3 εξορμήσεις πριν τελειώσει η Άνοιξη

nauplio
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2024

Η καλύτερη εποχή του χρόνου φτάνει στο τέλος της και πριν ξεκινήσουν οι ζέστες του καλοκαιριού, που επιβάλλουν μόνο θάλασσα ή υψόμετρο, βάζουμε πρώτη για εξορμήσεις σε πανέμορφους προορισμούς.

Στο δημοφιλές Ναύπλιο
Μια από τις πιο αγαπητές πόλεις της Πελοποννήσου με μεγάλα τουριστικά κύματα να την επισκέπτονται συνεχώς, το Ναύπλιο είναι μια εύκολη απόδραση από την Αθήνα, ακόμη και για ημερήσια. Απέχει 140 χιλιόμετρα, τα οποία μόλις διανύσετε, θα βρεθείτε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μακριά από το αστικό της Αθήνας που έχετε συνηθίσει. Βολτάρετε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, δείτε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης, θαυμάστε το Μπούρτζι που στέκει στη μέση της θάλασσας στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ανεβείτε τα σκαλιά για το φρούριο του Παλαμηδίου για να θαυμάσετε τη θέα και νιώστε την καρδιά της παλιάς πόλης στην πλατεία Συντάγματος, που στους χρόνους της επανάστασης ονομαζόταν πλατεία Πλατάνου. Περάστε και από το φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι τη δεκαετία του’50 προτού χαλαρώσετε στην πιο κοντινή παραλία, την Αρβανιτιά.

Στην ήσυχη Κάρυστο
Κατεβαίνοντας νότια στην Εύβοια στο νότιο άκρο της, η Κάρυστος είναι μια όμορφη παραθαλάσσια στάση, ιδανική για όσους θέλουν να μείνουν μακριά από κοσμικότητες, κότερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Για όσους αναζητούν κάτι χαλαρό, κάτι που να θυμίζει τα παλιά. Στην Κάρυστο μπορείτε να συνδυάσετε με ευκολία βουνό και θάλασσα, να ανακαλύψετε παραλίες για όλα τα γούστα, να επισκεφτείτε και το παλιό ενετικό φρούριο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, που εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς και να απολαύσετε τοπική κουζίνα, με το ψάρι να πρωταγωνιστεί, αλλά φυσικά και με ντόπια τυριά και κρέατα. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις παραδοσιακές κουρκουμπίνες, από τα πιο νόστιμα σπιτικά ζυμαρικά.

Στην παραμυθένια Πάργα
Εκεί στα βόρεια, στον νομό Πρέβεζας, 68 χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα και 40 από την Ηγουμενίτσα, η Πάργα θα σας θυμίσει νησί, θα σας βάλει σε διάθεση διακοπών και θα σας εξιστορήσει το δικό της παραμύθι, μέσα από τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, την επτανησιακή αρχιτεκτονική και τις όμορφες παραλίες. Κι εκεί που θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε νησί των Επτανήσων, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα, όπου θα απολαύσετε εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο. Εννοείται ότι αν ο καιρός το επιτρέπει, δεν πρέπει να αφήσετε ανεκμετάλλευτες και τις παραλίες στα Σύβοτα στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας, με το γραφικό λιμανάκι και τους καταπράσινους λόφους που απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα.