Τα καλύτερα του Mostar, του ταξιδιωτικού παράδεισου της Βοσνίας, σε ένα βίντεο

mostar-stari-most
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Όσοι ψάχνουν για ένα κομμάτι της ανατολικής Ευρώπης που είχε πολύπαθη ιστορία, αλλά ζει λαμπρό παρόν ανεβαίνοντας συνεχώς, μπορεί να κατευθυνθεί προς Βοσνία-Ερζεγοβίνη μεριά και το Μόσταρ, την πανέμορφη πόλη επί του ποταμού Νερέτβα, η οποία βρίσκεται ήδη σε τουριστική άνθηση. O Θεόφιλος Μπάμπουλης και το Point of View μας τη συστήνουν από ψηλά.

Η πέμπτη σε μέγεθος πόλης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί μια από τις εκδρομές που κάνουν οι περισσότεροι από το Ντουμπρόβνικ, μιας και απέχει κάτι παραπάνω από 3 ώρες σε μια εκπληκτική, γεμάτη πράσινο διαδρομή.

Η ομορφιά του δεν ξεδιπλώνεται αμέσως με το που μπείτε στην πόλη, μόλις βρεθείτε, όμως, στο πλακόστρωτο κέντρο της, με τα νερά του ποταμού Νερέτβαμ την ξακουστή γέφυρα Stari Most και τα πράσινα βουνά τριγύρω, θα καταλάβετε γιατί ο προορισμός αυτός ανεβαίνει όλο και περισσότερο.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView
Στα highlights του:  
H οθωμανική γέφυρα Stari Most, που ενώνει το κυριαρχούμενο από Βόσνιους ανατολικό τμήμα της πόλης με το κυριαρχούμενο από Κροάτες δυτικό τμήμα της. Θεωρείται σύμβολο γεφύρωσης της Ανατολής με τη Δύση, ενώνοντας χριστιανισμό και ισλαμισμό, αλλά και ορθόδοξους και καθολικούς. Καταστράφηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας ύστερα από 427 χρόνια ύπαρξης, από το Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας. Η επίσημη επαναλειτουργία της έγινε στις 23 Ιουλίου του 2004 και το 2005 η γέφυρα και η περιοχή χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, για αρχιτεκτονικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους.

Ο ποταμός Νερέτβα μήκους 225 χιλιομέτρων που ρέει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Πηγάζει σε υψόμετρο 1.095 μέτρα κάτω από τα βουνά Ζελενγκόρε και Λέβρσνικ και είναι γνωστός από το πέρασμα του από την πόλη Μόσταρ και τις παλιές γέφυρες.

Η Παλιά Πόλη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες ενός παραμυθιού, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά πέτρινα κτίρια και την όμορφη γέφυρα. Λόγω του μικρού μεγέθους της, με λίγα λιθόστρωτα δρομάκια με καταστήματα και cafe εκατέρωθεν του ποταμού Νερέτβα, δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να περπατήσετε.

Το Bazar Kudjundzilu, όπου βρίσκονται τα τουρκικά καταστήματα. Σε αυτό το τμήμα της πόλης μπορείτε να βρείτε πολλούς τεχνίτες που πωλούν τα παραδοσιακά τους χειροτεχνήματα σε μικρά μαγαζάκια στην άκρη του δρόμου. Εκεί θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα χάλκινα αντικείμενα και όμορφα χαλιά, καθώς και ρούχα, μαντήλια, κοσμήματα, πίπες και ναργιλέδες. Είναι επίσης το παλαιότερο -και ευτυχώς πιο άθικτο- τμήμα της πόλης.

Το Koski-Mehmed Pasha τζαμί, ένα μικρό τζαμί που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, με εντυπωσιακή θέα στον ποταμό και τη γύρω πόλη.

Ο Πύργος Τάρα που είναι η οχύρωση στην αριστερή όχθη του ποταμού Νερέτβα. Διατηρεί την πρόσβαση από την παλιά γέφυρα του Μόσταρ από την ανατολική πλευρά, τη γειτονιά της Βοσνίας, που είναι έντονα μουσουλμανική.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]