Τα πρώτα Vertiports για ηλεκτρικά αεροσκάφη έρχονται στην Ελλάδα

evtol
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ στις οικοτουριστικές υποδομές της Ελλάδας, τα Aria Hotels του ομίλου Libra Group γίνονται πρωτοπόροι στο σχεδιασμό και την κατασκευή vertiports για ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Η Aria Hotels, με περίπου 70 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, άμεσα συνυφασμένα με  την αυθεντική ελληνική εμπειρία, ανακοίνωσε το 2022 ότι θα γίνει μία από τις πρώτες εταιρείες φιλοξενίας παγκοσμίως και η πρώτη στην Ελλάδα η οποία θα διαχειριστεί την λειτουργία  των  καινοτόμων αεροσκαφών eVTOL. Σήμερα, σχεδιάζει την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων vertiports στην Ελλάδα, τα οποία θα υποστηρίζουν ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Ο σχεδιασμός είναι  να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, όπως η Αθήνα, η νότια ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και την προώθηση του οικοτουρισμού. Πρόκειται για την πρώτη κατασκευή του είδους και αποτελεί μέρος μιας επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την προώθηση των eVTOL και την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομίας στην Ελλάδα. Σχεδιασμένα από την BETA Technologies, τα Aria Hotels έχουν μισθώσει 10 αμιγώς ηλεκτρικά αεροσκάφη ALIA eVTOL μέσω συμφωνίας με την LCI, θυγατρική του Libra Group και κορυφαία εκμισθώτρια αεροσκαφών.

Τα νέα vertiports θα περιλαμβάνουν σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και χώρους αναμονής για τους επισκέπτες, χωρίς να απαιτούν μεγάλη έκταση και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τις υποδομές των παραδοσιακών αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη eVTOL είναι μηδενικής εκπομπής άνθρακα και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή ωφέλιμο φορτίο έως 635 κιλά. Με μέγιστη εμβέλεια 250 ναυτικών μιλίων και τη δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα,  είναι ιδανικά για τη μεταφορά επισκεπτών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά της και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μεταξύ τους.

Laurent Fabre

Τα αεροσκάφη eVTOL αντιπροσωπεύουν το μέλλον της εναέριας μεταφοράς με πολλά βασικά πλεονεκτήματα:

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Τα αεροσκάφη eVTOL παράγουν μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της πτήσης, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και υποστηρίζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μειωμένη ηχορύπανση: Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ελικόπτερα, τα αεροσκάφη eVTOL λειτουργούν απόλυτα  αθόρυβα, ελαχιστοποιώντας την ηχορύπανση..

Επιχειρησιακή αποδοτικότητα: Τα eVTOL προσφέρουν ταχύτερους χρόνους ταξιδιού παρακάμπτοντας την παραδοσιακή κυκλοφοριακή συμφόρηση, παρέχοντας μια ταχύτερη εναλλακτική λύση για ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Οικονομικός αντίκτυπος: Η ανάπτυξη και η λειτουργία των υποδομών eVTOL δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την οικονομία στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού.

Στήριξη των τοπικών κοινοτήτων: Η αυξημένη προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα που παρέχουν τα eVTOL έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες σε μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες, υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά.

Τα Aria Hotels θα επιβλέπουν τη λειτουργία των αεροδρομίων και θα διαχειρίζονται τα 10 eVTOL, προσφέροντας αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.