένη πόλη.

- Έργα τέχνης- αριθμός δημόσιων έργων τέχνης που παρουσιάζονται στο φυσικό δημόσιο χώρο, συνήθως έξω και προσιτά σε όλους.

- Αξιοθέατα- αριθμός σημείων ενδιαφέροντος που είναι ενδιαφέροντα για τους τουρίστες.

- Γκαλερί- αριθμός γκαλερί που παρουσιάζουν ποικίλες εκθέσεις εικαστικών τεχνών.

- Μουσεία- ο αριθμός των μουσείων σε μια δεδομένη πόλη.

- Ιστορικά μέρη- αριθμός ιστορικών σημείων ενδιαφέροντος.

- Συναυλίες- αριθμός επερχόμενων συναυλιών σε μια δεδομένη πόλη. Για τη Βομβάη και το Τσενάι χρησιμοποιήθηκε το in.bookmyshow.com λόγω έλλειψης καταχωρίσεων στο songkick.com (Συλλέχθηκε στις 05/04/2024)

- Art #s- ο αριθμός όλων των αναρτήσεων με hashtag #citystreetart στο Instagram.

Literature City- δηλώνει αν μια συγκεκριμένη πόλη είναι καταχωρημένη ως λογοτεχνική πόλη από την UNESCO.
 

Πηγές
https://trends.google.com/trends/explore?geo=GB&q=cultural%20holidays&hl=en-GB 
https://www.cbi.eu/market-information/tourism/cultural-tourism/market-potential